Rotaļlietas, kas jākopj saudzīgi

Rotaļlietas, kas jākopj saudzīgi

27. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī tava bērna rotaļlietu kastē vai plauktiņā atrodas lietas, kas prasa īpašu kopšanu. Par kurām spēļmantām jārūpējas īpaši saudzīgi un kā tās pareizi tīrīt un žāvēt, skaidro Māmiņu Kluba eksperte, profesionālā uzkopšanas servisa „LiiR” speciāliste Velga Kopce.

Tīrīšana

Speciālu kopšanas līdzekļu izmantošana nepieciešama dabīgās ādas rotaļlietām. Speciāliste apgalvo, ka veikalos nopērkami īpaši šim materiālam paredzēti tīrīšanas līdzekļi, kurus var izmantot arī mājās apstākļos.

Vēl saudzīga tīrīšana nepieciešama koka rotaļlietām. „Tās jāmazgā, atkarībā no netīrības pakāpes. Piemēram, ja koka rotaļlieta aprakstīta ar pildspalvu vai flomāsteru, tādā gadījumā, ja krāsojums to ļauj, to ir jātīra, lietojot abrazīvus līdzekļus,” skaidro Velga Kopce.

Dabīgajiem materiāliem tīrīšanas speciāliste pārsvarā iesaka izmantot saudzīgus tīrāmos līdzekļus, lai nesabojātu rotaļlietas virsmu. Ja spēļmantai nav pievienota pamācība par tās tīrīšanu, vecākiem pašiem būtu jāizvērtē, vai konkrētajā gadījumā drīkst lietot spēcīgākus ķīmiskos līdzekļus, vai tomēr jāizmanto tikai vāju ziepjūdeni vai mikrošķiedras drānu un ūdeni.

 „Ja runājam par ļoti dārgām lietām, piemēram, porcelāna lellēm, tās jākopj sevišķi saudzīgi. Šādas lietas jātīra tikai ar sausu mikrošķiedras lupatiņu, bet, ja tās nolietojums vai piesārņojums ir lielāks, var izmantot pavisam nedaudz ziepjūdens,” iesaka speciāliste. Katrā ziņā, tam noteikti jābūt saudzīgam tīrāmajam līdzeklim, jo lietojot kaut ko spēcīgāku, pastāv risks sabojāt virsmu.

Vēl īpaša uzmanība jāievēro, kopjot rotaļlietas ar iestrādātu mehānismu. Šādas lietas noteikti nedrīkst mērcēt! Ja spēļmanta ir ļoti netīra, to ar viegli samitrinātu drānu, ļoti uzmanīgi, var apslaucīt, izvairoties no tām vietām, kur tiek ievietotas baterijas vai ir kādi vadi.

Nekādā gadījumā rotaļlietas ar mehānismu nedrīkst mērcēt, tām nedrīkst liet virsū ūdens strūklu vai tīrāmo šķīdumu!

Žāvēšana

Ja ir laiks, vislabāk nomazgātās rotaļlietas noslaucīt! Nav labi, ja tās paliek mitras, it sevišķi, ja spēļmantas ir pārklātas ar krāsu vai laku – žūstot tā var sākt plaisāt.

„Ja lieta ir pakļauta mitrumam, tad ļoti vēlams to maksimāli noslaucīt. Tad, ja rotaļlieta ir maza, to var mēģināt nožāvēt arī ar fēnu,” iesaka izmēģināt Velga Kopce.  

Vēl spēļmantas, protams, var žāvēt arī ārā, svaigā gaisā, tomēr tad speciāliste iesaka izvairīties no to atstāšanas tiešā saules staru ietekmē. Saule mēdz balināt krāsu un rotaļlietu virsmu!

Māmiņu Klubs

Kuras, sava bērna rotaļlietas, tu mazgā īpaši saudzīgi?