re:public Glābējsilītei dāvina himnu

re:public Glābējsilītei dāvina himnu

01. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Janvārī pirmatskaņojumu piedzīvoja grupas re:public jaunākā dziesma – „Darīt šitā? Darīt tā!” Izrādot atbalstu projektam Baby Box – vieta bērna dzīvībai, grupa re:public piekritusi dziesmu nodot projekta īstenotāju rokās kā Glābējsilītes himnu.


Dziesmā izdziedāta projekta būtība, mazuļa dzīves pirmie mirkļi un vecāku izvēles iespējas – rīkoties atbildīgi vai rīkoties tā, ka paveiktais noziegums pret savu bērnu vajā visu atlikušo mūžu.

 

Situācijā, kad citas izejas nav un kā galējais risinājums tiek izvēlēta Glābējsilīte, nevis traģisks noziegums, bērna vecākiem vēl ir iespēja atgūt savu mazuli. Ja īstie vecāki vēlas atgūt bērnu, viņi to var darīt, kamēr mazulis nav oficiāli adoptēts (pirmsadopcijas periods ilgst līdz sešiem mēnešiem). Ja vecāki pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, jāvēršas bāriņtiesā neatkarīgi no tā, kad mazulis ievietots Glābējsilītē – pirms dažām minūtēm vai vairākām nedēļām.

 

Nākamā Glābējsilīte tiks atklāta Vidzemē. Kā atbilstošākā vieta izvēlēta Vidzemes slimnīca Valmierā – pilsētā, kurā meklējami arī grupas re:public pirmsākumi.

 

Laura Zvirbule, projekta Baby Box – vieta bērna dzīvībai vadītāja Latvijā, sabiedrisko attiecību kompānijas „Divi gani” valdes locekle: „Dziesma „Darīt šitā? Darīt tā!” bija patīkams pārsteigums. Dziesmas esamība apliecina, ka vēl viens no projekta Baby Box – vieta bērna dzīvībai mērķiem, proti, diskusijas veicināšana sabiedrībā, ir sasniegts. Liels paldies grupas dalībniekiem par atsaucību un vēlmi iesaistīties projektā, kas līdz šim palīdzējis uzsākt jaunu dzīvi 12 mazuļiem.”

 

Jānis Rībens, re:public: „Šīs dziesmas ideja radās kādu laiku atpakaļ. Atceros, ka pirms pāris gadiem skaļi tika apspriesta kāda tikko dzimuša bērniņa atrašana atkritumos,  ko visi nosodīja, tomēr tajā pašā laikā bija jūtama apkārtējo vienaldzība un neieinteresētība. Tā bija tikai ikdienas ziņa, kuru jau nākamajā dienā nomainīja kāda svarīgāka par izmaiņām koalīcijā un kārtējo degvielas cenu kāpumu. Neviens īsti necentās uzzināt, kāpēc tā ir noticis...

 

Kaut gan šādu mātes rīcību pret zīdaini mums ne mūžam neizprast, lai arī cik lielā izmisumā cilvēks varētu būt...

 

Dziesma „Darīt šitā? Darīt tā!” ir aicinājums apdomāties, ja kādai vai kādam ir iezagusies prātā tik briesmīga doma – izdarīt ko tik sliktu ar savu mazuli. Šī dziesma ir arī vislielākais cieņas apliecinājums cilvēkiem, kas gan Latvijā, gan pasaulē gādā par to, lai ir Glābējsilītes, lai vienmēr ir vieta bērna dzīvībai...”

 

Kurts (dziesmas vārdu līdzautors): „Piedalījos šajā projektā, jo ļoti patika un uzrunāja dziesmas tēma, kas ir aktuāla jebkādos laikos. No bērna mēdz atteikties gan nabadzīgos apstākļos nonākuši cilvēki, gan bagātu ģimeņu atvases. Cilvēki nonāk izmisumā un izšķiras par šausmīgu noziegumu. Glābējsilītes glābj šos cilvēkus no nāves grēka un palīdz dāvāt dzīvību un dzīvi tiem, kas citādi visbiežāk ir nāvei nolemti.”

 

Dairis (dziesmas vārdu līdzautors): „Strādāt pie šīs dziesmas iedvesmoja tieši tas, ka dziesmas mērķis ir cēls un pastāsta par iespēju. Par iespēju izvēlēties neizmest bērnu kaut kur mežā vai atkritumu tvertnē, lai cik tas arī skarbi skanētu, bet aiznest un atstāt Glābējsilītē. Ceru, ka, pateicoties šai dziesmai, vismaz kāda daļa izvēlēsies pareizo izvēli un pasaule kļūs kaut par mazumiņu, bet labāka un gaišāka!”

 

Latvijā pašlaik ir 4 Baby Box jeb Glābējsilītes – Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā, Liepājas reģionālajā slimnīcā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. Līdz šim 9 mazuļu atstāti Rīgā, 2 – Liepājā, un 1 – Daugavpilī.

 

Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Pie Baby Box durtiņām nav ne novērošanas kameru, ne apsardzes.

 

Visu 2012. gada februāri norisinās ziedojumu vākšanas kampaņa, lai jau šajā pavasarī Valmierā Vidzemes slimnīcā varētu atklāt Glābējsilīti. Ziedojumi tiek vākti sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu.

Valmieras Glābējsilītes izveidi var atbalstīt:

  • Zvanot 90006484 (1Ls)
  • Ziedojot Latvijas Bērnu fondam:

Latvijas Bērnu fonds
Reģ. Nr.: 40008018725
Konta Nr.:LV42UNLA0002000707402
Banka: A/S „SEB Banka”
Maksājuma mērķis: Baby Box

  • Ziedojot projekta izveidei ar Latvijas Bērnu fonda ziedojumu kastīšu starpniecību
  • Sazinoties ar projekta vadītājiem un tādējādi palīdzinot arī citā veidā 

 

KLAUSIES DZIESMU ŠEIT!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 01. Feb 2012, 11:01

Valmieras Glābējsilītes izveidi var atbalstīt:
• Zvanot 90006484 (1Ls)
• Ziedojot Latvijas Bērnu fondam:
Latvijas Bērnu fonds
Reģ. Nr.: 40008018725
Konta Nr.:LV42UNLA0002000707402
Banka: A/S „SEB Banka”
Maksājuma mērķis: Baby Box