Psiholoģe: bērni kā mierinājumu izmanto zīšanu

Psiholoģe: bērni kā mierinājumu izmanto zīšanu

30. Jan 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs bērns ir citādāks, katram no viņiem ir savas prasības, un tāpat - katram ir jāatrod sava pieeja, pat, ja runa ir par atradināšanu no tik mīļas lietiņas kā māneklītis. Uz kādas māmiņas jautājumu šajā sakarā, atbildi sniedza psiholoģe Diāna Zande.

 

JAUTĀJUMS

 

Manai meitiņai ir jau 1.8g. Un vēl joprojām lietojam knupīti. Pēc gada vecuma centos pa dienu vairs nedot. Pēc iespējas cenšos noslēpt pa dienu (jo, ja ierauga, tad uzreiz vajag). Bija jau viens mirklis, kad pa dienu ļoti reti izmantojām - kad bija kāds lielāks kreņķis un kad gājām čučēt. Bērnu dārzā pa dienu vispār neizmanto sosi, tikai guļot. Vienu brīdi atkal bija uznācis, ka tiklīdz vakarā atnāku pakaļ uz b/d, prasa sosi (lai gan nav nekāda kreņķa un kad es atnāku bērns ir smaidīgs un priecīgs). Tad atkal tas pārgāja.


Bet nu jau pēdējā laikā paliek ar vien trakāk. Atnākam pakaļ uz b/d, bērns priecīgs atnāk, pasaka čau, samīļo un uzreiz prasa sosi. Mājās ar visu laiku vajag. Ik pa laikam pati aizmet viņu prom un tad izmisīgi kliedz, ka vajag sosi un ja nevar atrast, tad ir histērija.


Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

Tu raksti, ka mazulei īpaši sosis nepieciešams pēc bērnu dārza. Tas ir gluži loģiski, jo pat vislabākajā dārziņā bērns visu dienu ir prom no mammas un audzinātājas mammu nevar aizvietot, lai cik sirsnīgas un mīļas būtu, Arī kontakts ar daudziem bērniem ik dienas, cita gultiņa, dienas ritms un citas prasības, kuras mazulis izjūt bērnudārzā, prasa pielāgošanos un rada organismam stresu.

 

Bērni līdz pat 2 gadu vecumam un vēl ilgāk bieži kā mierinājumu izmanto zīšanu. Tu nepaskaidro, kad meitiņa sāka bērnudārza gaitas, bet dažiem bērniem bērnudārzs ir ļoti liela slodze vēl ilgu laiku pēc tam, kad vecākiem šķiet - viss kārtībā! Ja mazulei neieciešams mierinājums, sniedziet to dažādos veidos un pēc iespējas daudz mīļojiet viņu un gādājiet, lai vakari pēc bd būtu mierīgi, ierobežojiet stimulu daudzumu.

 

Jautājums - vai Tev traucē, ka viņa šobrīd nomierinās ar māneklīti? Ja nē, tad atlieciet "mānekļu karu" uz 2 gadu vecumu, kad bērniņam ir vieglāk no tā atradināties.

 

Ja Tu tiešām esi nolēmusi, ka mazā jāatradina no mānekļa, tad - Tavā gadījumā izskatās, ka tas jādara uzreiz. Vislabāk sākt piektdienas vakarā, lai vislielākie kreņķi ir drošā vidē - mājās. Vienkārši - nedodiet māneklīti. jā, būs raudas "pa visu pagastu", bet izturiet to!

 

Pāris dienas parasti ir ļoti grūtas gan mazulim, gan vecākiem, bet - māneklītis aizmirstas. Šajā laikā esiet iecietīgi pret bērniņu, gādājiet, lai viņa var saņemt Tavu nedalītu uzmanību un paturiet prātā, ka šī situācija beigsies un - māneklītis bērniņam vairs nebūs nepieciešams. Svarīgi atcerēties, ka bērns joprojām ir mazs, viņam nepieciešams daudz atbalsta un mierinājuma un Tev jāizdomā, kādā veidā to sniegt savai meitiņai.

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.