Veselīgs miegs- gulēt savā gultā

Veselīgs miegs- gulēt savā gultā

08. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laiku pa laikam katra no mums ir mazo paņēmusi sev blakus gultā, dažādu apsvērumu dēļ. Bet vai ļaut mazulim visu laiku gulēt līdzās sev ir veselīgi? Uz kādas māmiņas jautājumu atbildēs psiholoģe Diāna Zande. 

 

JAUTĀJUMS

 

Jau slimnīcā, pēc bērna piedzimšanas, ņēmu viņu sev blakus gultā. Arī daktere taica, ka tas ir ļoti labi, jo bērnam noteikti tā patīkot labāk. Atbraucot mājās, liku viņu paša gultiņā, gulēja – kā nu kuro reizi. Kad vīram sākās darbā naktsmaiņas, es mazo sāku ņemt sev blakus. Pašai bija ērtāk, un bērns mierīgi gulēja. Tagad bērnam ir 3 mēneši.

Varbūt, ka es tikai slikti daru, ņemot viņu sev blakus? Kā arī – jau tagad redzu, ka vēlāk nebūs viegli, jo tad, kad mēģinu viņu likt savā gultiņā, noguļ apmēram pusstundu un augšā ir...

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

No bērna viedokļa ir dabiski gulēt blakus mammai, un tas ir gluži normāli pirmajās nedēļās pēc dzemdībām, kad arī mammai veidojas saikne ar mazuli. Tomēr, būtu svarīgi paturēt prātā, ka mazulim ar laiku jāapgūst veselīgi miega ieradumi (tos sākam mācīt jau no mazotnes un tie ir svarīgi VISU dzīvi).

 

Veselīgs miegs ir - gulēt savā gultā, iemigt bez pupa vai pudeles. Jā, ērtāk ir mazo pabarot un atstāt sev blakus, bet risks ir, ka mazulis pie tā pierod un pieprasa kopā gulēšanu un mammas miega kvalitāte pamazām arī vājinās (iztēlojieties, kā ir gulēt vienā gultā ar divgadnieku...).

 

Ja padomājam ilgākā laikā, tad bērns vienā brīdī ir pa vidu pārim un vecāku intīmā dzīve vairs nevar būt pilnvērtīga. Un tad tētis, lai labāk izgulētos, nereti dodas gulēt uz dīvāna un tā pāra saites pamazām kļūst vājas. Veselīgi ģimenei būtu tomēr, mazuli guldināt savā gultiņā, kas ir ļoti tuvu pie mammas gultas, lai mamma var naktī viņam uzlikt roku.

 

Ja bērniņš pamostas, paēdināt viņu un atkal likt savā gultiņā. Lai mazulis labāk gulētu, vari viņa gultiņā ielikt siltu termoforu - siltums mazulim rada sajūtu, ka mamma ir blakus. Vai Tavs bērns iemācīsies gulēt savā gultā, nereti atkarīgs no vecāku vajadzības būt ne tikai vecākiem, bet arī pārim un - vīra atbalsta. Vīrs var mierināt mazo, kad viņš naktī raud, jo grib vecāku gultā.

 

Ir jāiztur dažas nemiera pilnas naktis, palīdzot mazulim iemigt gultiņā un neņemot viņu pie sevis. Tomēr - ir situācijas, kurās tas nav iespējams, un tad jāmeklē citi risinājumi.

 

Kā Tev veicas ar mazuļa likšanu gulēt pašam savā gultiņā?

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.