Vai zini, kur tavās mājās ir visvairāk mikrobi?

Vai zini, kur tavās mājās ir visvairāk mikrobi?

07. Sep 2011, 16:12 taschinka taschinka

Šodien vīrs braukdams no darba klausījās radio.Atbrauc un man jautā,kur mājās visvairāk mikrobu?Izrādās,ka ir lietas, par ko pat neiedomājamies.

 

Tad nu es ņēmu un sameklēju internetā,kur tad tie mūdži slēpjas.Mums ir pierasts domāt,ka mikrobi mūs apdraud ārpus mājām,bet izrādās,lai saķertu kaut kādu infekciju nav aci pret aci jāsatiek kāds klepotājs vai šķaudītājs.

 

Ir veikti pētījumi,ka ikvienā mājoklī ir lietas,kur koncentrējas slimību izraisītāji,bet mēs par to pat nenojaušam.

 

Pirmajā vietā esot trauku sūklis.

 

Tajā esot miljoniem mikrobu,kurus nevar iznīcināt vienkārši izmazgājot.Sūkli jāievieto mikroviļņu krāsni uz īsu brītiņu,tā aiziet bojā gandrīz visi mikrobi.

 

Tālāk seko guļvieta.  Pasaulē pieaug gultas blakšu izplatība, tās arvien biežāk ieviešas gan lētās, gan dārgās viesnīcās un tiek pārvadātas ar ceļotāju bagāžu. Šie sīkie asinssūcēji var pārnēsāt B hepatītu un citas slimības, dzēlieni rada arī alerģisku reakciju. Ja cilvēks nesen ceļojis, visa līdzi ņemtā bagāža jāiztīra un pamatīgi jāapstrādā ar putekļu sūcēju.veļas mašīna.Tajā var slēpties daudz dažādu mikrobu, sevišķi, ja tiek mazgāta veļa lielākam cilvēku skaitam. Ieteicams apakšveļu un dvieļus mazgāt atsevišķi no citām drēbēm, izvēloties tiem augstāku ūdens temperatūru.

 

Dators

 

Pētījumi rāda – pat ja datoru lieto tikai viens cilvēks, taustiņi ir nosēti ar mikrobiem. Tastatūru regulāri ieteicams tīrīt ar speciālām mitrajām salvetēm. Nepiemirstiet arī par putekļu slaucīšanu kopumā.

 

Durvju rokturis

 

To aizskar visi, kas ienāk mājā, bet pirms tam pabijuši sabiedriskajā transportā, veikalā, slimnīcā utt. Vīrusi uz durvju roktura var izdzīvot dienām ilgi. Lai izsargātos no slimībām, rokturis bieži jātīra. Izvēloties durvju roktura materiālu, priekšroka dodama varam, jo uz tā spēj izdzīvot mazāk mikroorganismu.

 

Sāls un piparu trauciņi

 

Tie virtuvē ir bieži lietoti, bet reti mazgāti, turklāt vēl regulāri tiek ņemti ar to pašu roku, kurā nupat bijusi jēla gaļa. Jāpieradinās nomazgāt rokas ikreiz, kad esat darbojušies ar termiski neapstrādātu gaļu, olām un citiem produktiem. Protams, jāatceras izmazgāt arī sāls un piparu trauciņus no ārpuses un iekšpuses.

 

Kabatlakatiņi

 

Visi it kā zina, ka gripas laikā ieteicams izmantot vienreizlietojamos papīra kabatlakatiņus, pat ja parasti dodat priekšroku auduma mutautiņiem. Papīra salvete jālieto tikai vienreiz un pēc tam jāizmet, bet daudzi tomēr nolemj, ka var to lietot atkārtoti, ieliek papīra salveti kabatā vai nosviež kaut kur līdzās. Un ja vēl, strādājot pie datora vai skatoties televizoru, slinkums ar katru kabatlakatiņu skriet uz atkritumu spaini, tie sakrājas kaudzē un var kļūt par infekcijas avotu visiem, kas tiem pieskaras.

 

Trauki

 

Trauki jāmazgā ļoti rūpīgi. Ja mājās kāds slimo ar infekcijas slimībām, viņam vajadzētu izmantot individuālu trauku komplektu, kuru citi nelieto. Nenāks par ļaunu, ja šie trauki pēc lietošanas tiks dezinficēti.

 

Zobu tīrīšanas piederumi

 

Lai gan savu zobu suku cilvēki nemēdz aizdot pat vistuvākajiem ģimenes locekļiem, tomēr bieži visi lieto vienu zobu pastas tūbiņu un skalojamo glāzi. Mikrobus var nodot arī šādā ceļā. Jāņem vērā higiēnistu ieteikumi mainīt zobu suku vismaz reizi trīs mēnešos.

 

Arī pēc infekciju pārslimošanas drošības pēc ieteicams nomainīt zobu suku, jo esot pat gadījumi, kad mikrobi sukā saglabājas un cilvēks pēc kāda laika saslimst atkārtoti.

 

Cik lielu vērību ikdienas higiēnai mājās pievērs Tu?

taschinka taschinka 06. Nov 2010, 07:49

Tīrība jau nenozīmē sterilību.man patīk tīrība,bet nepārspīlēju ar to.Zinu vecākus,kas bērnu adzina tiešām sterili.Ja nokrīt mājās grabulis uz grīdas,tad jāskrien mazgāt.tas jau šķiet pārspīlēti.

taschinka taschinka 05. Nov 2010, 10:40

Man māja nav sterili tīra,bet tiru to bieži.Grīdas slauku 1-2 reizes dienā.mazgaju mazliet retāk.Puteklus slauku tad,kad tie parādījušies.Es katru dienu kaut ko tīru,mazgāju,kārtoju,jo ātri viss pieput.tas tādēļ,ka mums nav remonts un nav visi stūri pieejami,lai tīri vienu reizi iztīrītu.Ar zirnekļiem ir tā,ka tie jānovāc vīram,jo es baidos 😃ja viņš ir piemirsis vai aiznemts,tad vini te dzīvo 😃

taschinka taschinka 05. Nov 2010, 07:18

bet visvairāk mani pārsteidza trauku švame,to gan mainīšu biežāk kā līdz šim.