Rūpes par drošu bērna miedziņu

Rūpes par drošu bērna miedziņu

05. Aug 2010, 21:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tev ir pazīstamas sajūtas, neilgi pēc bēbīša piedzimšanas, kad cēlies un gāji pie mazuļa gultiņas, klausīties vai viņš elpo? Vai arī Tu cieši iemigušo mazuli pakutināji vai paglāstīji vaidziņu, lai pārliecinātos, ka ar viņu viss ir kārtībā, jo mazais sarosījās un dziļi ieelpoja? Tas ir tikai normāli, jo noteikti katrs vecāks ir dzirdējis par biežāko bēbīšu nāves iemeslu miegā pirmā gada laikā –zīdaiņa pēkšņās nāves sindromu (ZPNS). Lai nodrošināt pēc iespējas optimālākus apstākļus un pasargātu bērniņu miedziņā, vecākiem būtu jāievēro dažas vienkāršas lietas.

 

Zīdaiņu pēkšņās nāves gadījumu biežums un iemesli

 

Tas, ka mazulītis kādu rītu varētu vienkārši nepamosties, liek vecāku sirdīm sarauties un mugurai pārskriet aukstiem drebuļiem. Diemžēl joprojām daudzās ģimenēs šie traģiskie gadījumi notiek. Bēbītis vienkārši vairs nepamostas, šo fenomenu ārsti sauc par zīdaiņa pēkšņās nāves sindromu (ZPNS).

 

ZPNS ir biežākais nāves veids zīdainīšiem pirmajā dzīves gadā, bez tam, ir sastopami atsevišķi gadījumi, ka ar ZPNS mirst bērni arī otrajā dzīves gadā. Par laimi veselu mazuli ZPNS apdraud reti. Attiecība starp puisīšu un meitenīšu mirstību no PNS ir 3:2.  Visbiežāk ZPNS skar zīdaiņus pirmajos sešos dzīves mēnešos, savu kulmināciju sasniedzot starp piekto un vienpadsmito dzīves nedēļu. 

 

Precīzus iemeslus, kādēļ bēbīši vienkārši vairs nepamostas, ārsti nav konstatējuši. Zinātnieki visā pasaulē lauza galvu, lai atšifrētu ZPNS noslēpumu, viņi diskutē par dažādām hipotēzēm., tomēr neviena joprojām nav pierādīta. Tomēr ir kāds mierinājums – zinātnieki ir vienojušies, ka pastāv vienkārši preventīvi pasākumi, kas palīdz novērst ZPNS.


Kā padarīt bēbīša miegu drošu

 

Ir konstatēti vairāki riska faktori, kas var provocē zīdaiņa pēkšņās nāves sindromu. Vecāku uzdevums ir šos faktorus novērst, vai samazināt līdz minimumam.
 

 

1)    Nesmēķē!

Bēbīšiem jau pirms dzimšanas vajadzētu uzturēties nesmēķētāju vidū. Apmēram 40% zīdainīšiem, kuri bija miruši no ZPNS , viens vai abi vecāki bija smēķētāji. Jaunzēlandē zinātnieki bija izpētījuši, ka zīdaiņu mirstība no ZPNS mazinātos par 26%, ja smēķējošas mātes neguldinātu bēbīti sev blakus gultā. Smēķējošu māšu bērnu elpceļi bieži vien ir pārpūlēti un viņu imūnsistēma ir vājāka. Ja bērniņa mamma smēķē un ņem mazuli sev blakus gultā, ZPNS risks  paaugstinās veselas sešas reizes, bet, ja māte ir smēķējusi arī grūtniecības laikā, tad riska faktors pieaug vēl par 3 reizēm.

 

2)    Guldini bērnu uz muguras

Izrādās, ka poza guļus uz muguras bērniņam ir visveselīgākā. Vairums vecāku, kuru bērniņi miruši no ZPNS, ir atraduši savus mazuļus guļam uz vēderiņa un stipri sasvīdušus. Viņu sejiņas bieži bijušas nosegtas ar segu, spilvenu vai mīksto mantiņu. Iespējams, ka dēļ tā bērni ieelpo izelpoto oglekļa dioksīdu un zaudē samaņu. Nav skaidrs, kādēļ šiem bērniem neieslēdzas dzīvību glābjošā elpošana – gaisa kampšana ar muti.

