Skaties LTV raidījumu "Atklātā ceturtdiena" PAR vai PRET potēšanos. Piektdien plkst.11:15 atkārtojums!

Skaties LTV raidījumu "Atklātā ceturtdiena" PAR vai PRET potēšanos. Piektdien plkst.11:15 atkārtojums!

11. Dec 2010, 16:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Interesants bija šī vakara raidījums "Atklātā ceturtdiena", kurā par pamatu tika ņemts pēdējo dienu notikums par traģēdiju ar nepotēto mazuli, kas saslima ar tuberkulozi un nomira.

 

Raidījumā tika aicinātas dažādus viedokļus pārstāvošas puses - pretvakcinācijas kustības vadītāja Aelita Folkmane, imunologs Lauris Līcītis, RSU Pediatrijas katedras vadītāja, infektoloģe Prof. Dace Gardovska, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs (Veselības Ministrija) , pacientu tiesību pārstāvis un kāda māmiņa, kas strikti nolēmusi savus bērnus nepotēt.

 

Raidījuma laikā izvērtās asas diskusijas, kurās būtu jāieklausās, ja lēmums POTĒT vai NEPOTĒT bērnu ir aktuāls.

 

No vienas puses var saprast pretvakcinācijas kustības aktīvistus un vecākus, kam nav uzticības tradiocionālajai medicīnai. Ne visos gadījumos tā ir spējusi palīdzēt un bērnu veselības problēmas agrīnajos dzīves gados nav tik viegli izprotamas ne pašiem vecākiem, nedz arī ģimenes ārstiem. Rezultātā vecāki vaino vakcināciju pat, ja nespēj to pierādīt, savukārt, mediķi nespēj vecākiem pietiekami objektīvi un skaidri izklāsīt vakcinācijas būtību un infekcijas slimību profilaksi. 

 

Blakusparādības un smagas komplikācijas - pēc diskusijām, kas šobrīd izskan publiskajā telpā, tās šķiet daudz lielāki biedi, nekā agrāk infekcijas slimības, pret kurām vakcīnas tika izgudrotas, lai glābtu miljoniem bērnu dzīvību. Tomēr šīs bailes ne vienmēr ir iracionālas - tā apgalvo vecāki un viņu pārstāvji, kas pārliecināti par vakcinācijas negatīvo iedarbību.

 

Tradicionālie mediķi asi iebilda vakcīnu pretiniekiem, ka šādas pārdomas nav balstītas uz pierādījumiem un pēdējo gadu laikā nav konstatēti nāves gadījumi no potēm, vai smagas blakusparādības pēc potes veikšanas un tās iedarbības rezultātā.

 

Interesanta un spraiga diskusija, kurai prasījās turpinājuma,bet ieskatieties tie, kam interesē šī tēma!

 

LTV raidījumus diemžēl nevar noskatīties internetā, tāpēc jāizlīdzās ar atkārtojumu piektdien, plkst.11:15. Būs ko padomāt!

 

Māmiņu klubs

13. Mar 2010, 21:31

Sudrablapsa-ļoti labi teikts.
Un pilnīgi piekrītu-nu jau bezjēdzīgi vairs turpināt....

13. Mar 2010, 13:22

Runciti-pārlasi visus komentārus pie šī raksta-saskaiti cik māmiņas piekrīt Tavam haotiskajam viedoklim....

13. Mar 2010, 13:19

Runciti-kas Tev kaišs????
Jā,es zinu,kas man ir normāli un kā man jābūt. Vienīgais,kas te uzspiež savu viedokli-esi Tu!!! Es nevienu netaisos personiski aizvainot. Es izsaku savu viedokli,ko šiet arī pierasts darīt. Bet tā pat šeit pierasts nozākāt tos cilvēkus,kas domā citādi. Es uzskatu,ka bērni jāpotē pret smagajām infekcijas slimībām un es drīkstu tā uzskatīt un drīkstu izteikt savu viedokli,bet tu runciiti gan uzspied savu viedokli. Un ir pietiekoši daudz māmiņu,kas tomēr arī domā līdzīgi man...
Lai Tev veicas dzīvē un savos histēriskajos komentāros...

13. Mar 2010, 13:14

pukainitim-kāds bija Tavs jautājums konkrēti man???

