Scintigrāfiskiem izmeklējumiem bērniem pieejami arī ambulatori

Scintigrāfiskiem izmeklējumiem bērniem pieejami arī ambulatori

08. Sep 2012, 23:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No 2011.gada oktobra Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, turpina paplašināt pakalpojumu klāstu un piedāvā scintigrāfijas izmeklējumus bērniem veikt ambulatori, Bērnu slimnīcā Torņakalnā. Līdz šim scintigrāfiskie izmeklējumi tika veikti stacionārā. Scintigrāfiskie izmeklējumi slimnīcā tiek veikti pēc iepriekšēja pieraksta ar ģimenes ārsta nosūtījumu. Lai pierakstītos uz scintigrāfiju, vecākiem jāvēršas daudzfunkcionālā korpusa reģistratūrā vai jāzvana pa tālruni 67064939  darba dienās no plkst. 09.00 līdz 17.00.


Scintigrāfijas metode pieder pie diagnostiskās radioloģijas izmeklējumu grupas un nav uzskatāma par bīstamāku vai veselībai kaitīgāku, salīdzinoši ar jebkuru citu šīs grupas izmeklējumu, piemēram, rentgenoloģisku izmeklējumu. Scintigrāfijas izmeklējumam nepieciešamās radioaktivitātes deva tiek aprēķināta ļoti precīzi, katram pacientam individuāli, līdz ar to nepieļaujot nepamatota apstarojuma saņemšanu, bet iegūtais rezultāts ietver sevī plašu informāciju par orgāna vai tā sistēmas funkcionālo darbību vienas izmeklējuma epizodes laikā, ko nevar attiecināt uz rengenoskopiskiem funkcionāliem izmeklējumiem.

 

Scintigrāfijas izmeklējums dod informāciju par orgānu funkcionālo darbību, šī ir vienīgā metode ar kuras palīdzību tiek noteikta orgāna vai orgānu sistēmas darbība. Scintigrāfijas izmeklējums tiek veikts ar radioaktīvu vielu klātbūtni, kombinējot to ar olbaltumvielām (radiofarmpreparātiem), kas nodrošina radioaktīvās vielas nonākšanu vēlamā orgānā vai orgānu sistēmā caur asinsriti. Šī metode ļauj izvērtēt attiecīgo orgānu funkcionalitāti un tās rādītājus.

 

Ņemot vērā Scintigrāfijas izmeklējuma blakus iedarbību uz organismu, t.i. radioaktīvo vielu ievades pacienta asinsritē un līdz ar to iegūto radioaktīvo apstarojumu, nosūtītājam ir jāizvērtē izmeklējuma pamatotība, to izklāstot nosūtījumā uz izmeklējumu. Bērniem radioaktīvās vielas apjoms tiek aprēķināts katram individuāli, ņemot vērā svaru un augumu, līdz ar to nosūtījumā ir jābūt fiksētiem iepriekš minētiem parametriem.

 

Bērnu slimnīca pašreiz veic Scintigrāfijas izmeklējumus bērniem, jebkurā vecumā, sekojošiem orgāniem vai to sistēmām, vērtējot to dinamiskos procesus vai statiskas izmaiņas:

  • Nieru dinamiskā scintigrāfija
  • Vairogdziedzera dinamiskā scintigrāfija
  • Skeleta statiskā scintigrāfija

 

Scintigrāfijas izmeklējums tiek veikts uz iekārtas (gamma kamera) aptuveni 30-45 min laikā. Ja nepieciešams statisks skeleta izmeklējums, tas paredz ilgāku pacienta sagatavošanas laiku, jo nepieciešams, lai radioaktīvā viela uzkrājas kaulu sistēmā, t.i. pēc raidofarmpreparāta ievades jāuzturas Scintigrāfijas kabinetā no 2-3 stundām, līdz tiek veikta skenēšana uz iekārtas. Pie mums strādā speciālisti, kas ir augstas profesionalitātes un prot strādāt ar bērniem, vienmēr cenšoties rast kopēju dialogu ar mūsu maziem pacientiem.