Veselīgākā izvēle Tavam mazulim

Veselīgākā izvēle Tavam mazulim

10. Jan 2011, 22:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arvien biežāk mediķi runā par to, ka bērnu vidū neveselīgi ēšanas paradumi jau kļuvuši par normu. Tieši pirmajos dzīvības gados vecāki liek pamatus bērna turpmākajiem ēšanas paradumiem, kas savukārt nodrošina normālu bērna attīstību.

 

Bērnam tikai speciālie maisījumi


Veselīga mazuļa uztura pamatā ir sabalansēta un harmoniska ēdienkarte, ko vislabāk veidot jau agrā bērnībā, jo tieši šajā laikā mazulim attīstās garšas gaume un spēja pieņemt dažādas garšas nianses. Veidojot maza bērna ēdienkarti, vecākiem būtu jāapzinās, ka tagad viņi veido pamatu tālākajiem ēšanas ieradumiem bērna dzīvē.

 

Piemēram, māmiņām, kas kaut kādu iemeslu dēļ bērnus nevar barot ar krūti, bērnam noteikti jāpērk adaptētie piena maisījumi. Tikai šajos maisījumos ir visi mazam bērnam konkrētajā vecumā nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Adaptētos piena maisījumus, tāpat kā citu pārtiku, vislabāk būtu saskaņot ar bērna ārstu. Papildus pienam bērnam nav nepieciešams dot ūdeni vai citu šķidrumu, tas vajadzīgs vien tad, ja mazulim ir paaugstināta temperatūra, vai arī tad, ja telpās un laukā ir ļoti karsts.

 

Graudi mazuļa enerģijai


Mazuļa pirmajā dzīves gadā strauji attīstās visas organisma svarīgākās sistēmas (kaulu, nervu), kā arī asins sastāvs. Bērna ķermenis šajā laikā tiek sagatavots visai tālākajai dzīvei. Viens no svarīgākajiem elementiem bērna ēdienkartē ir ogļhidrāti, kurus satur vairāki uzturlīdzekļi, tomēr nozīmīgākais un bagātīgākais ogļhidrātu avots ir graudi (tiem seko augļi, ogas un šķidrie piena produkti). Graudi, kas tiek speciāli apstrādāti atbilstoši mazuļa spējai sašķelt tos zarnu traktā, sniedz vērtīgos ogļhidrātus; turklāt ogļhidrāti ir galvenais šūnas enerģijas avots, un to pamatfunkcija ir nodrošināt organismu ar tūlītēju enerģiju. Interesanti, ka ogļhidrāti, uzkrājot organismā enerģijas rezerves, ir arī tās vielas, kas ir atbildīgas par ilgstošas sāta sajūtas nodrošināšanu. Kā zināms, sātīgi paēdis mazulis naktī guļ saldi un mierīgi, krājot spēkus jaunai dienai. Tāpēc būtu gan veselīgi, gan vērtīgi vakariņās iekļaut graudu biezputriņas bērniem.

 

Vecākiem der iegādāties speciāli bērniem domātās putriņas, jo tām pievienoti arī visi mazulim nepieciešamie vitamīni un mikroelementi. Kad mazulis sasniedzis četru mēnešu vecumu, papildus pienam viņa ēdienkartē der iekļaut arī citus produktus. Mazuļiem paredzētās speciālās biezputras šim mērķim ir īpaši piemērotas, jo graudi, ko tās satur, ir speciāli apstrādāti, bērniem tos padarot vieglāk sagremojamus.

 

Tādā veidā mazuļa organisms spēj izmantot vērtīgās uzturvielas. Tā kā cietāku pārtiku bērniņš pierod ēst pamazām, pirmās biezputriņas, kas paredzētas bērniem no četru līdz sešu mēnešu vecumam, ir ļoti maigas konsistences. Vecākiem gan būtu jānoskaidro, vai mazulim nav alerģiskas reakcijas pret tādām uzturvielām kā glutēns (proteīns, kas atrodams kviešu, rudzu,
miežu un auzu graudos).

 

Agrīnajā papildēdināšanas posmā piemērotākās būtu rīsu biezputriņas. Savukārt no sešu mēnešu vecuma mazuļa ēdienkartē vēlams iekļaut dažādus graudu veidus.

 

Uzmanīgi ar saldumiem!


Mazulim augot, viņa ēdienkartē jāiekļauj arvien daudzveidīga pārtika. Taču māmiņai ik dienas pagatavot dažas karotītes biezeņa, kas satur vairākus dārzeņus, nav vienkārši. Tāpēc der izmantot veikalos iegādājamos speciālos dārzeņu biezeņus bērniem, kas nopērkami stikla pudelītēs.

 

Tas ieteicams ne tikai māmiņu ērtību dēļ. Augļiem un dārzeņiem, ko uzturā lieto mazi bērni, noteikti jābūt ekoloģiski tīriem un svaigiem. Ja vecāki iegādājas veikalos nopērkamos  produktus, viņi nevar būt droši, ka tie nav apstrādāti ar dažādām ķimikālijām.

 

Bērniem nereti alerģiskas reakcijas parādās nevis no kāda konkrēta dārzeņa vai augļa, bet gan no ķīmiskajām vielām, ar ko tie apstrādāti. Dažkārt vecāki uz bērnu attiecina savus priekšstatus par garšīgu ēdienu. Piemēram, ir vecāki, kas domā, ka bērnam garšos ēdiens, ja tas būs salds. Taču, pasniedzot bērnam speciāli saldinātu ēdienu, vecāki sabojā mazuļa garšas sajūtas, kas vēlākos gados visdrīzāk atspēlēsies ar to, ka bērns atsacīsies no normāla ēdiena. Nereti vecāki pat ļoti maziem bērniem dod ēst jogurtus. Taču arī jogurtā ir govs piena olbaltums, ko bērna organismam ir ne tikai grūti pārstrādāt, bet tas var izraisīt arī alerģiju.

 

Vecākiem jābūt uzmanīgiem ar dažādiem našķiem. Ja vecāki bērniem pērk krāsainas konfektes, kas nokrāso mēli, ar laiku parādīsies alerģiskas reakcijas, jo tieši krāsvielas un konservanti veicina tās veidošanos. Turklāt, uzturā lietojot konfektes, saldinātos dzērienus, limonādes, organismā rodas liela ogļhidrātu slodze, kas veicina liekā svara veidošanos. Ja bērns ikdienā ēd našķus, tas ietekmē viņa gremošanas sistēmas attīstību, viņa augšanas procesus.

 

Uzņemot pārāk daudz ogļhidrātu, daļa no tiem pārvēršas taukos un taukaudu veidā uzkrājas organismā, tāpēc ir būtiski atcerēties par harmonisku un sabalansētu bērniņa barošanu,  iekļaujot ēdienkartē dārzeņus, augļus un gaļas produktus, tādējādi nodrošinot mazulim nepieciešamās uzturvielas un radinot sajust garšu dažādību.