Pediatre: Mazuļa āda īpaši jākopj līdz 3 gadu vecumam!

Pediatre: Mazuļa āda īpaši jākopj līdz 3 gadu vecumam!

03. Mar 2012, 18:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katru reizi, kad rokās turi savu bērniņu, Tu  iemīli viņa maigo un jūtīgo ādu. Viņa āda ir tik maiga un perfekta, kādu Tu vienmēr vēlētos redzēt savu ādu. Līdz 3 gadu vecumam Tava bērniņa ādai nav pietiekamu aizsargspēju, tā nav pietiekami attīstīta un ātri zaudē mitrumu. Tāpēc sausums, kaitīgie ārējie apstākļi vai citas ādas problēmas, to viegli var ievainot.  Tava bērniņa ādai ir nepieciešamas speciālas rūpes līdz 3 gadu vecumam. Vairāk skaidro pediatre Gerda Lielause.

 

Cik ļoti atšķiras mana bērniņa āda no manas ādas?

 

Āda aptver visu ķermeni un aizsargā to no kaitīgām baktērijām un apkārtējās vides ietekmes. Bērniņa āda ir 3 reizes plānāka kā pieaugušā āda un, līdz ar to, tā ātrāk zaudē mitrumu un tā ir vieglāk ievainojama ar baktērijām, kaitīgu apkārtējo vidi.

 

  • Ar tieksmi uz sausumu

Tava bērniņa āda nesaglabā ūdens balansu. Rezultātā tā zaudē mitrumu daudz ātrāk, kas padara ādu ievainojamāku.

 

  • Jūtīgāka pret infekcijām

Imūnsistēma bērniem nav pilnībā izveidojusies, tāpēc viņu āda ir jūtīgāka pret infekcijām. Tāpat arī Jūsu bērniņa āda ir 3 reizes plānāka kā jūsējā. Tā ir viegli ievainojama apkārtējās vides kaitīgajā ietekmē, kaut vai ar netīru autiņu un mazgāšanās līdzekļu, kas drēbes padara raupjas, palīdzību.

 

  • Vairākkārtēja pakļaušana mitrumam un kairinošiem līdzekļiem.

Dienas laikā bērniņa āda ir pakļauta autiņu radītam mitrumam, kas padara ādu vēl jūtīgāku.

 

  • Tieksme uz saules apdegumiem

Melanīna veidošanās, kas ir kā ultravioleto staru filtrs, ir nosacīta, jo bērniem ir  zemas aizsargspējas. Tieši tāpēc bērniem pavisam viegli iespējams tikt pie saules apdegumiem.

 

Kā man rūpēties par sava bērniņa ādu?

 

Parasti īpaša aprūpe un uzmanība mazuļa ādiņai tiek pievērsta pirmā dzīves gada laikā, tomēr vecākiem būtu jāatceras, ka tieši tāda pati aprūpe ir nepieciešama līdz pat 3 gadu vecumam, jo mazuļa āda nav spējīga pati sevi aizsargāt, ir jūtīga un viegli var tikt pakļauta ārējo apstākļu iedarbībai.

 

Tieši tāpēc vecākiem jārūpējas par bērniņa ādas mitruma saglabāšanu, kā arī par to, lai tā būtu tikpat maiga un aprūpēta kā tikko dzimušam bērniņam.

 

  • Izvairīties no kairinošu ķimikāliju klātbūtnes bērnu kopšanas līdzekļos

Bērnu kopšanas produktiem jābūt maigiem, ne tādiem, kas izraisa kairinājumu, piemēram, ādu kairinošo nātrija laurilsulfātu (SLS) un nātrija laurētsulfātu (SLES.

 

  • Savlaicīga autiņbiksīšu nomaiņa

 

Tādi dabīgie kairinātāji kā urīns un fēces padara bērna ādu tikai jūtīgāku, tāpēc svarīga ir arī savlaicīga autiņbiksīšu nomaiņa.

 

  • Mitruma uzturēšana

Bērna āda ļoti strauji zaudē mitrumu. Lai uzturētu nepieciešamo mitruma līmeni, jālieto bērna vajadzībām maigas ziepes ar augstu tauku saturu, maigus šampūnus, maigus krēmus un losjonus ar nomierinošām vai dziedinošām sastāvdaļām.

 

Kāpēc man jālieto bērnam paredzēti produkti līdz 3 gadu vecumam?

 

Jebkura bērniņa ādai ir nepieciešams maigums, aizsardzība, mīlestība un rūpes. Līdz 3 gadu vecumam bērna ādai ir nepieciešama īpaša aprūpe un maigums, tieši tāpat kā pavisam mazam bērniņam. Tāpēc ir svarīgi, kādus bērna ādai paredzētus produktus lietojat:

 

Droši, viegli, maigi

Jūsu bērna jūtīgajai ādai ir nepieciešami tieši bērnu produkti, kas ir droši lietošanā un maigi.

 

Dermatoloģiski pārbaudīti

Bērnu produktiem ir jābūt testētiem un pārbaudītiem pret jebkādām alerģiskām izpausmēm, kas varētu kairināt jūsu bērna jūtīgo ādu.

 

Bez alkohola

Alkohols noārda ādas aizsargspējas un padara ādu sausu. Jūsu bērniņam ir jālieto bērniem paredzēti kosmētikas līdzekļi, kas nesatur alkoholu.

 

Līdz 3 gadu vecumam Jūsu bērna ādai ir nepieciešama aizsardzība un maigums, ko var sniegt vienīgi bērniem paredzēti kosmētikas līdzekļi, kas izmantojami bērna ādas aprūpē. 

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Kā Tu rūpējies par mazuļa ādu līdz 3 gadu vecumam?