Rotaļlietas 12 līdz 18 mēnešus veciem bērniem

Rotaļlietas 12 līdz 18 mēnešus veciem bērniem

06. Jan 2012, 14:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā vecumā bērns jau labi kustas. Tagad, dzenoties viņam pa ielu pakaļ, Jums varētu pat pietrūkt tas laiks, kad viņš tik veikli neprata izmantot savas kājas.

 

"Aktīvs" - tas būtu piemērotākais vārds Jūsu bērnam patlaban. Viņam patīk jebkādas rotaļlietas, spēles, kas palīdz viņam maksimāli izmantot savu aktivitāti, piemēram, bumbas, šūpoles, visādas "trubas" utml., caur kurām var izlīst. Bērns ir iemācījies labāk arī koordinēt roku kustības: viņam labi padodas celt tornīšus no klucīšiem, viņš sāk zīmēt. Rotaļās viņš eksperimentē: "Kas būs, ja nometīšu šo bumbu zemē?" vai "Kas būs, ja paraušu aiz tā striķīša?". Mazulim pašam ir interesants viņa darbību rezultāts, un tā kā atmiņa viņam vēl nav pilnībā izveidojusies, viņš visu var mierīgi atkārtot simtām reižu. Bērniem vecumā no gada līdz trim gadiem patīk pieaugušos atdarināt, tāpēc būtu labi izvēlēties tādas rotaļlietas, kas imitē priekšmetus, ko izmantojat sadzīvē. 

 

Rotaļlietas, kas jāgrūž vai jāvelk. Smagas rotaļlietas, kas bērnam ir jāstumj, kalpos viņam kā pārvietošanās palīglīdzeklis. Rotaļlietas, kas jāvelk aiz sevis, derēs bērniem, kas jau pārliecinoši staigā: īpaši interesantas ir tās, kas pīkst vai kādā citādā veidā pievērš uzmanību. 

 

Rotaļlietas, ko var sašķirot vai salikt kādā noteiktā kārtībā. Bērniem patīk šķirot un pēc tam atkal sajaukt, salikt un atkal sajaukt. Rotaļlietas šķirošanai un salikšanai, piemēram, dažādu izmēru glāzītes, ko var uzlikt vienu uz otras, ideāli der bērneim, kas mācās tikt galā ar nesarežģītiem uzdevumiem. 

 

Trubas.  Neliels mājas sporta komplekss vai cauruļveida priekšmeti, kam bērns var izlīst cauri, dos bērnam iespēju droši slēpties, ložņāt, praktizēt savu centību un dažādās attīstošās motorikas iemaņas. Ņemiet vērā, ka tādas konstrukcijas var būt dārgas un bērns no tām ātri izaug.

Bumbas. Bērni šajā vecumā labprāt spēlējas ar jebkāda izmēra bumbām, ko viegli var ņemt rokās - derēs gan pludmales bumbas, gan tenisa bumbas, gan auduma bumbiņas. Bet nepērciet porolona bumbas - bērns tās var iebāzt mutē. Šajā vecumā bērnam var sākt mācīt ķert bumbu. Sāciet pakāpeniski - bērnam būs vajadzīgs laiks, lai apgūtu ķeršanas iemaņas, lai iemācītos pienākt tuvāk vai paiet nostāk, kas nepieciešams, lai noķertu bumbu. 

Zīmuļi, flomasteri, kuru radītās pēdas var nodzēst un papīrs. Laiks zīmēt! Dodiet bērnam dažus zīmuļus, vairāk nevajag, lai bērns neapjuktu un piestipriniet papīru pie grīdas vai galda, lai bērnam būtu ērti zīmēt.  

Braucamās rotaļlietas. Tāds pārvietošanās līdzeklis var kļūt populārāks par iešanu. Daudzām tāda veida rotaļlietām ir rokturīši, kas paredzēti, lai pieaugušais varētu mazo vizināt. Nepērciet mazulim tāda veida radiovadāmās vai elektriskās rotaļlietas - tās ir dārgas un bērnam atņem prieku pārvietoties ar paša spēkiem. 

Galda piederumu un virtuves priekšmetu komplekti bērniem. Bērni, kam patīk gatavot, stundām spēlēsies ar plastmasas vai koka instrumentu, trauku modelīšiem. Tādas rotaļlietas dos bērnam iespēju imitēt vecāku darbības. Bērna interese par tādām rotaļlietām saglabāsies vairākus mēnešus, jo augšanas procesā bērns sarežģīs šo rotaļu scenāriju.

Bilžu grāmatas. Bērnam patiks grāmatas ar lieliem, krāsainiem, pazīstamu priekšmetu attēliem, patiks arī mazliet sarežģītāki attēli ar darbībām. Bērns var sākt lepoties ar savu bibliotēku un priecāties par iespēju izvēlēties sev tīkamāko grāmatiņu. 

Māmiņu Klubs

Kādas bija Tava mazuļa iecienītākās rotaļlietas šajā vecumā?