Uzzini, kas apdraud tava bērniņa imunitāti!

Uzzini, kas apdraud tava bērniņa imunitāti!

31. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudenī, kad visapkārt klejo vīrusi, savu mazuli svarīgi nepakļaut liekam saslimšanu riskam. Turpinājumā uzzini, kuri ir biežākie, bērna imunitātes mazinātāji, un ko darīt, lai savu bērniņu pasargātu no šiem riskiem!

Konsultē pediatre Anna Birka. 

Rudenī, kad cilvēki vairāk pulcējas telpās, un bērniem sākas bērnudārza un skolas gaitas, aktivizējas arī dažādas vīrusa infekciju slimības.

Kā vienu no būtiskiem, bērna imunitātes apdraudējumiem, speciāliste min apkārtējos cilvēkus, kuri slimi ierodas darbā, bērnudārzā vai skolā, rezultātā inficējot apkārtējos.

„Bērni, dodoties uz skolu vai bērnudārzu slimi, apdraud citu bērnu veselību. Zinu, ka valsts bērnudārzi šajā ziņā ir stingrāki nekā privātie. Novērots, ka privātajos bērnudārzos nereti tiek atvesti apslimuši bērniņi, jo nav noteikts, ka saslimušu bērnu jāpatur mājās,” stāsta pediatre.  

Lai pasargātu savu bērniņu no imunitātes zuduma, vecākiem pēc iespējas vairāk savu mazo vajadzētu vest ārā, svaigā gaisā, un viņu ģērbt atbilstoši laika apstākļiem, tātad ne pārāk plāni, ne arī pārlieku biezā apģērbā! Jāatceras, ka strauja sakaršana un atdzišana arī provocē saslimšanu!

„Risku bērna veselībai varētu radīt tas, ka uzturoties sabiedriskajā transportā vai automašīnā, viņš nenovelk silto āra jaku, tajā sasvīst un pēc tam, izkāpjot no transporta, nokļūst vēsumā.

Tādēļ, braucot automašīnā, vecākiem, pirmkārt, vajadzētu izvairīties noregulēt pārlieku augstu gaisa temperatūru un, otrkārt, bērnam vajadzētu novilkt silto āra jaku, bet kāpjot ārā - to atkal uzvilkt,” iesaka Anna Birka.

Vēl pediatre vecākus mudina sekot līdzi tam, lai bērniņš regulāri nomazgātu rokas. Tāpat rudens sezonā ļoti svarīgi bērnam pasniegt veselīgu ēdienu un dot vitamīnus.

„Rudenī bērnam ieteicams dot gan bagātīgo vitamīnu avotu – dabīgās sulas, gan arī sintētiskos vitamīnus, jo ar pārtiku vien, bērni tos tomēr neuzņem tik, cik būtu nepieciešams,” atzīmē speciāliste.