Saldumi svētkos- vai vajadzīgi?

Saldumi svētkos- vai vajadzīgi?

16. Sep 2010, 16:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai kā mēs vēlētos izvairīties no saldumu ēšanas svētkos, tas mums diez vai izdosies, jo dodoties ciemos, mūs cienās ar saldumiem, pie mums nāks ciemiņi, kuri nesīs dažādus kārumus. Taču ir jāzina, kad un ar kādiem saldumiem mēs droši drīkstam cienāt savus bērnus.

 

Uztura speciāliste Natālija Petruhina stāsta, ka līdz 2-3 gadu vecumam noteikti nevajadzētu dot saldumus, tāpēc vajadzētu izvēlēties kādus veselīgos našķus, kas ir kaltēti augļi, plūmes, rozīnes, svaigu augļu desertus, piemēram, biezpiens ar banāniem. Un pēc 2-3 gadu vecuma var piedāvāt konfektes, piparkūkas un klasiskākus našķus.

 

Ja arī bērns ir saņēmis saldumu paku, tad vajadzētu iemācīt, ka konfektes ir našķis, ko ēdam pēc ēdienreizes, piemēram, pēc katras ēdienreizes viņš var apēst 1 konfekti un svētku laikā arī aizies tā paciņa.

 

Mēs zinām, ka ir tādi saldumi, kuri bērnam nav vēlami, taču veikalu plauktos ir atrodami plašā klāstā.

 

Uztura speciāliste neiesaka lietot saldumus, kas satur mākslīgās krāsvielas, mākslīgos saldinātājus. Ļoti bieži tie ir gumija lācīši, izteiksmīgās krāsās. Tās nesatur cukuru, bet saldinātājus, tādus arī bērniem dot nevajadzētu.

 

Veselīgie saldumi ir kaltētie augļi - var taisīt kaltēto augļu ķīseli, kaltētos augļus ar svaigiem augļiem. Labi noder arī saldētas, konservētas ogas savā sulā, var taisīt arī dažādus piena kokteiļus, dažādas augļu želejas, kuras ir mājās pagatavotas.

 

Par našķu našķi tiek uzskatīta šokolāde un Natālija Petruhina atzīst, ka šokolādē ir atkarību izraisošas vielas. Pavisam maziem bērniem viņu vajadzētu dot pēc iespējas mazāk. Līdz 3 gadu vecumam noteikti nevajadzētu viņu ikdienā pieradināt pie šokolādes.

 

Par Ziemassvētku laika lielāko kārumu godam varam dēvēt piparkūkas, to īpašā smarža un garša mūsos raisa vissiltākās svētku sajūtas, taču arī tās pārēsties nebūtu vēlams. Piparkūku cepšanas procesā var piedalīties arī mazākie, tomēr bērniem, kuriem vēl nav gadiņš, nevajadzētu piparkūkas pārvērst par galveno ēdienreizes sastāvdaļu.

 

Lai svētki paiet bez pārēšanās un vēdera sāpēm!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

taschinka taschinka 30. Dec 2010, 17:48

Mums konfektes bija daudz sadāvinātas,bet dēlam nemaz nebija vēlme visu noēst.Kad pāēd,tad dabon vienu konfekti un ar to ir apmierinats.Tā kā ar saldumiem nav problēmu.