Šogad gaidāmas niknākas ērces un lielāka saslimstība

Šogad gaidāmas niknākas ērces un lielāka saslimstība

03. Jan 2011, 11:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Šovasar prognozē lielāku ērču aktivitāti un saslimstību ar ērču encefalītu

 

 Ērču aktivitāte 2010.gadā turpinās palielināties, jo to labvēlīgi ietekmēs šīs ziemas biezā sniega sega, turklāt arī saslimstība ar ērču encefalītu varētu pieaugt, jo iedzīvotāji aktīvi nevakcinējas pret šo slimību, vakar notikušajā konferencē par ērču encefalītu norādīja Latvijas Infektoloģijas centra Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītāja vietniece Irina Lucenko.

 

Kā atzīst speciālisti, ekonomiskā krīze piespiedusi daudzus cilvēkus atteikties no vakcinācijas pret ērču encefalītu, kas ir faktiski vienīgā iespēja aizsardzībai pret šo smago slimību.

 

Lucenko skaidro, ka Latvija atrodas vienā no augstākajām ērču aktivitātes zonām Eiropā, taču tikai aptuveni 10% valsts iedzīvotāju ir vakcinēti.

 

Latvijā 2008.gadā ar ērču encefalītu inficējās 184 cilvēki, 2009.gadā - jau 328. Līdzīga situācija ir arī Igaunijā, kur pirms diviem gadiem saslima 90 cilvēku, bet pērn - 179. Dramatiskākā situācija starp Baltijas valstīm ir Lietuvā, kur 2008.gadā inficējās 220 iedzīvotāju, bet 2009.gadā - 605.

 

Arī Viļņas Universitātes Infektoloģijas slimību, dermatoveneroloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītājs, profesors Arvīds Ambrozaitis stāsta, ka tikai 6,5% no visiem Lietuvas iedzīvotājiem ir vakcinējušies pret šo smago slimību.

 

Konferences dalībnieki norādīja, ka joprojām visefektīvākais līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinēšanās. Speciālisti skaidroja, ka imūnglobulīns, kas Latvijā no šā gada vairs nebūs pieejams, nav apliecinājis savu efektivitāti cīņā pret slimību. Līdz šim šis preparāts tika lietots, balstoties uz hipotētisku pieņēmumu par tā efektivitāti. Taču Latvijas mediķu pieredze un it īpaši pēdējos gados arvien biežākie gadījumi, kad pat pēc imūnglobulīna lietošanas slimības smago formu pārcietuši vairāki bērni, licis atteikties no šī medikamenta. Turklāt imūnglobulīns nav reģistrēts nevienā citā Eiropas Savienības (ES) valstī, kaut gan tā lietošana ir plaši izplatīta, piemēram, Krievijā.

 

Ņemot vērā, ka tuvākajās nedēļās varētu sākties ērču aktivitātes sezona, speciālisti iesaka izvēlēties tā saukto ātro vakcinācijas shēmu, lai aizsardzību iegūtu jau 21 dienas laikā.

 

Speciālisti norāda, ka cilvēkiem, kuri interesējas par vakcināciju, medicīnas iestādē būtu jāinteresējas gan par vakcīnas izgatavotāju, gan tās sertifikāciju ES. Ja preparāts reģistrēts ES un, piemēram, Latvijas Zāļu valsts aģentūrā, tas apliecina, ka vakcīna cilvēka veselībai nav kaitīga.

 

Cilvēki, kuri inficējušies ar ērču encefalītu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus, piemēram, sāpes locītavās, paaugstinātu temperatūru. Šie simptomi var saglabāties aptuveni vienu nedēļu. Šajā laikā cilvēks var izveseļoties, taču pastāv iespēja, ka slimība progresēs - vīruss izplatīsies smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Tālāko slimības gaitu pavada stipras galvassāpes, reiboņi, augsta temperatūra, vemšana un smags vispārējais stāvoklis.

 

Parasti divas trešdaļas no cilvēkiem, kas saslimuši ar ērču encefalītu, izveseļojas pēc aptuveni nedēļu ilgas smagai gripai līdzīgas slimošanas. Viena trešdaļa inficēto pārcieš smagāko slimības fāzi, kuras sekas var būt paliekošas neiroloģiskas komplikācijas. Aptuveni 1% ar ērču encefalītu inficēto mirst. Latvijā no ērču encefalīta 2008. un 2009.gadā miruši divi cilvēki.

 

Kā ziņots, laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2010.gada šīs nedēļas sākumam Latvijas Infektoloģijas centrā pret ērču encefalītu vakcinējušies 2007 pieaugušie un 279 bērni.

 

Kā paskaidroja Infektoloģijas centra Ambulatorās nodaļas vadītāja Agita Jēruma, pagaidām iedzīvotāju aktivitāte nav liela, pat nedaudz mazāka nekā šai pašā laika posmā pērn, taču tai pat laikā viņa prognozē, ka, iestājoties siltākam laikam, vakcinēties nāks lielāks skaits cilvēku.

 

Jēruma arī pastāstīja, ka ērces pamostas, kad vidējā diennakts gaisa temperatūra ir plus septiņi grādi pēc Celsija. Tāpat viņa arī domā, ka bargā ziema nebūs izsaldējusi bīstamos kukaiņus, jo ziemā tomēr bija daudz sniega, kas ērces varēja pasargāt no aukstuma.

27. Mar 2010, 22:56

Mēs visu vakcinējāmies tagad marta beigās taisīsim poti, kas paredzēta pēc gada un tad pēc 3 gadiem!