13. Mar 2010, 12:59

Runciene,nesaprotu kāpēc Tu manu komentāru runcitim,tik ļoti ņēmi pie sirds.....komentārs bija domāts runciitim nevis Tev,bet nu lai tie vārdi paliek uz tavas sirdrapziņas...
Runciti-solīda diskusija nevar nemaz vairs sanākt,jo Tu totāli uzspied savu viedokli,mētā visādas nesakarīgas frāzes-un gandrīz pie jebkura raksta...nekur nav normāls viedoklis-lai kāds būtu raksts tu joprojām runā par potēšanu/nepotēšanu...un tu pat nevari normāli izskaidrot nevienu savu vārdu...Piedod,bet jorpojām uzskatu,ka Tev kāds liels aizvainojums vai kāda milzīga problēma,ka nespēj rimties. Turklāt komentāri rakstīti haotiski,nav saprotama sakarība starp vārdiem...Murgs...
Tik daudzos komentāros Tu cilvēkus saukā par piepotētiem,kaut ko par Dievu piesauc,utt-vai tas ir normāli???

13. Mar 2010, 12:03

Man gan tomēr šķiet,ka runcitim nav kaut kas ar galvu kārtībā.
Tu tā arī neetbildēji uz sudrablapsas jautājumu....
Runciti - vai Tev ir bērni? Vai Tavi bērni ir potēti? Ja Tavs bērns nomirtu no tuberkulozes vai Tu joprojām turētos pie pārliecības-nepotēt???
Atbildi konkrēti

12. Mar 2010, 20:57

Bet vai Tu zini kāds bija maksimālais mūža vecums vēl pirms pārsimts gadiem- pļāva sērgas pagastiem. Papēti, pastudē.
Ap 1888.gadu mas vecāsmammas mammas māsiņas- vienu bērēja otra pa to laiku gulēja uz nāves gultas ar difteriju. Tā viena pēc otras aizgāja trīs māsas. Tīrs gaiss, pilnvērtīgs uzturs, veslīgs un aktīvs dzīvesveids turīgā saimniecībā.
Nu nevar uz šīm lietām tik vienpusīgi skatīties!!!!

12. Mar 2010, 19:44

Man neizdodas reģistrēties,tādēļ rakstu meitas profilā.Man ir divi pieauguši bērni un mazbērni.Es ļoti labi zinu,ko nozīmē negulētas naktis pie slimu bērnu gultas.Ne vienmēr izdodas viņus pasargāt .Kad paaugušies-aizsūtīti uz veikalu,tiek piekauti.Mācību procesā iegūti apdegumi,acu traumas u.t.t.Un tad jājūtas pateicīgai,ka secen iet slimības pret kurām ir potes.Arī mani izbrīna dažu pošu lietderība,bet cilvēkam ir jābūt iespējai izvēlēties.Ja ir veselais saprāts,tad sapratīsiet,ka ne vien potes rada komplikācijas-arī iesnas.Pajautājiet savām vecmāmiņām,viņas noteikti zinās kādu traģisku stāstu par bērnu triekas skartu cilvēku.Te runas iet teorijas līmenī,jo nav jau bijusi saskare aci pret aci ar tām šausmām.Palasiet kaut pagājušā gadsimta latviešu daiļlitratūru-dilonis tur ir bieži skarta tēma-tātad aktuāla.

Muuna Muuna 12. Mar 2010, 16:30

es tā skatos, ka mums Māmiņu klubā ir riktīgs 'skolotājs' uzradies, kas gatavs galvu mazgāt visām māmiņām 😃

Muuna Muuna 12. Mar 2010, 14:56

tu man runcīti piedod, bet ko Tu te centies panākt atkal un atkal aizstāvot savu, turklāt tik uzstājīgā veidā? Tas jau vien ir aizdomīgi. Gribi glābt Latvijas tautu? 😀 Relax 😀

12. Mar 2010, 13:23

Mani jau te paspēja visi nozākāt,ka esmu par potēšanu,bet es PILNĪGI PIEKRITU MUUNAI!!!!!! Labāk vairs nevar uzrakstīt-Tavs viedoklis ir 100% mans viedoklis.
Sveiciens pukainitm, runciti-tu jau pec sektanta izklausies. Apdomājiet ko Jūs darat ar saviem mazuļiem,tos nevakcinējot pret bīstamās infekcijas slimībām. Man šķiet,ka te vairs bezjēdzīgi šīm ''gudrajām'' māmiņām ko mēģināt iestāstīt-lai tik eksperimentē un nepotē.Lai Dievs Jums stāv klāt....

