Pret jauno gripu vakcinēties būs iespēja riska grupām, t.sk. grūtniecēm

Pret jauno gripu vakcinēties būs iespēja riska grupām, t.sk. grūtniecēm

19. Jul 2010, 10:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Imunizācijas valsts padomes sēdē pirmdien tika spriests, vai Latvijai vajag vakcīnu pret jauno gripu?

 

Diskusija notika starp ārstiem un infektologiem. Par nepeiciešamo aizsardzību pret A1H1 vīrusu šaubu nav - saslimstība Latvijā strauji pieaug, lai gan arī ar parasto gripu katru gadu slimo cilvēki. Diemžēl, Latvijai nav pārāk lielu cerību saņemt šīs vakcīnas, jo pasaulē izveidojies pretgripas pošu deficīts. Cerība ir iepirkt šīs potes no tām valstīm, kas izveidojušas lielākus krājumus.

 

Skaidrība par to, kad tad īsti būs pieejamas vakcīnas, varētu būt ne ātrāk kā pēc mēneša, kad gripa būs savā epicentrā.

 

Tika noteiktas arī riska grupas - tie ir cilvēki ar hroniskām saslimšanām, ārstniecības darbinieki, sociālie darbinieki, un grūtnieces. Šīm grupām pirmajām būs iespēja tikt pie potes, ja tāda Latvijā parādīsies.

 

Speciālisti gan norādīja, ka no jaunās gripas hospitalizēti tiek tieši bērni un gados veci cilvēki, bet vislielākā mirstība ir tieši darbspējīgā vecuma cilvēkiem!

 

Jau tagad ir skaidrs, ka visiem potes nepietiks. Vakcinācija būs valsts apmaksāta.

 

Turklāt, grūtnieču vakcinācijai neder visas no 3 pašlaik pieejamajām petgripas potēm dēļ sastāvā esošām vielām - ja līdz mums vakcīnas vispār nonāks, nepieciešams konsultēties ar ģimenes ārstu un jautāt vakcinācijas kabinetā , vai konkrēto poti drīkst lietot grūtnieces!

10. Nov 2009, 11:50

būs jāpaklausās..rīt raidījums😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Rīt būs māmiņu radio raidījums par šo tēmu!!!

10. Nov 2009, 09:25

Es noteikti nepotētos!

10. Nov 2009, 09:16

Nēeeeee es arī ja būs, nepotēšos.

Pirms nepilnas nedēļas pamatīgi noslimojos- 38 temp. ,kakls sāpēja, kaulus lauza. ģimenes ārsta diagnoze- gripa parastā. Bet vakar klausījos 100 pantu, bet tur no infektoloģijas centra pārstāve stāsta, ka sezonālā gripa vel nemaz nav sākusies 😀 😀 😀 Varbūt, ka esmu cūku gripu jau izslimojusi. Mājās visi pēckārtas tagad slimo.