 

Par laimi ir viegli bērniņu no šādām situācijām pasargāt:

-    Pirmajā dzīves gadā mazulītis lieliski jūtas guļot bez spilvena.
-    Izvēlies stingru, gaisu caurlaidīgu matraci
-    Guļot uz vēdera seškārtīgi pieaug ZPNS risks. Arī guļot uz sāniem risks ir paaugstināts.
-    Izņēmums ir priekšlaicīgi dzimuši mazuļi, kuriem pirmajās dzīves nedēļās ir ieteicamāk gulēt uz vēdera, tomēr vēlākais nedēļu pirms izrakstīšanās mājās bēbīti jāmāca gulēt uz muguras, jo priekšlaicīgi dzimuši mazuļi, guļot uz vēdera, ir īpaši apdraudēti.

 

3)    Segas vietā – guļammaiss

Lai izvairītos no tā, ka bērns uzvelk uz sejas segu, spilvenu vai mīksto dzīvnieciņu, pirmajā dzīves gadā šīm lietām nevajadzētu atrasties bērna gultiņā. Bērna guļammaiss ir ideāla segas alternatīva. Iespējams Holandē tādēļ ZPNS gadījumu ir ļoti maz, jo šajā valstī ļoti iecienīti ir bērnu guļammaisi. Šādu guļammaisu nevar ne uzvilkt uz sejas, kā arī vecākiem bērniņiem ir grūti apgriezties guļammaisā uz vēdera.

 

4) Bērna gultiņa vecāku guļamistabā

Vecāki pasargā savu mazulīti no ZPNS, ja pirmā dzīves gada laikā viņi ļauj bēbītim gulēt savā guļamistabā, ar nosacījumu, ka mazulim tomēr ir pašam sava gultiņa. Jaunzēlande 1996. gadā tika veikts pētījums, kas apliecināja, ka tiem bērniem, kuri guļ savā gultiņā, bet vecāku guļamistabā, salīdzinājumā ar bērniņiem, kuri gulēja vieni, ZPNS risks bija samazinājies par piektdaļu. Pētījumu apstiprināja arī angļu pētnieki, pēc kuru datiem, bērniem, kuri guļ vieni ZPNS risks, salīdzinājumā ar vecāku istabā guļošiem bērniem, ir palielinājies desmit reizes. Kā pasargāt bērnu?

-    Samīļo mazuli, pabaro viņu un vari pat ļaut viņam iemigt vecāku gultā, bet tad uzmanīgi pārcel bērniņu viņa gultiņā.

-    Nesaģērb mazuli un nesasedz pārāk silti!

 

Kādēļ šīs vienkāršās metodes „nostrādā“, vēl nav skaidrs, bet zinātnieki uzskata, ka ir divi ietekmes faktori, kas ļauj bērnus pasargāt:
1)    Vecāki laicīgi pamostas, jo viņi neapzināti jūt un uztver bērna signālus, ka kaut kas nav kārtībā
2)    Guļot savā gultā bērniņš nevar tik bieži pārkarst, kā guļot kopā ar vecākiem.

 

Kā TU rūpējies par drošu bērna miedziņu?

23. Nov 2009, 22:13

Mēs līdz gada vecumam mazajiem vispār spilvenu nelikām,bet sedziņu piestiprinājām ar klipšiem.

23. Nov 2009, 15:19

Es vēl tagad naktī pamostoties paklausos mazo.

23. Nov 2009, 14:05

Jā, mums tapat ir - sākumā ļoti bieži skatījos pa nakti kā mazā guļ, visu laiku bija bailes un uztraukums...Tagad ,kad mazā paaugusies ir jau mierīgāks prāts....😀😀😀
Man mazā pārsvarā uz muguras guļ...

23. Nov 2009, 11:24

Jā es arī pirmajos mēnešos ļoti bieži klausījos vai elpo,un tagad arī sanāk kad ilgi guļ pieeju klāt un paklausos...un manai meitiņai nepatīk gulēt uz vēdera,visu laiku guļ vai nu uz sāniem vai uz muguras😀

rita123 rita123 23. Nov 2009, 10:51

Man bija līdzīgi kā Pasmaidi,kad bijām ciemos-visu nakti pie katras mazākā knukstiena skrēju pie ratiem,skatīteies vai viskārtībā,beigās paņēmu blakus un gulējām saldi😀Mazajai bija 2 nedēļas