Vecāku biežāk uzdotie jautājumi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai

Vecāku biežāk uzdotie jautājumi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai

05. Jul 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kur slimnīcā sameklēt ķirurgu vai kādu citu man nepieciešamu ārstu – speciālistu?

Ja ir paredzēta vizīte pie kāda no ārstiem-speciālistiem, gan Gaiļezera, gan Torņakalna novietnēs vispirms jādodas uz konsultatīvās poliklīnikas reģistratūru, lai bērns tiktu piereģistrēts. Jāņem vērā, ka pacienti tiek pieņemti tikai pēc iepriekšēja pieraksta.

Ja esmu pieteicies uz vizīti plkst. 12.00 pie speciālista Vienības gatves poliklīnikā, cikos man jāierodas, lai būtu savlaicīgi?

Vienmēr iesakām ieplānot papildus laiku nokļūšanai slimnīcā un Jums nepieciešamajā korpusā, īpaši, ja uz slimnīcu dosieties pirmo reizi un nepārzināt teritorijas plānojumu. Parasti iesakām ierasties 20-15 minūtes pirms vizītes sākuma, lai paspētu noformēt nepieciešamo dokumentāciju, diemžēl „pīķa stundās” var gadīties, ka priekšā ir gara rinda un nāksies uzgaidīt ilgāk, nekā sākotnēji plānots. Piemēram, ja vizīte paredzēta plkst. 12.00, ieteicamais ierašanās laiks būtu 11.40 – 11.45.

Arī situācijās, ja vienā dienā plānojat apmeklēt divu speciālistu konsultācijas, iesakām intervālu starp tām saglabāt vismaz vienu stundu, jo tas mazinās stresu, ka kavējat vizīti, kā arī Jūsu bērns varēs sagatavoties nākamajai vizītei. Laiku līdz nākamajai konsultācijai varēsiet pavadīt kopīgi atpūšoties slimnīcas teritorijā esošajā rotaļu laukumā, vai "Saulaino dienu bibliotēkā", kas atrodas Daudzfunkcionālajā korpusā.

Kādi dokumenti jāņem līdzi, dodoties uz konsultāciju poliklīnikā?

Reģistrējoties konsultācijai vai izmeklējumiem, jāuzrāda derīgs ģimenes ārsta nosūtījums (par derīgu tiek uzskatīts nosūtījums, kurš izrakstīts kalendārā gada robežās), kā arī personu apliecinošs dokuments - pase vai dzimšanas apliecība. Vecākiem jāuzrāda atbilstošs ieraksts tēva vai mātes pasē, kā arī bērna dzimšanas apliecība ar norādītiem vecāku vārdiem. Citām personām, tajā skaitā vecvecākiem, brāļiem, māsām, citiem tuviniekiem, nepieciešams sagatavot notariāli apstiprinātu pilnvaru pārstāvēt bērna likumiskās tiesības un intereses. Jāņem līdzi arī visu iepriekš veikto izmeklējumu rezultāti, ja tādi ir Jūsu rīcībā. Tāpat jāņem līdzi un jāuzrāda maznodrošinātas personas statusu apliecinoša izziņa, ja tāda ir piešķirta. Vēlams jau mājās apdomāt un  uzrakstīt galveno problēmu sarakstu, kā arī  lietotos medikamentus.

Kāpēc ir tik lielas rindas pie slimnīcas speciālistiem?

Katru gadu valsts piešķir noteiktu finansējumu, uz ko balstoties, tiek plānots ambulatorās palīdzības apjoms katram mēnesim. Situācijās, kad pieprasījums ir lielāks, nekā valsts budžeta līdzekļi spēj segt, vai ir izsmelta slimnīcas kapacitāte (personāla un aparatūras noslogojums un telpu pieejamība), veidojas rindas uz pakalpojumu. Pakalpojumu rindas ietekmē attiecīgā profila noslogojums, konkrēta speciālista izvēle, veiktā pieraksta neatcelšana, kā arī nereti lielais profilaktisko konsultāciju skaits, kuras pacients varētu saņemt pēc savas dzīves vietas, piemēram, acu ārsta konsultācijas.

