Pilna laika mamma mājās ar mazuli

Pilna laika mamma mājās ar mazuli

19. Apr 2010, 16:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psiholoģe Dace Čible stāsta par pilna laika mammām - kā saorganizēt laiku, kā neļaut māmiņai izdegt, kā māmiņai justies labi.

Man šķiet, ka tas ir apvainojums māmiņai, kad kāds sēdēšanu mājās ar bēbīti tā arī uztver- kā sēdēšanu mājās. Ja arī māmiņa ir mājās ar mazuli, tā ne tuvu nav sēdēšana. To saprast var tikai tās māmiņas, kas tam ir izgājušas cauri.

Diemžēl arī tētiem šķiet, ka māmiņas vien sēž mājās. Ja tētiem kaut uz dienu, kaut uz pus dienu dota iespēja pasēdēt mājās, tad viņš vairāk sāk novērtēt un saprast to lielo darbu, ko māmiņa dara mājās ar mazuli.

Kā saorganizēt laiku

Bērniņa dzīves pirmie trīs mēneši paiet adaptējoties un māmiņa ir tā, kas it kā iet bērniņa pavadā, paļaujas bērna ritmam un vairāk piemērojas viņa vajadzībām, darot to, ko bērns vēlas. Tātad šajā vecumā režīmam nebūtu jābūt strikti noteiktam.

Vecumā pēc trīs mēnešiem iesaka veidot dienas ritmu un režīmu. Tomēr arī šajā gadījumā mēdz būt dažādi uzskati no vecāku puses. Citiem patīk režīms, lai arī paši vecāki labi justos, bet daudz vecāku ir arī tādi, sevišķi radošo jomu pārstāvji, kuri režīma ietvaros jūtas ierobežoti. Šādās ģimenēs arī bērni jutīsies ierobežoti režīma rāmjos.

Tātad nosakot dienas režīmu, svarīgākais ir tas, lai mēs paši tajā jūtamies labi.

Ģimenē ienāk otrs- ko nu?

Ja ģimenē ienāk vēl viens bērniņš, māmiņas pienākumi palielinās un tā vairs nav pat pilna slodze, bet vēl vairāk. Sevišķi, ja starp bērniem ir maza gadu starpība. Šādos gadījumos ir labi, ja ir kāds palīgs, lai māmiņa neizdegtu. Šāds draugs vai tētis ļautu māmiņa pievērsties pašam mazākajam bērniņam un māmiņa netraucēti varētu barot bēbīti ar krūti, jo tikai māmiņas spēj dot zīdainim krūts pienu.

Ja runā par uzmanības sadalīšanu, tad viennozīmīgi jāsaka, ka ne jau pirmie bērni izvēlas, ka ģimenē ienāks vēl kāds bērns. Līdz ar to sākas vecākā un jaunākā bērna cīņa par laiku un māmiņas uzmanību. Arī šādos gadījumos lieti noder kāds palīgs, kas līdzsvaro nepieciešamo uzmanības daudzumu abiem bērniem.

Izdegšana

Pirmajā bēbīša dzīves gadā jaunās māmiņas ir riska grupā izdegšanas ziņā – tās ir negulētas naktis, māmiņa dzīvo bērna dzīvi un nemitīgi uztraucas par mazuli. Reizēm pat vairāk kā par sevi.

Kā saprast, ka draud izdegšana? Galvenokārt tās ir dusmas uz visu pasauli, māmiņa netiek vairs ne ar ko galā, jo darbi tikai krājas un krājas, turklāt asaras kā pupas birst pat par niekiem – pat par izlietu tējas krūzi.

Palīdzība no apkārtējiem

Lai māmiņa un bērniņš justos labi, ir jāļauj apkārtējiem palīdzēt. Bieži vien mēs pārāk daudz uzņemamies, jo māmiņa taču zina vislabāk, kas garšo mazulim, viņa vislabāk māk nomainīt autiņbiksītes, vislabāk māk pagatavot ēst, izgludināt veļu, tādējādi pastumjam pārējos malā. Palīdzība ir jāpieņem!!

Ieteikumi, kā māmiņai uzlabot pašsajūtu:

-         Ja bēbītis guļ, paguli un atpūties arī Tu! Netīrie trauki nekur nepazudīs!

-         Paklausies mūziku, kas Tev patīk!

-         Ieej vannā!

-         Dari to, kas Tev patīk!

Šie ir tikai nedaudzi ieteikumi, kā uzlabot pašsajūtu. Ja būtu atguvusi spēkus, Tu būsi forša mamma, kāda Tavam mazulim patiks!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv