Rozentāle: Bērna dzīvību nedrīkst apdraudēt maldīgi uzskati vakcinācijas jautājumos

Rozentāle: Bērna dzīvību nedrīkst apdraudēt maldīgi uzskati vakcinācijas jautājumos

04. Dec 2010, 18:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uzskata, ka viedokļu atšķirība vakcinācijas jautājumos nedrīkst būt par pamatu bērna dzīvības apdraudēšanai un vakcinācija ir efektīvākā profilakse.

 

Kā ziņots, pirms dažām dienām Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ievietots 11 mēnešus vecs ar tuberkulozi smagi slims bērns, kurš savu vecāku uzskatu dēļ nebija potēts ne pret vienu infekcijas slimību.

 

"Viedokļu atšķirība ir viena no demokrātiskas sabiedrības priekšrocībām, tomēr jautājumos, kas skar visvērtīgāko - cilvēka dzīvību un veselību - jābalstās uz ekspertu atzinumiem, kas pamatoti ar medicīnas zināšanām un pieredzi," uzskata veselības ministre, pēc kuras domām neviena sabiedriskā diskusija nav pārliecinošāka kā traģisks, bet uzskatāms piemērs, kad bērna dzīvība ir apdraudēta maldīgu uzskatu dēļ vakcinācijas jautājumos.

 

Rozentāle atzinusi, ka šajā jautājumā zināma atbildība gulstas gan uz mediķiem, kuriem ir nepietiekamas zināšanas par vakcinācijas nozīmību, kādēļ nemedicīnisku apsvērumu dēļ tiek pausts pretrunīgs viedoklis, gan arī masu medijiem, kuri bieži izmanto apšaubāmus avotus publikāciju sagatavošanā, jo tādējādi negatīvi tiek ietekmēta sabiedriskā doma.

 

"Kā infektoloģe un māte uzskatu, ka vakcinācija ir efektīvākā profilakse, tādēļ aicinu vecākus pret bērnu veselību izturēties atbildīgi un izmantot iespēju bez maksas vakcinēt bērnus pret infekcijas slimībām, kas var radīt būtiskas veselības problēmas," viņa uzsver.

 

Arī Veselības ministrija akcentē, ka bērnu veselības aprūpe ir prioritāte un arī būtiski samazinātā nozares finansējuma apstākļos bērnu ārstēšanai līdzekļu apjoms praktiski saglabājies pagājušā gada apjomā un ir rasta iespēja arī par esošā budžeta līdzekļiem papildināt vakcinācijas kalendāru, kā arī finansēt pilnībā apmaksātu medikamentu nodrošināšanu bērniem, kuri slimo ar retajām slimībām.

 

Ministrija arī gatavo izmaiņas likumdošanā, kas paredzētu atvieglot bērniem reto slimību diagnosticēšanu. Tāpat ir nodrošināta veselības sektora pārstāvju dalība kopējos Eiropas Savienības dalībvalstu projektos reto slimību jomā, kas palīdzēs ātrāk un kvalitatīvāk apzināt retās slimības un to ārstēšanas un diagnostikas iespējas.

 

Kā iepriekš aģentūru LETA informēja Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece, slimnīcā nonākušajam bērnam ārsti bērnam konstatējuši tuberkulozi ļoti smagā formā, taču viņš nav potēts ne pret vienu infekcijas slimību.

 

Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska Latvijas Televīzijai savukārt norādījusi, ka tuberkulozes infekcija bērnam izplatījusies pa visu organismu un tas ir ļoti grūts klīniskais gadījums.

 

Viņa arī informē, ka ārstēšana šādos gadījumos ir ļoti smaga, piebilstot, ka gan tuberkuloze, gan citas infekcijas ir ļoti bīstamas bērna veselībai, un patlaban bērna dzīvība ir apdraudēta.