Pretgripas vakcīnas netiks piedāvātas brīvajā tirgū

Pretgripas vakcīnas netiks piedāvātas brīvajā tirgū

23. Jul 2010, 16:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakcīnas pret A/H1N1vīrusu nebūs pieejamas privātajā tirgū un tās varēs iegādāties tikai valdības savu iedzīvotāju aizsardzībai, biznesa informācijas portālam «Nozare.lv» atzinis medikamentu ražotāja SIA «GlaxoSmithKline Latvia» valdes priekšsēdētājs Dins Šmits.

 

Līdz oktobra sākumam «GlaxoSmithKline» no vairāk nekā 40 pasaules valstīm bija saņēmusi 440 miljonus devu lielu pandēmiskās gripas vakcīnas «Pandemrix» pasūtījumu. Patlaban «GlaxoSmithKline» turpina sadarboties ar šo valstu valdībām, lai pandēmijas vakcīna tiktu tām piegādāta atbilstošā apjomā un saskaņā ar līgumā paredzētajiem nosacījumiem un termiņiem, sacīja Šmits.


Tajā pašā laikā kompānija meklē risinājumus un iegulda pūles, lai piegādātu iespējami lielāku vakcīnu skaitu plašākam iedzīvotāju lokam, tikko parakstīta vienošanās par 50 miljonu pandēmiskās gripas vakcīnas devu ziedojumu Pasaules veselības organizācijai (PVO), stāsta Šmits.

Arī PVO mājaslapā lasāma informācija, ka pandēmiskās vakcīnas pieejamas tikai publiskajā tirgū, privāto izslēdzot.



AS «Recipe Plus» valdes priekšsēdētājs Aleksejs Udačins «Nozare.lv» pastāstīja, ka uzņēmums izplata vakcīnas pēc ražotāju vai Veselības ministrijas iniciatīvas. «Uzskatām, ka tomēr Veselības ministrijas kompetence ir izvērtēt un veidot vakcinācijas programmu, balstoties uz sasniegumiem zinātnē, tostarp farmakoloģijā un medicīnā. Ja Veselības ministrija pieņems lēmumu, kā arī atbilstošas vakcīnas tiks reģistrētas Valsts zāļu reģistrā, zāļu lieltirgotava noteikti spēs nodrošināt zāļu izplatīšanu Latvijā,» pārliecināts Udačins.


«Recipe Plus» vadītājs pastāstīja, ka arī ārkārtas gadījumā, ja tāds iestāsies, lieltirgotava ir gatava atvest vakcīnas vai zāles, lai tās būtu pieejamas Latvijas iedzīvotājiem. Ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad Latvijā trūkstošas zāles pēc ministrijas lūguma 48 stundu laikā ievestas Latvijā, un tas ir nodrošināts, pateicoties lieltirgotavas starptautiskajiem kontaktiem un loģistikas tehniskajām iespējām.



Savukārt SIA «Roche Latvija» vadītājs Rauls Vēliņš uzsvēra, ka kompānijas prioritātes patlaban nav saistītas ar vakcīnas pret A/H1N1 vīrusu izstrādi un ieviešanu tirgū. «Pasaulē un arī Latvijā mēs piedāvājam pretvīrusu medikamentu «Tamiflu», kas ir pierādījis augstu efektivitāti A/H1N1 vīrusa izraisītas gripas profilaksei un ārstēšanai. Sabiedrībā par vakcīnu bieži vien kļūdaini uzskata medikamentu «Tamiflu», kas nav vakcīna, bet profilakses un gripas ārstēšanas līdzeklis,» skaidro Vēliņš.



Jau ziņots, ka Imunizācijas valsts padomes locekļi ir pārliecināti, ka vakcīnas pret jauno gripas AH1N1 vīrusu Latvijai tomēr jāiegādājas, lai vakcinētu riska grupas iedzīvotājus.


Veselības norēķinu centram tiks uzdots veikt aprēķinus par to, cik daudz vakcīnu nepieciešams un cik daudz līdzekļu tam būtu jātērē. Pēc tam varēs sākt sarunas ar Eiropas Komisiju un piegādātājiem par vakcīnu iegādi.

LETA