Vai drīkst 3 mēnešus vecu bērnu sēdināt? Komentē fizioterapeite Vita Lakša.

Vai drīkst 3 mēnešus vecu bērnu sēdināt? Komentē fizioterapeite Vita Lakša.

11. May 2010, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs saņēmis vēstuli no satrauktas māmiņas par mazuļa sēdināšanu. Aicinājām problēmu komentēt fizioterapeitei Vitai Lakšai!


Vēstule:


Ikdienā esmu kontaktā ar jaunajām māmiņām, kuru mazuļi ir ap 3-5 mēnešu vecumā. Taču liela daļa māmiņu jau mēģina mazuļus nosēdināt sēdus, atstutējot dīvānā vai jebkur citur. Un uz jautājumu- kāpēc viņas tā dara, viņas lielākoties atbild, ka bērns pieķeroties pie rokas un gribot celties sēdus.

Tādu absurdu informāciju viņas nodod arī savām draudzenēm, kas sāk darīt tāpat.

Lūdzu, ievietojiet portālā informāciju, kad un vai mazulis vispār būtu jāsēdina.

Man ir tiešām žēl noskatīties uz 3 mēnešus veciem mazuļiem, kas ir sastutēti sēžus!

 

 

7

Komentē fizioterapeite Vita Lakša:

 

Pirmkārt, sēdināt bērnu ir ļoti slikti no tā viedokļa, ka mēs bojājam bērnam muguru. Mugurkauls nav gatavs turēties vertikāli 3 mēnešu vecumā. Šādā vecumā bērna mugurkauls ir gatavs tikai gulēšanai. Tā kā mugurkauls ir mīksts, mugurkaula skriemeļi pavisam viegli var izkustēties pa labi un pa kreisi un vēlāk radīsies problēmas, kas sāks izpausties no 7 līdz 11 gadu vecumam un tad varēs redzēt patieso muguras stāvokli, kad bērns, dodoties uz skolu, valkās arī smagu mugursomu.

Nevienam bērnam 1 gada vecumā mugura nesāp un izliekumu, kas ir novirzē no normas vēl neredz.

 

Tā kā mugurkauls ir pamats, kas tur mūsu ķermeni, tad ir ļoti svarīgi, lai no pirmajām dzīves dienām un mēnešiem bērns netiktu sēdināts.

 

Otrkārt, bērnu sēdinot, mēs nedodam viņam iespēju izdarīt to pašam. Tātad šim bērnam pašapziņa ir daudz zemāka nekā tam bērnam, kurš apsēžas pats, jo viņš nekad nesapratīs,kā viņš ir nonācis šādā sēdus stāvoklī. Turklāt šādi apsēdināts viņš gāžas, jo bērns 3 līdz 5 mēnešu vecumā viņam nav skaidrs, kā šādā stāvoklī ir nokļuvis un viņš nezina, kā atgriezties viņam tīkamā pozā.

 

Ja runā par bērna celšanu aiz rokām, jāsaka, ka to nedrīkst darīt ikdienā. Šo refleksu bērnam pārbauda ārsts vienu reizi mēnesī. Turklāt neviens mazs bērns, kurš neprot runāt, nepaprasa vecākiem rokas un nelūdz, lai viņš paceļ viņu augšā. Vecāki parāda, ka šādi var izdarīt, un bērns ielāgo, ka pasaule ir trīsreiz interesantāka nekā guļus stāvoklī. Smadzenēm un bērnam līdz tam ir jānobriest, lai viņš spētu domāt, analizēt, atcerēties, lasīt.

Jo mēs ātrāk bērnu uzstutējam, jo viņam ātrāk veidojas bailes, nedrošība, kā arī muskulatūra paliek vājāka un mēs bērnu kā sabojājam.

 

Es ieteiktu vecākiem vairāk pacietības, mammām biežāk darboties uz zemes ar bērniem! Bērns grib visu darīt pats! Tāpat kā ir norma, ka bērniņš dzimst pēc 9 mēnešu iznēsāšanas, tāpat ir normāli, ka bērniņš 3-5 mēnešu vecumā vēl nesēž! Tas nav dabīgi un fizioloģiski. Daba ir iekārtojusi, ka bērns sēž 8-10, pat 11 mēnešu vecumā. Bērns grib to darīt pats! Bet svarīgākais ir respektēt bērnu un ĻAUT viņam to darīt!

 

***

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!