Pediatri pieprasa īpaši marķēt pārtiku, kas var veicināt aizrīšanos

Pediatri pieprasa īpaši marķēt pārtiku, kas var veicināt aizrīšanos

29. Nov 2010, 15:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nevienam pat prātā nevar ienākt, ka par nāvējošu bērnam, var kļūt košļājamā gumija, konfektes vai ābols. Tomēr tieši aizrīšanās ar ēdienu 2001. gadā prasīja aptuveni 100 bērnu dzīvības ASV, bet vairāki tūkstoši bija spiesti meklēt mediķu palīdzību.

 

Pediatri ir uzsākuši cīņu ar pārtikas ražotājiem. Viņu prasība ir vienkārša- uz iepakojuma norādīt brīdinošas zīmes, ka šis produkts var būt bīstams. Daudzi pārtikas ražotāji ir ņēmuši vērā šīs prasības, tomēr, lai situācija uzlabotos, vēl daudz darba priekšā.

 

Arī Amerikas Pediatru akadēmijas (The American Academy of Pediatrics) pārstāvji iestājas par to, lai tiktu mainīts veids, kā pārtika tiek iesaiņota un kā marķēta, lai pēc iespējas samazinātu bērnu risku aizrīties.

 

Ārsti kā augsta riska produktus atzīmē popkornu, konfektes, riekstus, kā arī hotdogus, vīnogas un ābolus.

 

Pediatru viedoklis nav viennozīmīgs- vieni iesaka pārtiku griezt ļoti mazos gabaliņos (zirņa lielumā) un neatteikties no to lietošanas uzturā, otri- iesaka šo bīstamo pārtiku izslēgt no bērnu ēdienkartes. Viņu ieteikums pārtikas ražotājiem ir, izvairīties no produktu formām, kas var izraisīt bērna aizrīšanos.

 

Jau pierasts, ka uz rotaļlietām ar sīkām detaļām ir marķējumi par bīstamību bērna veselībai, kā arī vecuma ierobežojums, jo tas ir obligāts nosacījums. Pediatri uzsver, ka arī attiecībā uz pārtikas produktiem, šādai prasībai ir obligāti jābūt.

 

Lai arī pagaidām šīs diskusijas notiek ASV, vecāki, kas iestājas par šīs sfēras sakārtošanu uzskata, ka augsti marķējuma un iepakošanas standarti, būtu jāveicina visā pasaulē, veidojot vienotu kontroles sistēmu, kas uzraudzītu šo normu ievērošanu.

 

Pretējā puse- Pārtikas ražotāju asociācija (Grocery Manufacturers Association) norāda, ka ne tikai pareizs marķējums var izglābt simtiem bērnu, bet arī vecāku dalība bērnu audzināšanā, rūpējoties, lai viņu bērns zina, kuras preces var būt bīstamas. Asociācija norāda, ka turpinās darbu pie bērniem drošāku iepakojumu nodrošināšanas un marķējuma.

 Avots: www.physorg.com

02. Mar 2010, 10:23

man jau arī liekas,ka tur jau vecakiem jagriež tie paši āboli mazākos gabalos....ka tad domā likt uz abola marķējumu??