Psiholoģe: 2 gadu vecam bērnam jābūt attīstītai runai

Psiholoģe: 2 gadu vecam bērnam jābūt attīstītai runai

09. Jul 2012, 15:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir divas vecāku grupas- vieni,kuri neuztraucas par bērna attīstību, un vieni, kuri dodas pie dažādiem speciālistiem ar mazākajām bažām. Vai tad, ja mazulis 2 gadu vecumā nerunā, ir jāuztraucas? Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

 

Jautājums:

Mans vecākais dēls tikko nosvinēja 2 gadu jubileju un joprojām nerunā, pat ne "mamma"  un "tētis"  ne. Bērnudārzā viņš vēl neiiet, bet no nākamā mēneša sāks iet. Radinieki un draugi mierina,  ka viss notiks un drīz sāks runāt, jo cits nekas neatliks. Un vēl viņš staigā apkārt griezdams zobus, lasīju, ka tas ir no stresa un uzbudinājuma. 

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Jā, bērni sāk runāt atšķirīgos vecumos,un katrs IR savādāks, bet 2 gadu vecumā viņam būtu jābūt jau nedaudz attīstītai runai, un nevar paļauties, ka - gan jau ...

Jā, visticamāk, ka Jūsu mazulim šobrīd tikai ir nedaudz aizkavējusies runas attīstība, un pavisam drīz viņš sāks runāt, bet var būt arī nopietnākas problēmas, kuras ar vecumu nostiprinās, nevis pazūd. Dažreiz mazuļi, kuri nerunā, ir ar dzirdes traucējumiem - ja ir grūti dzirdēt, ir grūti arī runāt. Vai mazulis reaģē uz skaņām? Jūs rakstāt, ka bērniņš griež zobus - kā jau mammas raksta, tas var būt gan no spalīšiem, gan no spriedzes.

Dažreiz bērniņam satraukums ir tur, kur neviens neredz iemeslu satraukties. Satraukuma iemeslus neviens nevar pateikt konkrēti, pirms nav izpētīta jūsu situācija! Sāciet ar vienkāršāko - iedodiet mazulim ( un paši iedzeriet ) pretparazītu preparātu, kuru var lietot visa ģimene ( aptiekā ieteiks labāko) - ja mājās ir dzīvnieki, tas jādara ik pusgadu. Iespējams, ka zobu griešana pāries, ja iemesls būs spalīši. Ja tā nenotiek, tad būtu svarīgi doties pie bērnu neirologa - viņš izvērtē mazuļa veselību, vai pie psihologa - izvērtē mazuļa attīstību un stresa avotus, pārrunā ar vecākiem bērna attīstību sekmējošus pasākumus. Savukārt, ja mazulis nespēj izrunāt kādu skaņu vai vēlāk šļupst ( kas norāda par runas korekcijas nepieciešamību), palīdzēt var logopēds. Šie speciālisti nav jāapmeklē tūdaļ un visi trīs! Svarīgi, lai Jūs zinātu, kāds speciālists var palīdzēt!

Protams, var vienkārši, gaidīt, tomēr - neatlieciet palīdzības meklēšanu uz ilgu laiku! Labāk noskaidrot situāciju un rīkoties, nevis gaidīt, kad mazulis sāks runāt, pārtrauks griezt zobus "pats no sevis". Divu gadu vecumā 95% bērnu spēj:teikt zilbes, kurās ietverta nozīme - piemēram, ar zilbi - pā apzīmēt , ka vēlas, lai viņu paņem rokās; ar vārdiem spēj noraidīt uzaicinājumu (saka -nē); izrunā noteiktas nozīmes vārdus ar divām īsām zilbēm - bumba, mamma, atā. 18 mēnešos 95% bērnu dungo līdzi dziesmiņām, runā 3 vārdus ar nozīmi.

Vai Jūsu bērniņš, kad viņam pajautā, - kur ir mamma ( vai tētis) , ar acīm meklē jautāto? Respektīvi - vai viņš dzird un saprot jautātā jēgu? šo spēj 95% mazuļu jau 11 mēnešu vecumā. Kā jau te minēju, šis attiecas uz 95% bērnu, un atliek vēl 5% , kuri kaut ko no minētā nespēj.

Tomēr , jāuzmanās, ja mazulis šajā vecumā nesaka nevienu zilbi ar nozīmi vai nespēj lielāko tiesu no iepriekš minētā! Ceru, ka mana atbilde Jūs iedrošināja vairāk izpētīt sava mazuļa runas veidu un prasmes un nepieciešamības gadījumā meklēt atbalstu un palīdzību!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .