Šķielēšana ir izārstējama

Šķielēšana ir izārstējama

23. Mar 2010, 15:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi pamanījusi, ka tavs bērns šķielē? Nekavējies ar acu ārsta apmeklējumu, jo līdz divu gadu vecumam šķielējošajā acī asu redzi var atjaunot pat vairāk nekā 80% gadījumu, bet sešu gadu vecumā – tikai 20% gadījumu.

 

Normālā situācijā aci kustina seši acu muskuļi tajā virzienā, kurā atrodas aplūkojamais objekts. Šķielēšana ir sastopama tad, ja vienas acs redzes ass neatrodas saskatāmā objekta virzienā, bet gan ir no tā novirzīta. Tā pamatā ir nepietiekams acu „kopdarbs”, ko nosaka iedzimtība, refrakcijas kļūdas vai arī kāds cits iemesls.

 

Šķielēšana parādās jau bērna pirmajos dzīves gados, pusē no visiem gadījumiem jau pirmajos 12 mēnešos. Šķielēšanu ārstē cenšoties atjaunot pareizu abu acu sadarbību, kas ir ļoti nepieciešams telpiskajai redzei. Bieži vien lai šķielēšanu izārstētu, nepieciešamas brilles, kas samazina šķielēšanas leņķi. Atkarībā no saslimšanas smaguma tiek piemērota operācija, kuras laikā notiek acu muskuļu korekcija.

 

Varētu iedomāties, ka bērni, kuri šķielē, redz visu dubultā. Tā tas notiek tikai ļoti reti. Vairumā gadījumu, lai bērns tiešām neredzētu visu dubultīgi, smadzenes nomāc vienā acī redzes spējas. Lai bērns iemācītos redzēt ar abām acīm un tās arī koordinēt, redzīgā acs tiek uz laiku aizklāta ar īpašu plāksteri. Tādejādi otra acs ir spiesta mācīties redzēt. Redzes treniņš notiek pēc stingra, individuāla  plāna, ko sastāda acu ārsts. Tas, vai šķielēšanas ārstēšana izdosies vai nē, atkarīgs no pēc iespējas ātrāk uzsāktas terapijas.

01. Sep 2009, 10:27

tiešām ,ja pamana ka bērniņš šķielē,vaig vest pie ārsta,un viss būs labojams ar vingrinājumiem...

rita123 rita123 01. Sep 2009, 08:39

Paldies Dievam mums ar redzi viss kārtībā😀

01. Sep 2009, 10:27

tiešām ,ja pamana ka bērniņš šķielē,vaig vest pie ārsta,un viss būs labojams ar vingrinājumiem...

01. Sep 2009, 09:29

man pashai atklaaja shkjieleeshanu tikai 2 gadinjos - toreiz teica mammai, ka pats var paariet. Protams, ka nepaargaaja. Rezultaataa no 3-10 gadu vecumam man bija brilles un proceduuras ik peec pusgada pa meenesim. Izaarsteeja.
Draudzeniitei manai liidz 19 gadiem bija liidziigi, bet arii tagad viss ok.

rita123 rita123 01. Sep 2009, 08:39

Paldies Dievam mums ar redzi viss kārtībā😀