Vai dārziņš = stress?

Vai dārziņš = stress?

25. Jul 2012, 14:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir dzirdēti dažādi apgalvojumi par to, ka vieniem bērniem iejušanās dārziņā noris ātrāk, citiem lēnāk. Un tad vecāki dažkārt secina, ka citiem bērniem, dārziņš, gluži vienkārši neizraisa nekādas satraucošas emocijas. Ko par to saka psiholoģe Diāna Zande, uzzini lasot!

"Dārziņš visiem un vienmēr ir stress, ja mēs runājam par bērniem," atzīst psiholoģe Diāna Zande.

Uz vecāku jautājumiem, kāpēc valsts dārziņos sāk neļaut vecākiem būt kopā ar bērniem adaptācijas periodā, viņa sniedz šādu skaidrojumu: "Viena lieta ir tā, ka bērnam, kura mamma nevar kādu iemeslu dēļ pirmajās dienās būt klāt, tas, ka viņš redz cita biedra māmiņu esot līdzās savam bērnam, rada viņā papildus stresu.

Otra lieta – mammas ar savām bažām, savām jūtām rada papildus haosu vēl papildus tam, ka apkārt ir daudz cilvēku – mazu un lielu."

Tas, pie kā mēs pierodam, pamazām kļūst par ieradumu, līdz ar to – mēs vairs neraizējamies par to, un tieši tāpat ir arī ar bērniem.

Dažkārt māmiņas ir tās, kas ar savām emocijām nesekmē bērniņa ātrāku iejušanos dārziņā un to zina arī psiholoģe: "Mammas nedrošība bieži vien ir tas, kas traucē bērnam būt drošākam. Kā arī iejušanās ir atkarīga no bērna temperamenta – ir bērni, kas iejūtas ātri jaunā situācijā, bet ir bērni, kas ilgi nejūtas droši jaunā situācijā, vidē. Otrajā gadījumā, kad bērns nejūtas droši, pārsvarā viņa reakcija uz visu jauno ir noraidoša."

Viena no svarīgākajām atziņām, ko psiholoģe min kā noteicošo, ja runājam par bērniņa veiksmīgāku iejušanos dārziņā ir - "Mūsu pašu iekšējās izjūtas ir svarīgi apzināties un nenodot bērniem. Tātad, dažkārt gadās, ka bērns ir nevis objektīvi pats par sevi bailīgs, bet baidāmies no kaut kā mēs un bērns šīs bailes no mums ir iemācījies." 

"Bērna vecums nav īsti noteicošais faktors, ja runājam par pierašanu pie dārziņa gaitām," viņa atzīst, kā arī piemin tik būtisko faktoru - "Ciešā saikne ar māmiņu ir nevis jāpārrauj, bet bērniņam ar laiku jāiemācās kļūt drošākam. "

Esiet drošas pašas un arī bērniņi tādi būs!

Māmiņu Klubs

PIESAKIES UZ BĒRNUDĀRZA ADAPTĀCIJAS LEKCIJU ŠEIT!