PTAC Latvijā atklāj nedrošas bērnu gultiņas

PTAC Latvijā atklāj nedrošas bērnu gultiņas

24. Nov 2010, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī vismazākie patērētāji būtu pasargāti no nelaimes gadījumiem, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) īstenojis tirgus uzraudzības projektu bērnu gultiņu pārbaudēm. Projekta ietvaros, veicot 5 bērnu gultiņu testēšanu, konstatēts, ka 2 testētie bērnu gultiņu paraugi neatbilst piemērojamā standarta prasībām un atzīti par nedrošiem.

 

Eiropas Komisijas publicētā informācija liecina, ka katru gadu negadījumi ar bērnu gultiņām izraisa vairāk nāves gadījumu nekā jebkura cita bērnu aprūpes prece, tāpēc, lai pārbaudītu Latvijas tirgū piedāvāto bērnu gultiņu atbilstību drošuma prasībām, PTAC veica tirgus apsekošanu 39 tirdzniecības vietās un 5 bērnu gultiņu paraugu testēšanu.

 

Divas gultiņas – „Radek X” un „Bobas”, kas ražotas Polijā, tika atzītas par nedrošām, jo tās neatbilst ilgizturības un stiprības prasībām, piemēram, testēšanas laikā salūza sānu līste, vai arī izmantotas neatbilstošas skrūves, kuras gultiņas lietošanas laikā kļūst vaļīgas un tādējādi var tikt izspiesta gultiņas pamatne. Minētās neatbilstības var būtiski ietekmēt bērnu gultiņu drošumu, kas savukārt, var radīt risku bērnu veselībai un dzīvībai.

 

Nedrošo gultiņu izplatītājiem – SIA „Četri R” un SIA „Kokgriezējs” – PTAC licis pārtraukt šo gultiņu realizāciju un mazumtirdzniecības vietās izvietot informāciju patērētājiem, brīdinot par bērnu gultiņu neatbilstību standarta prasībām un savainošanās riska iespējamību, kā arī liedzis turpmāk tās ievest un izplatīt Latvijas tirgū.

 

Patērētājiem, iegādājoties bērnu gultiņu, jāņem vērā, ka:


  • gultiņai jābūt bez asumiem, skabargām, asiem stūriem un malām;
  • attālumam starp līstēm jābūt no 4,7 līdz 6 cm;
  • attālumam no augšējās gultas malas līdz pamatnes zemākajam līmenim jābūt vismaz 60 cm;
  • matrača biezumam jābūt tādam, lai iekšējais augstums no matrača virsmas līdz gultiņas augšējai malai ir vismaz 50 cm (ja pamatne ir zemākajā līmenī);
  • ja gultiņai ir nolaižama sānu mala, gultiņas sānu malai jābūt nolaižamai ar divām dažādām, bet vienlaicīgām darbībām – ar dažādiem darbības principiem, vai arī ar divām secīgām darbībām ar dažādiem darbības principiem, piedevām otrā iespējama tikai pēc pirmās sekmīgas izpildes un stāvokļa saglabāšanas;
  • uz gultiņas jābūt skaidrai norādei par  matrača maksimālo pieļaujamo biezumu;
  • uz iekšējām virsmām nedrīkst būt uzlīmes, kuras bērns var noplēst un ielikt mutē;
  • lietošanas instrukcijai jābūt valsts valodā.

 

Lai pasargātu bērnus no traumām, PTAC aicina ziņot par bērnu gultiņām, kuras izraisījušas traumas vai varēja tādas radīt. Par bīstamajām precēm patērētāji var ziņot pa Traumu ziņojumu tālruni 67388639, sūtot ziņu uz e-pastu ptac@ptac.gov.lv vai aizpildot formu PTAC mājas lapā.