Šo problēmu piedāvājam risināt ar slimnīcā strādājošo augsti kvalificēto un pieredzējušo pediatru palīdzību. Ja bērnam ir ilgstošas sūdzības (sāpes vēderā, klepus, zīdainītis slikti pieņemas svarā u.c.), savukārt pie nepieciešamā speciālista izveidojusies gara rinda, aicinām pierakstīties pie tiešās pieejamības pediatra, kurš palīdzēs risināt konkrēto problēmu, vienlaikus izvērtējot nepieciešamību saņemt speciālista konsultāciju vai attiecīgu izmeklējumu. Pediatru konsultācijas notiek pēc iepriekšēja pieraksta, zvanot pa tālruni 8866!

Kur slimnīcā atrodas uzņemšanas nodaļa?

Uzņemšanas nodaļa kā tāda slimnīcā nepastāv. Gan Torņakalna, gan Gaiļezera novietnēs ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļa, kur Jūs nonākat tad, ja atgadās kādi pēkšņi, neparedzēti sarežģījumi (bērns nokrīt un gūst traumu, ir akūta saslimšana, utml.). Šādos gadījumos Jūs nonākat Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā (vai nu Torņakalna vai Gaiļezera novietnē) un vēršaties reģistratūrā. Savukārt, ja dodaties uz Bērnu slimnīcu Torņakalnā, lai veiktu kādu plānotu operāciju vai plānotu izmeklējumu, jādodas uz Daudzfunkcionālā korpusa reģistratūru, kur notiek plānveida pacientu uzņemšana. Bērnu slimnīcā Torņakalnā atsevišķa reģistratūra ir arī konsultatīvajai Poliklīnikai, Acu slimību klīnikai, kā arī Kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikai. Sekojiet norādēm slimnīcas teritorijā!  

Kas ir stacionārs un stacionēšanās? Ar ko tas atšķiras no dienas stacionāra?

Stacionārs ir slimnīcas nodaļas, kur ārstniecība un aprūpe notiek 24h diennaktī, sniedzot gan neatliekamo medicīnisko palīdzību, gan nodrošinot vairāku speciālistu palīdzību un nepieciešamos izmeklējumus dažādos profilos. Stacionēšanās – iestāšanās slimnīcā, lai veiktu nepieciešamo ārstēšanu un manipulācijas, kas var aizņemt ilgāku laiku. Līdz ar to bērnam jāņem līdzi personīgās higiēnas piederumi, maiņas apavi, ērts mājas apģērbs, iemīļotā rotaļlieta. Atsevišķos gadījumos ārstniecības vai aprūpes specifikas apsvērumu dēļ iespējami ierobežojumi attiecībā uz līdzi ņemamajām lietām, taču par to Jūs tiekat informēti.

Savukārt dienas stacionārs sniedz iespēju izmeklēt bērna veselības stāvokli, kā arī saņemt nepieciešamo ārstēšanu (nelielas operācijas, manipulācijas) dažās dienās, nepaliekot pa nakti slimnīcā. Nepieciešamības gadījumā pacients uz dienas stacionāru ierodas vairākas reizes. Veicot nepieciešamās manipulācijas vai ārstēšanu, bērns jau vakarā kopā ar vecākiem var doties mājās, lai turpinātu ārstēšanos ambulatori,

Ko nozīmē jēdzieni „ambulators pacients”, „ambulatoro pacientu plūsma”?

Ambulatori pacienti ir tie, kuru veselības stāvoklis nav tik smags, lai būtu nepieciešamība ārstēties stacionārā.Runājot par ambulatoriem pacientiem un ambulatoro pacientu plūsmu, tiek domāti pacienti, kuri dodas uz konsultācijām pie poliklīnikas speciālistiem, kā arī uz izmeklējumiem Daudzfunkcionālajā korpusā (Bērnu slimnīca Vienības gatvē). Arī bērni, kuri dodas uz vizīti Acu slimību klīnikā pie acu ārsta, ir ambulatori pacienti. Līdzīgi kā dienas stacionārā, arī ambulatorie pacienti pēc konsultācijas vai izmeklējuma veikšanas var doties mājup un nepieciešamības gadījumā ārstēšanu tālāk turpināt, konsultējoties ar ģimenes ārstu.

Kā slimnīcā tiek nodrošināta ēdināšana? Vai slimnīcā ir iespējams paēst arī vecākiem?

