Sausi pleķīši

Sausi pleķīši

23. Oct 2010, 11:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iemesli, kāpēc bērniņam var būt sausa ādiņa, var būt vairāki. Ieskaties, ko par šo jautājumu saka pediatre Irēna Putniņa!

 

Māmiņa jautā:

 

Manai meitiņai (7,5 mēneši) uz kājiņām parādījušies sausi pleķīši. Tie parādās un atkal pazūd. Pirmo reizi sausie pleķi parādījās 4 mēnešos. Piebarošanu sākām 5,5 mēnešos un sākām ar dārzeņiem- kabačiem, kartupeļiem, puķkāpostiem. Tikai tagad sākām mēģināt ēst arī gaļu. Ārstu viedoklis ir dažāds- vieni saka, ka tā ir pārtikas alerģija, bet citi- ka tas ir no manis, jo baroju ar krūti. Ēdienkartē neko jaunu ieviesusi neesmu pārsvarā tas pats, kas no 1.-4. mēnesim, kad šādu pleķu nebija. Ja tā ir pārtikas alerģija, tad uz manu jautājumu- kāpēc alerģija ir tikai uz kājām, atbildes nav. Manai paziņai bēbītis bija mazs, nu jau 4 gadi, un šādi pleķi parādās sākoties apkurei rudenī. Dermatologs esot teicis, ka tas ir no sausā gaisa. Kas varētu būt pie vainas?

 

1

Atbild pediatre Irēna Putniņa:

 

Ja runājam par pārtikas alerģijām, uzreiz rodas jautājums, kādi mums tagad ir pieejamie dārzeņi. Ja tie nav vietējie- tad no kurienes šis dārzenis ir nācis un cik tas ir dabīgs. Tomēr var mēģināt skatīties, kurš dārzenis varētu būt pie vainas, pakāpeniski ieviešot dārzeņus, t.i., atkal pāriet uz vienu dārzeņu grupu un tad nedēļu pamēģināt un pavērot bērnu. Ja nekas nemainās, tad nākamajā nedēļā pievienot ēdienkartē jaunu dārzeni.

 

Tāpat tā var būt ādas alerģija pret apģērbu, piemēram, zeķubiksēm, kuras nav pietiekami izskalotas. Vienmēr saka, lai mazgā veļu atsevišķi, tomēr ļoti reti kāds to dara. Viss tiek mazgāts kopā ar pieaugušo drēbēm, aizbildinoties, ka tiek mazgāts ar labu pulveri. Man tomēr būtu ieteikums vienmēr drēbes izskalot divas reizes, kas samazina ķīmisko risku.

 

Protams, arī sauss gaiss var būt arī kā iemesls. Šādā gadījumā palīdzība varētu būt pavisam vienkārša- pie vannas pievienojot kādu eļļu un rūpīgi apstrādāt kādu barojošu līdzekli sauso ādu.

 

Šobrīd man šķiet, ka šajā gadījumā varētu būt kopā gan ķīmiskie dārzeņi, gan gaiss. Izejam laukā, tur ir vismaz –10 grādu un 94 grādu relatīvais mitrums, bet ienākot iekšā pie labiem logiem- 20 grādu mitrums un 23 grādu siltums.

 

Ja šo problēmu nevar atrisināt ar iepriekš minētājiem ieteikumiem, iespējams, jādodas pie ārsta un jāpapēta ģimenes anamnēze. Iespējams, kādam ir iedzimta alerģiska ādas reakcija un sausās ādas parādības ģimenē. Tad noteikti var meklēt dermatologa palīdzību. Ja tas ir saistīts ar pārtikas alerģiju, tad jāizvairās no alergēna un jāgaida, kad tas pāries.

07. Feb 2010, 00:43

Mums ari sakot no 2 menesiem saka paradities sausa ada un vel pec kada menesa mums bij viss kermenitis noklats ar sausu adu.Visu laiku baroju ar kruti.Bij izmeginati visadi kremi.Nekas nelidzeja.Pati saku izsargaties no vis alergiskakajiem produktiem,neest tos.Momentiem likas it ka labak paliek.Bet jau piektaja menesi saka palikt neciesami,bernins sak vairak kasities.Tad mums pediatre ieteica parbaudities uz alergijam.Un beigas izradijas bij alergija no olam un kviesu miltiem.Taka vairak nelietoju sis izejvielas un mums no alergijas nav ne mazakas minas.Adina ir kluvusi normala kada tai ir jabut.Protams es vel atturos no melnas sokolades,riekstiem,zivim,citrusa augliem un skabetiem produktiem.Gribetu visam maminam ieteikt parbaudities uz alergijam,vizmas tad ir zinams no ka tiesi ir alergija.Beidzot mes pasi esam uzelpojusi.