Pētījums pierāda videospēļu negatīvo ietekmi uz bērna psihi

Pētījums pierāda videospēļu negatīvo ietekmi uz bērna psihi

01. Dec 2010, 09:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Videospēles, kurās šauj un nogalina, ir gan veikalu plauktos, gan arī mūsu bērnu datoros. Vecāki šausmās saķer galvas, bet bērni arvien tiecas tās spēlēt. Ļaut vai neļaut bērnam spēlēt šādas videospēles?!

 

Aiovas Valsts universitātē (Iowa State University) tika veikts pētījums, lai novērtētu kā bērnu ietekmē agresīva rakstura videospēles. Pētījums viennozīmīgi parādīja, ka šādas spēles veicina agresīvas domas un uzvedību, turklāt mazina vēlmi tikties un spēlēties ar citiem bērniem.

 

Lai iegūtu šādu rezultātu tika veikts pētījums dažādās valstīs, aptverot gan Austrumus, gan Rietumus, un iegūtie rezultāti bija vienlīdzīgi, līdz ar to parādot, ka gan izglītības līmenis, gan valsts attīstība, nekādi neietekmē videospēļu lietošanas sekas.

 

Videospēles spēlē bērni gan pirmsskolas vecumā, gan koledžā, bet rezultāti ir līdzvērtīgi. Secinājums ir viens, neskatoties uz bērna dzimumu vai vecumu, videospēļu ietekme ir līdzvērtīga. Ir tikai neliela teorētiska iespēja, ka lielāku efektu un sekas, agresīvās datorspēles atstās tieši uz jaunākiem bērniem.

 

Lai iegūtu šādus secinājumus tika izstrādātas metodes, kuras palīdzētu novērtēt dažādus riskus gan tagadnē, gan arī iespējamās sekas nākotnē. Protams, pētījumā netiek apgalvots, ka bērni nākotnē noteikti būs agresīvi vai, ka viņi iesaistīsies kādās bandās, tomēr videospēlēs redzētā agresija, būs sava veida pieredze.

 

Zinātnieki ir devuši iemeslus jaunu vadlīniju izstrādē, tomēr atgādinot, ka līdzīgi, kā vecākiem ir iespēja ietekmēt bērnu diētu un kontrolēt mājās pieejamo pārtiku, ir jābūt veidam, kā kontrolēt spēles, kuras bērns spēlē. Kaut ko bērnam aizliedzot, jāatceras, ka ir jāaizskaidro kādēļ tas tiek darīts. Valsts var izstrādāt kādu politiku, bet valsts nevar katram bērnam stāstīt par to kaitīgumu, tieši vecāki ir bērna gudrības avots.

 

Šī pētījuma veicējs Kreigs Andersons (Craig Anderson) paziņoja, ka šis būs viņa pēdējais pētījums saistībā ar agresīvām videospēlēm. Šādu lēmumu viņš pieņēmis, jo ar katru jaunu pētījumu apstiprinās jau iegūtā informācija, ka videospēles ir agresiju veicinošas un bērna psihi ietekmējošas.  

 

Avots: www.physorg.com

04. Mar 2010, 11:02

manam brālim 18.gadi un viņam neko šajā dzīvē nevaig,kā tikai datorspeles..caurām dienām un naktīm sēž pie kompja,kad es aizbraucu ciemos ir ļoooti lielas problēmas man tikt pie neta,jo viņš nekad nevar norauties no iesāktās spēles.Neteikšu ka viņš agresīvs bet kad piesēžas tad vairs neko nevaig,pat ēst nevar ļidz virtuvei aiziet uztaisīt,ja māsa nepienesīs klāt tad sēdēs visu dienu badā😃Jocīgi bet tā nu tas ir!!
Un kad vakar biju ciemos ome stāstīja kā ir māsīcas ģimenē(ar viņiem reti sazināmies)viņas vīram ir 33 gadi un šis no datorspēlēm nevar atrauties,pat tad kad sieva pateica lai ieliek bērnu gulēt,viņš viņu ielika pārnēsajamajā šūpulīti ,sēdēja pie kompja un ar vienu roku šūpoja lai sīcis aizmieg!!Ko te teikt par puišiem,ja virietim ir nenormāla atkarība!