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

andzela

Nē, es konkrēti aizrādīju vienai postotājai, kas visos tematos met linkus, ar kuriem pilns cālis un tamlīdzīgi. Es nedomāju, ka pilnīgi visas vakcinācijas diskusijas būtu jāpārvērš par anti pošu postulētāju linku novietnēm.

Muuna Muuna 12. Mar 2010, 11:20

es vispār atturos klausīties šajās diskusijās par potēšanu vai nepotēšanu. Ļoti atvainojos visiem, kas mani būs gatavi zemē norakt, bet, kad es atceros tikko mirušo bērniņu no diftērijas, man gribas kliegt, ka tie vecāki ir slepkavas, kas savu nepamatoto, ideālistisko un "zaļo"uzskatu dēļ ir aprāvuši vesela bērniņa dzīvi. Un kam tas viss bija vajadzīgs? - pārliecības, dzīvesstila, uzskatu dēļ??? Muļķīgi... Es visu laiku atkārtoju, ko par to domāju - tā kā es neesmu ārsts, tad man NAV TIESĪBU izlemt kaut kur savā galviņā, ka redz - slimību apkārt neredzu, tātad nav ko grūst bērnam poti. Tas ir ļoti bezatbildīgi. It sevišķī tagad, kad vēl joprojām nerimst diskusijas, kurš var pateikt, ka patiešām nekas nenotiks ar bērnu, ja nepotēs. Un par tiem mirušajiem bērniņiem, ko minēja raidījumā - tak beigās skaidri un gaiši pateica, ka tie atsevišķie gadījumi ir īpaši, jo bērniem bijuši imūndeficīta sindromi (HIV),tāpēc tur bija īpaši jāizsver potēt vai nepotēt - bet šos gadījumus nedrīkst piesaukt un mulsināt vecākus, kam ir veseli bērni. Nespriedelēsim ārstu vietā, bet ja reiz mums ir iespēja pasargāt bērnu no vēl lielākām briesmām kā neliela nervozitāte un t*, tad labāk izmantojam to, nevis skatāmies, kā nepotēti bērni cīnās par dzīvību. Un tas man šķiet loģiksi kā 2x2, ja bērnam ielaiž poti, tad kaut kāda reakcija notiek. tikai nevajag to visu uztvert ar histēriju. Tas taču loģiski, ka svaigā organismā rodas pretreakcija. Bet tas taču arī ir potes uzdevums - sapurināt imūnsistēmu! Ja kāds man nepiekrīt, necentieties atbildēt uz manu komentāru, jo tas ir mans subjektīvais viedoklis un es runāju par veseliem bērniem. Ir izņēmumi, zinu, bet dēļ šiem izņēmumiem mums nav jāceļ tracis un jāatsakā potēt visus bērnus....

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

zjuzik

es nerunāju par Tevi!!!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

runciti

Atvaino, bet minētie resursi ir tie paši, ar ko pretpošu populisti iet un vaņgo jaunās māmiņas.

Calis.lv ir speciālas diskusijas alternatīvās medicīnas piekritējiem, lūgums nespamot visos vakcinācijas tematos ar diezgan apšaubāma rakstura informāciju.

Antivakcinācijas piekritēji pārsvarā ir arī ar ļoti īpatneju pasaules uztveri, ko kā jau sektantiskām grupām piederoši, vēlas uzspiest jebkuram.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

chudogirl

Diemžēl TV mēs to nevaram, TV3 ir cits formāts, bet radio raidījumos gan!!

Tā kā turpināsim jau tuvākajā laikā LR1, tur mums MK ir tiešraides, katru darba dienu, arī stundu garas

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Man prasītos, lai izdiskutētu šo tēmu daudz augstākā līmenī - lai pašu ārstu vidū notiktu nopietnākas diskusijas . Starp homeopātiem un tradiocionāliem mediķiem principā LV nekādas diskusijas nevar notikt - jo tie ir divi dažādi "biznesi". Tur ir tikai kašķis.

Bet ja palasa ārzemju publikācijas - visur tas notiek - un man jau liekas, ka tas ir normāli, ka ir šādas diskusijas.
Nemot vērā vēl to, ka vakcinācijas aptvere Latvijā ir diezgan augsta, daži nevakcinētāji pagaidām vēl neapdraud sabiedrības drošību.

Bet ja nopietni - tomēr prasās par tām blakusparādībām un komplikācijām uzzināt vairāk!

11. Mar 2010, 23:36

es noteikti pastiishos,tiko atgaadinajumu ierakstiiju telefonaa!