Pasargā savu mammu no lūzumiem!

Pasargā savu mammu no lūzumiem!

09. May 2010, 10:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ceturtdien sāksies akcija "Pasargā savu mammu no lūzumiem!"

 

Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība sadarbībā ar vairākiem veselības centriem oktobrī rīko akciju "Pasargā savu mammu no lūzumiem!". Akcija ilgs visu mēnesi, tās laikā ārsta apmeklējums būs ievērojami lētāks kā parasti. Sākot no 1.oktobra, var sākt pierakstīties uz konsultācijām.

 

Akcijā "Pasargā savu mammu no lūzumiem" piedalās Veselības centrs 4, Juglas Medicīnas centrs, Rīgas 2. slimnīca, Latvijas Jūras medicīnas centrs, Valmieras Veselības centrs un "Liepājas Metalurgs" poliklīnika. Akciju ir ierosinājusi Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība, aicinot jau pieaugušos dēlus un meitas parūpēties par savām mātēm, aizvedot tās pie ārsta pārbaudīt kaulu blīvumu.

 

"Samazināts kaulu blīvums var liecināt par osteoporozi - slimību, kuras rezultātā kauli kļūst trausli un var salūzt mazākās traumas rezultātā, piemēram, paklūpot," stāsta Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības Centrālās valdes locekle Marika Karlsone. "Osteoporozes izraisītie lūzumi ir katrai trešajai sievietei un katram astotajam vīrietim, kas vecāki par 50 gadiem. Diemžēl vēl joprojām visbiežāk par šo slimību pacienti uzzina tikai tad, kad jau notikuši lūzumi, piemēram, gūžās vai mugurkaula skriemeļos. No šāda veida lūzumiem var izvairīties, ja osteoporoze tiek laicīgi diagnosticēta un ārstēta."

 

Tā kā daudzi cilvēki nezina par risku saslimt ar osteoporozi, akcijas rīkotāji aicina pieaugušās meitas un dēlus aizvest savas mammas uz pārbaudi, tā apliecinot savas rūpes par viņām.

 

"Osteoporoze ir hroniska kaulu slimība, kuras rezultātā var rasties kaulu lūzumi," stāsta dr. Ingvars Rasa, Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas prezidents, "Slimībai ir vairāki rašanās un attīstības iemesli. Pirmkārt, osteoporozi var izraisīt hormonu disbalansu sievietēm menopauzē pēc 50 gadu vecuma, vīriešiem pēc 70 gadu vecuma. Otrais iemesls var būt dažādas endokrīnas slimības, piemēram, 1. tipa cukura diabēts. Trešais iespējamais iemesls var būt atsevišķu medikamentu, piemēram, prednizolona lietošana dažādu hronisku slimību, piemēram, bronhiālās astmas, plaušu slimību, ādas slimību ārstēšanā. Ceturtkārt, osteoporoze var rasties tiem cilvēkiem, kuri atrodas vairāk kā sešus mēnešus guļus stāvoklī vai pārvietojas ratiņkrēslā - imobilizācijas rezultātā."

 

Kā norāda dr. Ināra Ādamsone, "Kauls ir dzīva substance, kurā vielmaiņa notiek visu mūžu. Kaulu vielmaiņai ir trīs nosacīti posmi. Agrā bērnībā, kad skelets aug, dažādu hormonu, fiziskas aktivitātes ietekmē kaulu veidošanas šūnas darbojas aktīvāk. No 20 - 25 gadiem līdz 45 - 50 gadu vecumam organisms sintezē tik pat daudz kaulu šūnu, cik ir noārdījušās. Savukārt ap 45 - 50 gadu vecumā lielāka loma ir kaulu noārdīšanās procesiem, un kauli paliek trauslāki."

 

Kā saka dr. Signe Zelča, "nevienam nav noslēpums, ka cilvēki nelabprāt iet pie ārstiem profilaktisku iemeslu dēļ. Osteoporozes gadījumā - ļoti bieži pie ārsta nonāk tikai tad, kad jau ir smagi lūzumi, nereti pat vairākkārtēji. Lielākoties ir tāda situācija, ka tad, kad ugunsgrēks ir noticis, mēs to dzēšam, nevis veicam savlaicīgu izmeklēšanu, lai ugunsgrēku neizraisītu. Ja osteoporoze tiek laicīgi diagnosticēta, to ir iespējams ērti ārstēt, ir pat pieejamas zāles, kuras jālieto tikai reizi mēnesī. Ja šādi lūzumi ir bijuši, sievietēm noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta. Arī meitām un dēliem es no sirds ieteiktu šādos gadījumos mudināt mammu dodies uz izmeklēšanu."

