Sievietēm, kurām patīk riskēt ar naudu, ir paaugstināts vīrišķo hormonu daudzums

Sievietēm, kurām patīk riskēt ar naudu, ir paaugstināts vīrišķo hormonu daudzums

18. Mar 2010, 10:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Amerikāņu zinātnieki konstatēja, ka sievietes ar augstāku vīriešu hormona testosterona daudzumu ir vairāk tendētas uz finanšu un karjeras risks, ziņo EurekAlert!

 

Salīdzinot ar vīriešiem, sievietes ķermenī tiek ražots neliels testosterona daudzums, tomēr šī hormona intensitāte var būt atšķirīga dažādām sievietēm. Līdzīgi kā iepriekšējos pētījumos tika izdarīti secinājumi, ka testosterons palielina konkurētspēju, vēlmi pēc dominējošā stāvokli, mazina bailes, tādējādi sievietēm patīt riskēt, piemēram, spēlēs ar naudu.

 

Pētnieki no Dienvidaustrumu un Čikāgas Universitātēm pārbaudīja finansiālo un profesionālo risku 500 studentiem no biznesa skolas Čikāgas Universitātē. Tika konstatēts, ka kopumā sievietes tiecas mazāk uzņemties risku nopietnos finanšu darījumos, bet vīriešiem patīk riskēt gan karjerā, gan akciju biržās, gan azartspēlēs. Kopumā tika izvēlēti 57% vīriešu un tikai 36% sieviešu.



Eksperti pēc tam aicināja skolēnus spēlēt datorspēli, kas ietver virkni lēmumu par to, kā saņemt garantēto maksu vai piedalīties loterijā ar lielāku potenciālu izmaksu. Pirms un pēc spēles, dalībniekiem tika savākti siekalu paraugi, lai noteiktu testosterona līmeni.

Pētījumā tika konstatēts, ka augstāks šī hormona saturs un tādējādi arī lielāka vēlme riskēt ir tieši sievietēm, nevis vīriešiem. Tas liek secināt, ka nav pamata domāt, ka vīrieša hormons testosterons un vēlme riskēt ir izteiktāks vīriešiem. Jāpiebilst, ka tas absolūti ir pretrunā ar Zviedrijas pētījuma rezultātiem, kas tika publicēti gada sākumā.

 

Kā uzskata viens no pētījuma vadītājiem biznesa skolas profesors Luidži Zingales, pētījumi rezultāti ir svarīgi, lai izprasti mehānismus, kas liek pieņemt lēmumus gan finanšu tirgū, gan karjeras izvēlē.

rita123 rita123 26. Aug 2009, 13:09

Man tāpat kā ilzukss 😃 😃 😃

rita123 rita123 26. Aug 2009, 13:09

Man tāpat kā ilzukss 😃 😃 😃