Vai esi pareizi piesprādzējis savu bērnu?

Vai esi pareizi piesprādzējis savu bērnu?

05. Jan 2012, 12:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērnam mugurā ir ziemas drēbes vai kombinezons, vai jūs pareizi piesprādzējat viņu drošības sēdeklītī?

 

Pētījumi liecina, ka 60 - 80% vecāku uz šo jautājumu atbildētu noliedzoši, jo tie aizmirst, ka drošības jostas vajag nospriegot atbilstoši bērna krūšu apkārtmēram, nevis uzvilktajām drēbēm.

 

Nepareizi lietota drošības josta nesniedz optimālu aizsardzību, norāda Renault braukšanas skolā. Piemēram, ja bērnam negadījuma laikā ir dūnu jaka, tad trieciena brīdī tā tiek saspiesta. Šāda situācija rada lielāku kustību trieciena laikā un var izraisīt nopietnus savainojumus.

 

2009. gadā Latvijā ceļu satiksmes negadījumos cietuši 357 bērni un 8 gājuši bojā.

 

Pareizas drošības jostu lietošanas noteikumi attiecas uz visu vecumu bērniem - arī uz zīdaiņiem. Bērnu kombinezoni bieži ir ražoti no ūdensnecaurlaidīga slidena materiāla, kas palielina risku bērnam izslīdēt no sēdeklīša, ja drošības josta nav stingri pievilkta.

 

Diemžēl pareizi lietotas drošības jostas, kad tiek valkāts ziemas apģērbs, var likt bērnam justies nepietiekami komfortabli, kas padarīs braucienu mašīnā par īstu murgu. Labākais risinājums ir novilkt biezās ziemas drēbes - īpaši pirms garākiem pārbraucieniem, tad iesēdināt bērnu drošības sēdeklītī un pareizi piesprādzēt ar drošības jostu. Ja automašīnas salons nav uzsilis, tad vajadzētu bērnu apsegt ar segu, līdz salons iesilst līdz komfortablai temperatūrai, iesaka Renault braukšanas skolas instruktori.

 

Pārbaudiet, vai piesprādzējat savu bērnu drošības sēdeklītī pareizi

 

1. Uzvelciet savam bērnam ziemas apģērbu, kuru velkat viņam mugurā ikdienas pārbraucienos ar automašīnu.

 

2. Iesēdiniet bērnu drošības sēdeklītī, piesprādzējiet un pielāgojiet drošības jostas nospriegojumu.

 

3. Izsēdiniet bērnu no drošības sēdeklīša, bet nemainiet iepriekš uzstādītos drošības jostas izmērus.

 

4. Novelciet savam bērnam ziemas apģērbu un ievietojiet viņu atpakaļ bērnu sēdeklītī.

 

5. Ja spējat ievietot vairāk nekā divus pirkstus starp drošības jostu un bērna krūšu kaulu, tad jums noteikti ciešāk jāpievelk bērna sēdeklīša drošības jostas.

 

TVNET

Foto: Renault

princesemince princesemince 24. Feb 2011, 14:17

manam bērnam ziemas kombim nav dūnu, tas ir tikpat plāns, cik vienkāršs džemperis, bet katru reizi, kad iesēdinu, papildus pārbaudu, vai kārtīgi jostas stāv uz pleciem un nevar noslīdēt pār pleciem, tad savelku tā, lai nav īpaši daudz brīvas vietas. tā kā jostas viņam ir plecu augstumā, viņš nesanāk "pielīmēts" pie beņķa, bet ir ērti. vēl domāju - ja ir 5 punktu drošības josta, tad diezin vai bērns tik viegli var izlidot pie trieciena, pat ja ir dūnu jaka, kas saspiežas, jo vēl ir jostas, kas notur gurnu apvidū.