Pavasaros- degmaisījums, rudeņos- etiķa esence!

Pavasaros- degmaisījums, rudeņos- etiķa esence!

02. Mar 2011, 12:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējās nedēļas laikā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā ( BKUS) ārstējas pieci bērni, kuri iedzēruši degmaisījumu. BKUS ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu pieskatīšanai. Mediķi brīdina — nekādā gadījumā neatstājiet degmaisījuma pudeli bērnam pieejamā vietā.

 

Iestājoties siltam laikam ar vien vairāk pavadām laiku brīvā dabā, atpūšoties, sportojot un gatavojot dažādas maltītes uz grila. Diemžēl ne visos gadījumos pievēršam pietiekamu uzmanību bērniem, kā arī, kur tiek novietotas un atstātas degmaisījumu pudeles, kas ir ļoti bīstamas.

 

BKUS nonākušo pacientu skaits, kuri iedzēruši degmaisījumu, vidēji gadā ir ap desmit, bet šī brīža situācija, gan liek domāt, ka šogad šis skaits varētu būt lielāks. Degmaisījumu pārsvarā iedzer bērni vecumā no 1 – 3 gadiem, stāsta bērnu alergoloģe pneimonoloģe Ieva Cīrule. Lielākais ļaunums iedzerot degmaisījumu ir tas, ka tas nonāk ne tikai gremošanas traktā – barības vadā, kuņģī, bet arī elpceļos — trahejā, bronhos, radot ķīmisku bojājumu, kura rezultātā rodas plaušu karsonis. Ļaunākajā gadījumā attīstās neatgriezeniski plaušu bojājums. Ārstēšanās process ir sarežģīts, jo degmaisījumā esošās vielas nav iespējams iztīrīt no bronhiem vai plaušām. Skalojot tās tikai var ieskalot dziļāk elpceļos, uzsvēra Ieva Cīrule.

 

Atgādinām, Latvijas demogrāfiskā situācija ir nelabvēlīga un katra Latvijā dzīvojoša bērna veselība un dzīvība ir neizmērojama vērtība. Latvijā vidēji katru gadu ceļu satiksmes negadījumos cieš 900-1000 bērni, no tiem aptuveni 25 – 30 zaudē dzīvību. Ik gadu vidēji 10- 15 bērni izkrīt pa daudzstāvu namu logiem, 10 – iet bojā ugunsgrēkos, 30 - 40 noslīkst un 400-500 gūst dzīvnieku izraisītas traumas, bet 35 bērni iegūst iekšējo orgānu apdegumus, iedzerot ķīmiskas vielas.