Puķīte: vakcinācija nenodrošina 100% aizsardzību pret vīrusu

Puķīte: vakcinācija nenodrošina 100% aizsardzību pret vīrusu

17. Nov 2011, 11:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārstu viedokļi par topošo māmiņu vakcināciju grūtniecības laikā dalās. Kāpēc ginekoloģe Margarita Puķīte ir pret topošo māmiņu vakcināciju pret gripu?

 

Tā kā pirmās 12 grūtniecības nedēļas ir laiks, kad topošā māmiņa ir īpaši saudzējama, vakcinācija šajā laikā ir pilnīgi izslēgta. „Lai gan ārsti atļauj topošajām māmiņām vakcinēties 2. vai 3.trimestrī, es kā speciālists esmu pret to,” atzīst ginekoloģe. „Pirmkārt, vakcinācija nenodrošina 100% aizsardzību pret vīrusu. Vakcinācija nodrošina aizsardzību pret konkrētu tipu, bet tā kā šie tipi mainās un mēdz būt dažādi, vakcinēties topošajām māmiņām es neieteiktu. Otrkārt, es gribētu atgādināt, ka vakcinācija nav vienīgais veids, kā izsargāties no saslimšanas. Topošajai māmiņai, tāpat kā ikvienam iedzīvotajam būtu jāceļ imunitāte.”

 

Ikvienas topošās māmiņas imunitāti var uzlabot, pavadot daudz laika svaigā gaisā, vēdinot telpas, neapmeklējot sabiedriskus pasākumus, ēst veselīgu un ar C vitamīnu bagātu uzturu.

 

„Ja nu gadījies ir saslimt, noteikti vajadzētu palikt mājās, jo viens sasirgušais var aplipināt 10 cilvēkus,” atgādina ginekoloģe. „Savukārt, ja saslimis kāds no mājiniekiem, noteikti slimniekam vajadzētu valkāt sejas masku.”

 

Būsim veseli!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

20. Jan 2011, 12:01

Visu cieņu, bet cik tad 100% gadījumu vakcīna pasargā? Nevar taču tā pateikt - 100% nepasargā un viss. Varbūt pasargā 99%?
Esmu gaidībās un vakar, ilgi runājot ar savu ģimenes ārsti, kas ir arī pediatre, piekritu potēties. Un šodien, dzirdot par smagajiem saslimšanas gadījumiem grūtniecēm, no kurām 4 ir Stradiņu slimnīcā un 1 reanimācijā, es tikai priecājos, ka neklausīju visām vakcinācijas pretiniecēm, kas pārāk agresīvi pauž savus viedokļus visos portālos. Kādi ir argumenti "pret" potēšanos? Vakcīna ir absolūti nekaitīga bebim puncī. Vajadzētu tomēr uzticēties attiecīgās jomas speciālistiem - t.i. infektologiem.

P.S. Nav par vēlu vakcinēties. Imunitāte izveidoas 2 nedēļu laikā. Šo divu nedēļu laikā tad arī jāievēro lielāka piesardzība.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

lusy

Tagad pieejami dažādi lēti dezinfekcijas līdzekļi uz spirta gēla bāzes, kas ir droši lietošanai. Vai grūtniecei vajadzētu nonākt saskarsmē ar hloru?