Rotaļlietas 18 līdz 24 mēnešus veciem bērniem

Rotaļlietas 18 līdz 24 mēnešus veciem bērniem

10. Jan 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā vecumā bērns kļūst arvien neatkarīgāks, bet patstāvīgi saskaras ar situācijām, kas viņam atgādina par paša iespēju robežām. Tāpēc viņš sākumā var būt uzstājīgs, gribēs visu darīt pats, bet pēc dažām minūtēm jau lūgs Jūsu palīdzību.

 

Bērns cenšas saprast, ko viņš var izdarīt pats savām rokām. Bērns plivina rokas, atver un aizver durvis, ieslēdz un izslēdz gaismu - ar to var pilnībā pietikt, lai Jums ļautu sajukt prātā. Tāpēc tādas rotaļlietas, kuras var sašķirot, lēkājamās rotaļlietas, rotaļlietas, ko var likt vienu uz otras, mašīnītes, kam var atvērt durvis, rotaļu virtuves ar skapīšiem, rokturīšiem Jums ļoti noderēs. Tās ļauj bērnam apjaust savu iespēju robežas un novērš viņa uzmanību no tādām lietām kā elektrības slēdži, kontaktligzdas. Šajā vecumā bērni vislabprātāk mācās daudz ko ar vienkāršu lietu palīdzību, kur saistība starp darbību un tās sekām ir uzreiz redzama.  

 

Plastmasas tējas servīze un leļļu namiņš. Bērnam patiks spēles, kurās viņš var izlikties, ka ēd un dzer. Bērnu grābeklīši, slotiņas, ķerra, iepirkumu ratiņi, mazās virtuvītes, bērnam dos iespēju darīt to, kas viņam patīk vislabāk - kopēt pieaugušo darbības un tādā veidā mācīties un veidot savu pasauli. 

 

Lieli un mazi kluči. Darbs ar klučiem ļaus bērnam attīstīt tādas iemaņas kā manipulēšana ar rokām, piemēram,  - satvēriens, salikšana, šķirošana. No lieliem klučiem viegli var salikt bērna auguma tornīšus un cietokšņus, kur mazais var slēpties. Mazi koka klucīši lieliski noderēs šķirošana un smalkāku, sarežģītāku konstrukciju veidošanai. 


Rotaļu mūzikas instrumenti. Bērniem patīk mūzika, tāpēc viņi priecāsies par iespēju izveidot savu personīgo melodiju, pat, ja tā izrādīsies Jūsu ausīm neciešama. Dodiet bērnam rotaļu ģitāru vai klavierītes, un viņš Jums nospēlēs daudz oriģinālu kompozīciju. Pārliecienieties par to, ka instumentiem ir regulējams skaļums, lai laikus Jūsu bērna daiļradi varētu, savā ziņā, ierobežot, sargājot paša bērna, Jūsu un kaimiņu ausis.

 

Puzles. Puzles dos Jūsu bērnam iespēju baudīt mazas uzvaras un izjust apmierinātību par to, ka ir pareizi izdevies salikt visus elementus. Izvēlieties puzles, kas satur nelielu elementu skaitu, kā arī raugieties, lai puzles būtu no cieta materiāla (ļoti labas ir koka puzles), ko var ērti turēt rokās. 

Ilustrētās grāmatas un CD. Neskatoties uz to, ka audiogrāmatas bērniem neaizstāj vecāku lasīšanu, daudziem patīk klausīties balsī, kas nāk no austiņām vai tumbiņām. Bez tam, bērniem patīk iespēja dzirdēt dažādas balsis. Bērna dzirdi īpaši priecēs bērnu dziesmas, dzejolīši, kam ir vienkāršs ritms. 

Rotaļu dzelzceļš. Bērns var pielietot visu savu prātu un veiklību, lai savienotu vagonus un vizinātu tos pa māju. Viņam patiks skatīties, kā vilciens griežas, kā tas kustas gan pa paklāju, gan pa grīdu. 

Zīmuļi, flomasteri, kuru radītās pēdas var nodzēst un papīrs. Bērnam arvien interesantāk šķiet visur atstāt savas zīmes - uz grīdas, uz sienām, mēbelēm... Ierādiet bērnam vietu zīmēšanai, dodiet viņam lielu papīra lapu, ko var piestiprināt pie grīdas, dažus zīmuļus vai flomasterus. Tā bērns zinās, ka mākslai ir jātop speciāli tam paredzētā vietā. Neaizmirstiet nolikt bērna radītos mākslas darbus īpašā vietiņā, lai bērns redz un jūt, ka Jums viņa darbiņi daudz nozīmē. 

 

Rotaļlietas 12 līdz 18 mēnešus veciem bērniem

 

Pastāsti, ar ko Tavam bērnam patika rotaļāties šajā vecumā!