Slimnīca bezmaksas ēdināšanu trīs reizes dienā nodrošina tikai stacionāra pacientiem (iestāšanās dienā vecākiem bērns jānodrošina ar pārtikas produktiem vienai ēdienreizei, savukārt jau nākamās ēdienreizes nodrošinās slimnīcas virtuve), kā arī māmiņām, kuras baro bērnu ar savu pienu un atrodas pastāvīgā klātbūtnē pie bērna vecumā līdz vienam gadam (sākot ar nākamo dienu pēc iestāšanās). Stājoties dienas stacionārā vecākiem bērns ar pārtikas produktiem jānodrošina visām ēdienreizēm.

Slimnīcā ir noteiktas sešas dažādas diētas atbilstoši bērnu vecumam un attiecīgai saslimšanai, kā arī zīdaiņu diēta līdz viena gada vecumam (adaptētie maisījumi un putras), saudzējošā diēta bērniem no 1 – 3 gadiem (maksimāli sasmalcināta un termiski apstrādāta pārtika) un vispārējā diēta. Ārsts, apskatot pacientu, nosaka kāda diēta pacientam piemērojama, jo piemēram, diabēta pacienti saņem papildus ēdienreizes, savukārt celiakijas pacientiem ēdienkartē netiek izmantoti miltu produkti u.c.

Bērni katru dienu saņem trīs siltus ēdienus, kur iekļauti gan zivju, gan gaļas, gan dārzeņu un piena produkti. Bērnu slimnīcas dietoloģijas dienests izstrādā ēdienkarti, ievērojot veselīga uztura vadlīnijas. Ēdienkarte tiek veidota, lai slimnīcas pacienti diennaktī uzņemtu 1800- 2000 kcal, kā arī tiek sabalansētas visas nepieciešamās uzturvielas. Ja Jums rodas kādi jautājumi vai nepieciešamas izmaiņas nozīmētajā diētā, aicinām vērsties pie ārstējošā ārsta vai nodaļas virsmāsas. Ar viņiem arī var vienoties par to, ko bērnam drīkst atnest apmeklētāji.

Vecākiem ēdināšana netiek nodrošināta, taču gan Torņakalna, gan Gaiļezera novietnēs ir pieejama kafejnīca. Torņakalna novietnes 8 stāvu korpusa 1.stāvā atrodas arī kafijas un dabīgās sulas automāts, savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā – sviestmaižu un auksto dzērienu automāts. Gaiļezera novietnē pieejams kafijas un auksto dzērienu automāts. Arī Rehabilitācijas nodaļā Ogrē pacientiem tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana, savukārt vecāki var paēst turpat izvietotajā ēdnīcā, samaksājot par ēdienreizēm ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam.

Vai bērnu slimnīcā var apmeklēt radi un draugi?

Jā, pacientu slimnīcā var apmeklēt radinieki un draugi, jo, lai arī viņa ārstēšanu un aprūpi nodrošina ārsti, māsas un māsu palīgi, bērns ilgojas arī pēc sev tuviem cilvēkiem. Slimnīca ir atvērta apmeklētājiem darba dienās no plkst.16.00 līdz 19.00, kā arī brīvdienās no plkst.10.00 līdz 14.00 un no plkst.16.00 līdz 19.00.

Izņēmuma gadījumos bērnus var apmeklēt arī citā laikā, iepriekš saskaņojot ar personālu. Jāņem gan vērā, ka intensīvas ārstniecības procesa situācijā varat saņemt apmeklējuma atteikumu. Katru dienu no plkst.14.00 līdz 16.00 ir klusā stunda. Lūdzam to ievērot, lai netraucētu mazo pacientu atpūtu!

Apmeklējot pacientus slimnīcā, virsdrēbes jāatstāj garderobē un nodaļā atļauts ienākt tikai maiņas apavos vai bahilās, kuras var iegādāties slimnīcā.

Bērnus slimnīcā drīkst apmeklēt tikai veselas personas, kas vecākas par 14 gadiem, vienlaikus ne vairāk kā divi apmeklētāji. Slimnīcas teritorijā aizliegts atrasties personām, kuras ir alkohola, narkotisko vai toksisko vielu reibumā.

Vai ar bērnu slimnīcā var palikt vecmāmiņa vai auklīte?

