Rudenī dzimušie bērni dzīvo ilgāk

Rudenī dzimušie bērni dzīvo ilgāk

30. Jul 2010, 20:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētījums: rudenī dzimuši cilvēki dzīvo ilgāk nekā tie, kas dzimuši pavasarī, un viņiem ir mazākas iespējas vecumā iegūt kādu hronisku slimību, ceturtdien paziņoja Austrijas zinātnieki.

 

Izmantojot tautas skaitīšanas datus par vairāk nekā vienu miljonu cilvēku Austrijā, Dānijā un Austrālijā, Vācijā, Rostokā bāzētā Maksa Planka Demogrāfisko pētījumu institūta zinātnieki atklājuši, ka dzimšanas mēnesis ietekmē dzīves garumu pēc 50 gadu vecuma.


Zinātnieki uzskata, ka sezonas radītās atšķirības grūtnieču uzturā un arī dažādos gadalaikos pārciestās infekcijas slimības var ietekmēt ne tikai jaundzimušā bērna veselību, bet arī tā dzīves garumu vecumdienās.

 

"Mātei, kas mazuli laiž pasaulē pavasarī, pēdējie grūtniecības mēneši paiet ziemā, kad viņa uzņem mazāk vitamīnu nekā vasarā," sacīja viena no komandas zinātniecēm Gabriele Doblhamere.


"Kad viņa pārtrauc mazuli barot ar krūti un sāk bērnam dot normālu pārtiku, tas notiek vasaras karstajās nedēļās, kad mazuļi ir ļoti uzņēmīgi pret gremošanas sistēmas infekcijām," viņa piebilda.


Rudenī dzimušie bērni parasti sver vairāk nekā pavasarī dzimušie. Vēlāk dzīvē mazs svars piedzimstot tiek saistīts ar palielinātu asinsspiedienu, holesterīna līmeni, dažām liekā svara problēmām un plaušu funkciju samazināšanos.


Austrijā rudenī - oktobrī un novembrī - dzimušie dzīvoja aptuveni septiņus mēnešus ilgāk nekā tie, kas dzimuši pavasarī - no aprīļa līdz jūnijam. Savukārt Dānijā rudenī dzimušie dzīvoja par četriem mēnešiem ilgāk nekā pavasarī dzimušie.



Arī dienvidu puslodē situācija ir līdzīga, Austrālijas rudenī, kad Eiropā ir pavasaris, dzimušie dzīvoja aptuveni četrus mēnešus ilgāk nekā pavasarī dzimušie.

Pētījumā tika pētīti 20.gadsimta sākumā dzimušie cilvēki, izmantojot miršanas apliecības un tautas skaitīšanas datus. Kaut arī uzturs kopš tā laika ir uzlabojies, sezonas atšķirības tomēr ir saglabājušās, norādīja Doblhamere.


Atsevišķā pētījumā viņa analizēja ASV septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados aptuveni 3000 jaundzimušo dvīņu svaru un atklāja, ka pavasarī un vasarā dzimušie bērni svēra mazāk nekā rudenī dzimušie.

19. Nov 2009, 13:05

nju jā - muļķības gan....un ne jau katrs bērns piedzimst viņam paredzētajā laikā, cits agrāk, cits vēlāk......un kā tad vini rēķina???? Tiem zinātniekiem vienkārši nav ko darīt...."("("(

19. Nov 2009, 11:47

Ārprāts-nu kā var kaut ko tādu publicēt!!!!!!
Jebkurai mammai kaut ko tādu lasot,maigi sakot vemt gribas.