Vai mans bērns ir apdāvināts?

Vai mans bērns ir apdāvināts?

15. Dec 2011, 22:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Protams, katrs bērns ir talantīgs, bet īpaši apdāvinātie bērni parasti tomēr atšķiras un, savā ziņā, kļūst par izpētes objektiem. Kādi ir apdāvinātības kritēriji? Tā ir Dieva dāvana vai arī sods? Vai bērnu apdāvinātībai ir kādas robežas? Par ko izaug apdāvinātie bērni?

 

Uz pēdējo jautājumu var atbildēt tā: ja cilvēkam ir Dievs lēmis dot apdāvinātību, tad tā būs redzama uzreiz un nekad nepazudīs, ja bērns pats vien vēlēsies nest to cauri visai savai dzīvei.

 

Vispār, gandrīz visiem apdāvinātajiem bērniem, neatkarīgi no talanta veida, piemīt līdzīgas rakstura īpašības, kuras pilnīgi droši varētu nosaukt par apdāvinātības kritērijiem.

 

Apdāvinātiem bērniem gandrīz vienmēr ir diezgan augsts intelekta līmenis, dabas dota māka spriest un arī augsts kultūras izpratnes līmenis. Viņi vienmēr uzdod daudz jautājumu, un bieži aizdomājas par daudz ko.

 

Tāpat arī visi apdāvinātie bērni ir darba mīļi. Viņi atšķiras arī ar uzstājību un spēju sasniegt savus mērķus. Šādi bērni agri pieaug, un diezgan ātri prot izrādīt savas labākās spējas. Viņi no agras bērnības arī atšķiras ar nopietnu attieksmi pret dzīvi.

 

Protams, ir arī citas rakstura iezīmes, kas pamatā piemīt īpaši apdāvinātiem bērniem. Viņi no agras bērnības ir apveltīti ar zināšanām kādā konkrētā sfērā. Šādi bērni atšķiras ar savu enerģiskumu un aktivitāti, spriedumu neatkarību un bezbailību attiecībā uz vientulību. Viņiem piemīt individuālisms. Īpaši interesanti apdāvinātiem bērniem ir biedroties ar sev līdzīgiem, tāpēc viņu sabiedriskums ir diezgan ierobežots, viņi ir izvēlīgi.

 

Un visbeidzot, apdāvināti bērni ir atvērti gandrīz jebkurai jaunai pieredzei, ķer visa veida informāciju un prot izdarīt dažādus secinājumus. Bet virspusēja apdāvinātība – ir ļoti, ļoti liels retums.

 

Vai viegli būt apdāvinātam bērnam? No vienas puses bieži vien tādi bērni ir vientuļnieki un izvēlas sev draugus pēc saviem principiem.

 

Turklāt, apdāvināti bērni ir diezgan egocentriski un var nepieņemt kolektīva noteikumus, par ko var tikt pat nesaprasti. Diemžēl, mazāk attīstītiem vienaudžiem ar tādiem bērniem var būt neinteresanti: protams, tādu apdāvinātu bērnu var paklausīties pusstundu atvērtu muti, bet pēc tam mazais klausītājs metīsies savās rotaļās un atstās apdāvināto bērnu vienatnē ar sevi.

 

Lai arī, no citas puses raugoties, šie visi ir aizspriedumi: ja apdāvinātie bērni pratīs pastāvēt kolektīvā, tad arī varēs savā veidā kļūt pat par līderiem. Tas, laikam ir galvenais, ko vajadzētu iemācīt apdāvinātam bērnam.

 

Pārējo visu viņš iemācīsies pats, ja vien vēlēsies.

 

Vai arī Jūs savos mazuļos esat pamanījušas kādu īpašu rakstura iezīmi, kas liecinātu par viņa īpašo apdāvinātību?

 

Māmiņu Klubs