Bērnam iestājoties slimnīcā (stacionējoties), visus dokumentus noformē tikai vecāki vai pilnvarotās personas. Auklīte vai vecmāmiņa pēc tam var palikt pie bērna, par to iepriekš brīdinot slimnīcas personālu, taču jāņem vērā, ka ne vecmāmiņai, ne auklītei netiks detalizēti stāstīta informācija par kādu no veiktajiem izmeklējumiem un manipulācijām, jo šāda veida informācija tiek sniegta tikai vecākiem vai pilnvarotajām personām.

Vai bērni var uz slimnīcu var ņemt līdzi mūzikas atskaņotājus, mobilos telefonus, rotaļlietas, grāmatas?

Jā, dodoties uz slimnīcu bērns var ņemt līdzi gan mūzikas atskaņotāju, gan mobilo tālruni, taču atbildību par tiem slimnīcas personāls neuzņemas. Tāpat bērnam arī jāizstāsta, ka, izmantojot gan telefonu, gan mūzikas atskaņotāju, nevar traucēt pārējos pacientus – mūzika jāklausās austiņās, jo citiem tāda var nepatikt, vai arī traucēt, ja ir slikta pašsajūta. Grāmatas un žurnālus ir iespēja lasīt arī slimnīcā esošajā „Saulaino dienu bibliotēkā”, turpat pieejams arī internets, savukārt mīļākā rotaļlieta ir pat vēlama, lai bērnam būtu drošāka un mājīgāka sajūta sev neierastajā vidē.

Runājot par mobilo tālruņu izmantošanu, uzmanīgi jāskatās arī aizlieguma zīmes – ir nodaļas, kur tos kategoriski aizliegts izmantot, jo tie var radīt bojājumus medicīniskās aparatūras darbībā, piemēram, Intensīvās terapijas nodaļā, kā arī jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā mobilos tālruņus nedrīkst izmantot!

Cik jāmaksā par konsultācijām pie speciālistiem, kā arī par ārstēšanos slimnīcā?

Bērniem līdz 18 gadu vecumam ar ģimenes ārsta nosūtījumu konsultācijas plānveida rindas kārtībā, kā arī ārstēšanās slimnīcā ir bez maksas. Ja Jums ir derīgs ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījums, taču Jūs vēlaties saņemt konsultāciju vai izmeklējumus ātrāk, nekā piedāvātajā valsts apmaksāto pakalpojumu plānotajā termiņā, Jūs varat izvēlēties to kā maksas pakalpojumu un apmaksāt saskaņā ar izvēles maksas pakalpojumu cenrādi. Šajā gadījumā Jūsu bērns tiks pieņemts atsevišķā izvēles maksas pakalpojumu sniegšanai rezervētajā laikā Ja Jums nav ārsta, kuram ir līgumattiecības ar NVD (ģimenes ārsts, pediatrs, speciālists) nosūtījuma, ambulatorie ārstniecības pakalpojumi ir pieejami par maksu, saskaņā ar izvēles maksas pakalpojumu cenrādi, kas apskatāms šeit.

Lai bērns līdz 18 gadu vecumam saņemtu ārstēšanu bez maksas, svarīgi, lai ģimenes ārsts un speciālists, kurš izraksta nosūtījumu, kā arī izvēlētā ārstniecības iestāde, būtu līgumattiecībās ar Valsts Norēķinu centru. Attiecīgais saraksts apskatāms VNC mājas lapā http://www.vnc.gov.lv/lat/ vai zvanot uz Veselības Norēķina centru informatīvo tālruni - 80001234 (darbdienās no 8:30 – 17:00, piektdienās līdz 16:00). 

Vai slimnīcā pa nakti pie bērna var palikt abi vecāki?

Slimnīcā pie bērna var palikt tikai viens no vecākiem, iepriekš to saskaņojot ar slimnīcas personālu, un pie nosacījuma, ja palātā būs brīva gulta. Torņakalna novietnē vecākiem ir iespēja palikt arī slimnīcas teritorijā esošajā Vecāku mājā. Par šo iespēju informācija lasāma www.vecakumaja.lv, rezervācija pa tālruni             28355353      .

Ja mamma vai pavadošā persona paliek slimnīcā pie bērna līdz piecu gadu vecumam (četri gadi, vienpadsmit mēneši un 29 dienas), tad šos izdevumus sedz valsts. Ja bērns ir vecāks par pieciem gadiem, bet bērna veselības stāvokļa dēļ (to lemj ārstējošais ārsts) ir nepieciešama vecāku klātbūtne, tad arī to apmaksā valsts.

Slimnīcas nodaļās pieejamas arī paaugstināta komforta vienvietīgas un ģimenes palātas (cena no 10Ls – 20 Ls par vienu nakti), par tām sīkāk interesēties māsu postenī.

Kā es varu saņemt bērnam veikto izmeklējumu rezultātus?

Ja izmeklējumi veikti stacionārā, to rezultāti tiek apkopoti izrakstā, kas vecākiem tiek iedots uz rokas, bērnam izrakstoties no slimnīcas, vai arī tiek nosūtīts pa pastu, ja ir vienošanās ar slimnīcas personālu un atstāta aploksne ar marku.

Ja bērnam izmeklējumi ir veikti ambulatori, tad rezultātus iespējams saņemt attiecīgajā struktūrvienībā, kur izmeklējums veikts.

Jāņem vērā, ka analīžu un izmeklējumu rezultātus, kā arī citu informāciju, kas saistīta ar bērna veselības stāvokli, slimnīca ir tiesīga izpaust tikai vecākiem vai pilnvarotajām personām.  

Ar kāda veida saslimšanām varu pieteikt savu bērnu uz Rehabilitācijas nodaļu Ogrē?

Biežākās diagnozes, ar kurām pacienti var doties uz Rehabilitācijas nodaļu Ogrē, ir bronhiālā astma, nespecifiskās plaušu saslimšanas, kā arī stājas traucējumi. Ir pieejami arī dienas stacionāra un ambulatorie pakalpojumi. Kā tiešās pieejamības ārsti strādā divi pediatri, kuri novērtē bērnu veselības stāvokli un nosaka individuāli nepieciešamo rehabilitācijas programmu. Lai pieteiktos uz konsultāciju, ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams.

Rehabilitologs konsultē arī pacientus ar pulmonoloģiskām, neiroloģiskām un ortopēdiskām saslimšanām, un šai konsultācijai nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums. Atvērts arī astmas kabinets, kurā strādā alergologs un ambulatori konsultē pacientus ar astmu, dažādām alerģiskām saslimšanām, ieilgušu klepu. Šie bērni tiek pieņemti ar ģimenes ārsta nosūtījumu. Dienas stacionārā strādā arī fizioterapeiti, masieri un fizikālās medicīnas māsas, kas palīdz bērniem atveseļošanās procesā.

Pacientus nepieciešamajām konsultācijām un procedūrām var pieteikt, zvanot pa tālruni             65045351       (reģistratūra) darba dienās no plkst.8.00 līdz 16.00.

Runājot par Bērnu slimnīcu, bieži var dzirdēt apzīmējumi „Mazie Gaiļi”. Kas ar to jāsaprot?

Tā dēvētie „Mazie gaiļi” ir agrākā Rīgas pilsētas 1. bērnu slimnīca Gaiļezerā (Juglas ielā 20), kas kopš 2005.gada pievienota Bērnu slimnīcai. Tur darbojas gan dienas stacionārs un poliklīnika, gan arī ir iespēja saņemt Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumus un funkcionālās diagnostikas izmeklējumus. Gaiļezera novietnē atrodas arī Medicīniskās ģenētikas klīnika, Psihiskās veselības ambulatorā nodaļa, somatiskā nodaļa, bērnu neiroloģijas nodaļa, infekcijas slimību nodaļa, jaundzimušo patoloģijas nodaļa, kā arī bērnu psihiatrijas nodaļa. „Mazajos Gaiļos” iespējams saņemt arī plašu rehabilitācijas pakalpojumu klāstu, tostarp arī ūdensdziedniecības procedūras.

Pirms došanās uz slimnīcu, gan lielajiem, gan mazajiem ir vērts ieskatīties arī šajā mājas lapā: www.slimnicaberniem.lv

Ja Tavs mazais pabijis slimnīcā, dalies pieredzē, kā viņam tur gāja, iesūtot ziņu šeit!

 Bērnu klīniskā univeristātes slimnīca