Vakcinācija - efektīva iespēja izvairīties no plaušu karsoņa un vidusauss iekaisuma

Vakcinācija - efektīva iespēja izvairīties no plaušu karsoņa un vidusauss iekaisuma

15. Apr 2010, 08:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sekojot daudzu valstu pieredzei, Veselības ministrija ierosinājusi no 2010. gada 1.janvāra imunizācijas kalendārā iekļaut vakcināciju pret pneimokoku infekciju, kas vairākus tūkstošus bērnu ik gadu Latvijā pasargātu no saslimšanas ar plaušu karsoni, meningītu un vidusauss iekaisumu. Vakcinēti tiktu bērni no divu mēnešu vecuma, turpinot četru un sešu mēnešu vecumā un veicot revakcināciju 12 — 15 mēnešu vecumā.

 

Daudzi vecāki nezina, ka pneimokoks ir bīstama infekcija, no kuras, ja vien nav vakcinēts, pasargāts praktiski nav neviens. Tāpēc šāda valsts iniciatīva noteikti būtu atbalstāma gan tāpēc, lai sargātu bērnus, gan tāpēc, ka profilakse valstij noteikti izmaksā lētāk nekā slimo bērnu ārstēšana.

 

Riskā grupā – bērni un veci cilvēki

 

Pneimokoki ir vieni no plašās mikrobu armijas baktērijām, kas var izraisīt vairākas bīstamas, ilgi un grūti ārstējamas slimības - plaušu karsoni, akūtu vidusauss iekaisumu, bet komplikāciju gadījumā – arī meningītu, smadzeņu abscesu, sepsi, kas ir bīstami dzīvībai.

 

Visapdraudētākie ir bērni līdz divu gadu vecumam, cilvēki pēc 65 gadiem, kā arī cilvēki ar smagām slimībām, kā HIV/AIDS, onkoloģiskie slimnieki u.c.

 

Ārstēšana ilgstoša un dārga

 

Pasaules Veselības organizācijas un citu ekspertu veiktie pētījumi pierāda, ka, vakcinējoties pret pneimokoku infekciju, imunitāte izveidojas vairāk nekā 90% veselu bērnu. Vakcinācija uzlabo pneimokoku izraisīto slimību kontroli, samazina smagu invazīvo pneimokoku izraisīto infekciju biežumu bērniem, kā arī vienlaikus pazemina saslimstību ar vidusauss iekaisumiem.

 

ASV veiktie zinātniskie pētījumi liecina, ka tieši pneimokoku baktērijas daudzos gadījumos izraisa akūtu vidusauss iekaisumu – saslimšanu, kas ir visbiežākais iemesls bērnu vizītēm pie ārsta. Turklāt 60-70% bērnu vecumā līdz vienam gadam ir viens vai vairāk nekā viens vidusauss iekaisums, kura komplikācijas var būt arī dzirdes funkciju pasliktināšanās vai pat zudums.

 

Pēc Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras datiem, 2007. gadā Latvijā bērniem vecumā līdz 5 gadiem tika reģistrēti 11 286 vidusauss iekaisuma gadījumi. 616 bērni tika hospitalizēti, kas kopumā valstij izmaksāja vismaz 467 000 latus.

 

Kopumā pneimokoku izraisītās saslimšanas ārstēšanai bērniem līdz 5 gadu vecumam valsts 2007. gadā Latvijā iztērēja vairāk nekā 700 000 latu. Gribu uzsvērt, ka pneimokoku izraisīto infekciju ārstēšana bieži ir ilga un dārga. Līdz ar to ne mazāk nozīmīgi ir veiktie vakcinācijas izmaksu efektivitātes aprēķini, kas liecina - vakcinācija pret pneimokoku infekciju ļauj ietaupīt veselības aprūpes budžeta līdzekļus, kas tiek tērēti, ārstējot stacionārā nonākušos bērnus ar minētajām slimībām un to izraisītajām komplikācijām. Vēl viens būtisks arguments par labu vakcinācijai ir iespēja ar tās palīdzību izvairīties no antibiotiku lietošanas, kas pneimokoku infekcijas sekmīgai ārstēšanai bieži jālieto ilgi. Turklāt pastāv risks, ka saslimšana gada laikā atkārtojas vairākas reizes un arī antibiotikas jālieto vairākkārt, kas novājina cilvēka dabisko mikrofloru un veicina baktēriju rezistences veidošanos pret antibiotikām. Tāpēc vecākiem, kas uzdod jautājumu, vai bērns jāvakcinē pret pneimokoku infekciju, noteikti to ieteiktu darīt, lai novērstu saslimšanas risku un arī ekonomētu līdzekļus, kas jātērē dārgu medikamentu iegādei un ārstniecībai.

 

Jāuzsver, ka jaunās vakcīnas pret pneimokoku infekciju ir efektīvākas, tehnoloģiski uzlabotas un veicina specifisko antivielu veidošanos. Ja bērns vai vecāks cilvēks tomēr saslimst, slimības gaita ir ievērojami vieglāka.


Ilze Vingre, Latvijas Infektoloģijas centra ārste, medicīnas zinātņu doktore

TVNET