Vai bērni mēdz būt skopi?

Vai bērni mēdz būt skopi?

10. Mar 2012, 14:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā iemācīt bērnam dalīties ar mantām? Atbild bērnu psihiatrs Gunārs Trimda.

Jautājums:

Esmu novērojusi, ka manam puikam (4 gadiņi) ir izteikta skopuma īpašība - viņš visu krāj, taupa un neparko nedalās ar citiem. Mums ģimenē šāda īpatnība nav novērojama... Ja arī iedodam kabatas naudiņu saldumiem, viņš to netērē, bet krāj kaut kam, ko mums neizdodas atklāt. Ja arī mājās ir saldumi un atnāk viesi, viņam sāp sirds, ka ar to jādalās ar citiem cilvēkiem. Kas tas varētu būt?

Atbild bērnu psihiatrs Gunārs Trimda:

"Dalīties ar mantām nav viegli. Arī pieaugušajiem. Vai mēs būtu ar mieru iedot kaimiņam uz laiku savu auto vai jauno klēpjdatoru? Bērnu ar mantām mudina dalīties sava vecuma bērnu sniegtais paraugs, nevis kad to pašu darījis pieaugušais.

Spēja dalīties ar mantām parādās no 3-4 g.v. Līdz tam laikam bērnam liekas, ka mantiņu atpakaļ dabūt vairs nevarēs.

Stāstiet par otra bērna sajūtām: "Ja negribi, vari nedalīties. Es tikai šaubos, vai citu reizi arī kāds gribēs dalīties ar tevi."

Noteikti nevajag aizmirst bērnu paslavēt, ja redzat, ka negribot, bet tomēr manta tika iedota otram.

Izrādiet savu prieku par to, ka bērns, neskatoties uz to, ka nav vēlējies, tomēr ir iedevis otram savu mantu.

Nesauciet savu bērnu par egoistu, jo ”zīmoga uzlikšana” rezultātus nenes.

Nebaidiet bērnu, jo īpaši ar sociālu izolāciju, nesakiet: "Tu esi skopa, ar tevi pavisam noteikti nekad vairs neviens nespēlēsies un nerunāsies."

Neuzdodiet savam bērnam arī retoriskus jautājumus: "Kāpēc tu nevēlies dalīties ar mantām?" Labāk atbalstiet bērnu, sakiet bērnam, ka jūs viņa sajūtas labi saprotat: "Dalīties ar citiem ne vienmēr gribas un ir patīkami. Dažkārt tas tevi sarūgtina un rada tevī dusmas, bet citreiz tas var sniegt gandarījumu."

Nevajag arī lūgties, sakot - dari to mammas dēļ. Citādi bērns to darīs baiļu dēļ zaudēt jūs un jūsu mīlestību.

TVNET