Pieradini mazulīti pie veselīga uztura jau bērnībā!

Pieradini mazulīti pie veselīga uztura jau bērnībā!

14. Dec 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādēļ tava mazulīša uzturā nepieciešams iekļaut vairāk dārzeņu un augļu? Tādēļ, ka tie palīdzēs novērst dažādas veselības problēmas un viņam izaugt spēcīgam un veselam!

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, pediatre un endokrinoloģe Iveta Dzīvīte – Krišāne. 

„Redzot TV demonstrētās reklāmas varu teikt, ka daudzu kārumu reklāmas popularizē viegli asimilējamo ogļhidrātu un tauku lietošanu. Tos satur vairums, TV reklāmās reklamēto saldināto dzērienu un saldumu,” novērojusi Iveta Dzīvīte – Krišāne.

Protams, šīs reklāmas ir vizuāli ļoti pievilcīgas un mudina bērnus iegādāties tieši šos našķus, lai gan patiesībā tie ir neveselīgi un pat kaitīgi.

Ārste apgalvo, ka ikdienā, strādājot ar neveselīga uztura sekām, viņa novērojusi, ka šobrīd arvien biežāk bērniem attīstās 2.tipa cukura diabēts, par kuru agrāk bērna vecumā vispār netika runāts.

„Diemžēl ļoti strauji pieaug to bērnu skaits, kuriem palielinās liekais svars, un līdz ar to šobrīd nākas cīnīties arī ar 2.tipa diabētu. Tomēr tā ir slimība, kas pilnīgi noteikti ir novēršama,” pārliecināta pediatre un endokrinoloģe.

Viens solis liekā svara problēmu mazināšanā ir dārzeņu un augļu papildus lietošana uzturā! Tie satur organismam nepieciešamās, vērtīgās šķiedrvielas un labos ogļhidrātus, kas neizraisa strauju insulīna līmeņa pacēlumu un nerada insulīna rezistenci, kas ir otrā tipa diabēta pamatā.

Otrs būtisks aspekts, kas jāņem vērā, lai bērniņam veidotos veselīgi ēšanas paradumi un viņu nepadraudētu liekā svara rašanās risks, ir pareizs ikdienas uzturs. „Faktiski, ja līdz divu gadu vecumam bērnu neiemāca pareizi ēst un uzturā lietot dārzeņus un augļus, pēc tam to iemācīt būs ļoti grūti.

Tas tādēļ, ka attīstoties, bērns psiholoģiski ņem šo piemēru no ģimenes, no saviem vecākiem. Tad, ja viņš veselīgu ēdienu nav baudījis jau bērnībā pie kopējā ģimenes galda, pēc tam bērnu pārmācīt un iestāstīt, ka ēst augļus un dārzeņus ir ļoti veselīgi, būs ļoti grūti,” skaidro Iveta Dzīvīte – Krišāne.

Tādēļ atceries, ka tu esi sava bērna paraugs! Rūpīgi izvērtē, ko viņam pasniegt brokastīs, pusdienās un vakariņās, un parūpējies par to, lai dārzeņi un augļi būtu to sastāvā! Tikai tā iespējams bērniņu pieradināt pie veselīga ēdiena, kas ir viens no veselības priekšnosacījumiem visai viņa turpmākajai dzīvei.

Kā tu savu mazulīti radini pie veselīga uztura?