Viena ēdiena diētas: par vai pret?

Viena ēdiena diētas: par vai pret?

28. Apr 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai viena ēdiena diētas ir efektīvas? Kas notiek ar organismu, ja nedēļu pēc kārtas dzer tikai kefīru vai ēd tikai augļus? Jautājam MāmiņuKluba uztura speciālistei Inesei Siksnai. 

Vai viena ēdiena diētas ir efektīvas svara zaudēšanai? Nu te būtu jāuzdod pretjautājums - cik daudz šī viena produkta dienā tiek lietots. Jo minētie produkti nemaz tik "nevainīgi" nav.

Vienā litrā kefīra ir vidēji ap 50-55 kalorijām. Tātad pa dienu izdzerot litru kefīra tiek uzņemtas kādas 500 kalorijas.Tas, protams, ir maz, ja salīdzina ar normālu dienā nepieciešamo kaloriju daudzumu. Bet jautājums ir - vai pietiek ar vienu litru kefīra. Vai cilvēks, kurš ievēro šādu diētu, var visu dienu iztikt tikai ar litru kefīra? Nepieciešama dzelžaina disciplīna, jo citam kefīra skābumiņš vēl vairāk sakairinās gremošanas sistēmu un daudz spēcīgāk kuņģis sāks prasīt ēst.

Nezinu, vai tiešām iespējams izturēt veselu nedēļu uz "plika" kefīra. Parasti tomēr kefīram klāt atļauj kombinēt kādus dārzeņus. Jo ja nedēļu pārtiekam praktiski tikai no šķidruma, ir grūti rast sāta sajūtu ( jo viss salīdzinoši ātri iztek cauri). Un, protams, uzturvielu nodrošinājums arī ir nepietiekams - grūti būs strādāt fizisku un arī garīgu darbu, jo organismam trūks glikozes, kas nepieciešama smadzeņu darbībai. Kefīrā ogļhidrātu ir ļoti maz.

Otra lieta, par ko vērts aizdomāties - kas notiks pēc tās nedēļas, kad diēta tiks pārtraukta? Organisms veselu nedēļu būs dzīvojis bada apstākļos, novājināts. Un atgriežoties pie iepriekš ievērotā režīma visdrīzāk sāks krāt uzturvielas "nebaltai dienai". Tādēļ šādās situācijās parasti svars atgriežas un iespējams vēl kāds kilograms nāk klāt.

Par augļiem - augļos ir daudz cukura. Un ēdot augļus kopumā tiek uzņemts salīdzinoši liels enerģijas daudzums. Tāpēc augļu diēta varētu nebūt pārāk efektīva.

Monodiētas nenodrošina organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, tāpēc visdrīzāk atgriežoties pēc šādas diētas pie iepriekšēja uztura režīma, svars varētu atgriezties vai pat nākt klāt. 

Savukārt viena atslodzes diena pēc pārēšanās svētkos (kefīra vai dārzeņu diena)  nekādu lielu ļaunumu organismam nenodarīs, bet uzlabos pašsajūtu, jo mazliet atvieglos gremošanas sistēmas darbību.

Kāda ir tava pieredze ar viena ēdiena diētām? Esi tās mēģinājusi?