Vai Tavs bērns aug un attīstās pareizi?

Vai Tavs bērns aug un attīstās pareizi?

24. Sep 2011, 10:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien, 23. novembrī Bērnu klīniskā universitātes slimnīca sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju Divi gani atklāja jaunu interneta resursu esAugu.lv.

 

esAugu.lv radīts, lai vairotu bērnu vecāku zināšanas par vienu no svarīgākajiem bērna attīstības rādītājiem – augšanas procesu. esAugu.lv ir pieejama gan vispārēja informācija par bērna attīstību – par to, kas ietekmē augšanas procesu un kas jāievēro, lai bērns augtu atbilstoši vecumam, gan arī praktiski padomi, kā pareizi mērīt bērna augumu un svaru, cik bieži mērījumi jāveic u.c.

 

esAugu.lv antropometriskais jeb augšanas kalkulators ļaus pārliecināties par bērna attīstības gaitu noteiktā vecumā, salīdzinot bērna auguma proporcijas ar vienaudžu vidējiem augšanas rādītājiem. Augšanas kalkulators izstrādāts, balstoties uz Džannas Krūmiņas, Ineses Kokares un Enoka Biķa grāmatu Latvijas Bērnu fiziskās attīstības novērtēšana, tātad bērna augums un svars tiks izvērtēts, balstoties uz vidējiem Latvijā dzīvojošu bērnu auguma rādītājiem noteiktā vecumā. Atbilstoši aprēķina rezultātam, kalkulators sniegs arī rekomendācijas, kā rīkoties viena vai otra rezultāta gadījumā. Svarīgi ievērot, ka agrīni noteiktus augšanas traucējumus var sekmīgi novērst!

 

Ja mājas lapas apmeklētājiem radīsies jautājumi, kas saistīti ar bērna augšanas procesu vai antropometriskā kalkulatora aprēķina rezultātiem, uz tiem atbildēs Bērnu klīniskās universitātes bērnu endokrinoloģijas speciālisti, tai skaitā esAugu.lv iniciatore, BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste, endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne.

 

es.Augu.lv nav tikai informatīva bāze bērnu vecākiem, tajā pieejama sadaļa arī veselības aprūpes profesionāļiem. Profesionāļu sadaļā tiks apkopoti jaunākie pētījumi par augšanas traucējumiem un to ārstēšanas iespējām, kā arī sniegta praktiska informācija ģimenes ārstiem sadarbībai ar bērnu endokrinologiem.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Bērnu slimību klīnikas vadītāja prof. Dace Gardovska saka:” Modernajā pasaulē pieaug vecāku loma bērnu veselības veidošanā. Sekojot bērna augšanai ne tikai pēc subjektīvām sajūtām, bet to objektīvi izvērtējot, vecākiem iespējams pārliecināties, ka attīstība norit normāli, kā arī pamanīt novirzes no normas  pašā sākumā.”

 

Līdztekus veselīgam uzturam, fiziskām aktivitātēm un netraucētam miegam, arī pozitīvas emocijas vairo augšanas hormona izdalīšanos, tāpēc bērniem, kas šobrīd ārstējas Bērnu slimnīcā, es.Augu.lv atklāšanas pasākumā tiks izrādīta pasaku izrāde “Kliņķīša piedzīvojumi vai kā rūķītis draugus atrada”, ko uz Rīgu atvedis Liepājas ceļojošais leļļu teātris “Maska”.

 

Foto: esaugu.lv