 

Diagnosticējot osteoporozi, ir jāveic īpašs, rentgenam līdzīgs izmeklējums, ko sauc par osteodensitometriju. Ar to nosaka kaulu minerālvielu blīvumu mugurkaulā un gūžas kaulā. Osteodensitometriju ieteicams veikt visām sievietēm pēc 65 gadu vecuma un vīriešiem pēc 70 gadu vecuma, kā arī sievietēm pēc menopauzes iestāšanās, ja ir citi riska faktori, un visiem pieaugušajiem, kuriem bijis kaulu lūzums minimālas traumas rezultātā.

 

Detalizētāku informāciju par katru veselības centru, piemēram, tālruņa numuriem, uz kuriem zvanīt, lai pieteiktos uz konsultācijām, pieņemšanas laikiem, iedzīvotāji varēs saņemt, oktobrī zvanot uz 1188.

Par osteoporozi

Osteoporoze ir hroniska slimība, kuras rezultātā samazinās kaulu blīvums, tie kļūst trausli un palielinās to lūzuma risks. Osteoporozei progresējot, tiek palielināts kaulu lūzuma risks: tipiskākie ir mugurkaula, gūžas un plaukstas locītavas lūzumi.

 

"Osteoporoze varbūt primāra un sekundāra. Pēdējā veidojas kā citas saslimšanas vai kā citu iekšējo vai ārējo faktoru sekas, piemēram, reimatoīdā artrīta slimniekiem, dažu endokrīno slimību pacientiem, onkoloģiskiem slimniekiem, pēc ilgstošas imobilizācijas fiksētājā ekstremitātē, paralizētiem pacientiem ar mugurkaula komplicētiem lūzumiem zem bojājuma līmeņa, kā arī pacientiem, kuriem citu saslimšanu dēļ jālieto medikamenti, kas veicina osteoporozes attīstību (kortikosteroīdi, medikamenti psihiatrijas praksē)", skaidro dr. Dainis Kaņeps.

Paaugstināts risks saslimt ar osteoporozi ir tad, ja:

• ir iestājusies menopauze

• pieaugušā vecumā ir bijuši lūzumi nenozīmīgas traumas rezultātā

• mātei vai citiem radiniekiem ir bijuši lūzumi pēc 50 gadu vecuma

• uzturā nav pietiekams kalcija un D vitamīna daudzums

• ir mazkustīgs dzīvesveids

• osteoporozes rašanos var vecināt arī atsevišķu medikamentu lietošana hronisku slimību ārstēšanai.

 

Lai pasargātu sevi no saslimšanas ar osteoporozi, ir, pirmkārt, jāēd veselīgi - jālieto daudzveidīga, ar kalciju bagāta pārtika, otrkārt, jābūt fiziski aktīviem, vismaz pusstundu dienā pastaigājot vai pavingrojot, treškārt, jāizvairās no kaitīgiem ieradumiem (smēķēšana, kafijas un alkoholisko dzērienu pastiprināta lietošana), kā arī jābūt informētiem - plaša informācija par osteoporozi, tās iemesliem, ārstēšanas iespējām un vēlamo rīcību ir pieejama mājas lapā www.osteoporoze.lv.

 

rita123 rita123 30. Sep 2009, 09:19

Ļoti noderīga pārbaude😀

Dace Dace 30. Sep 2009, 08:25

Manai mammai ir 49 gadi,un jau kadus divus gadus atpakaļ tas viss saasinajās,bet kas to,lai zin,kad sākās.

Muuna Muuna 29. Sep 2009, 23:47

osteoporozes riska grupā ir sievietes kuras sasniegušas tā saucamo menopauzes vecumu. Tad arī kauli paliek trausli. Neatkarīgi no tā vai ir vai nav veikti profilaktiski pasākumi, labāk šajā vecumā uzzināt savu kaulu blīvumu.

Dace Dace 29. Sep 2009, 18:52

Šis ir labs ieteikums.Es zinu par ko runaju,jo manai mamītei ir osteoporoze.Tās šausmīgās sāpes,kad kauli sāk drupt.Un zāles kas jālieto nekādu labumu nedod,jo ir par vēlu un tās arī nav no lētajam.Tā kā,ja ir iespēja laicīgi pārbaudīties silti iesaku.

rita123 rita123 30. Sep 2009, 09:19

Ļoti noderīga pārbaude😀

30. Sep 2009, 08:25

Manai mammai ir 49 gadi,un jau kadus divus gadus atpakaļ tas viss saasinajās,bet kas to,lai zin,kad sākās.

Muuna Muuna 29. Sep 2009, 23:47

osteoporozes riska grupā ir sievietes kuras sasniegušas tā saucamo menopauzes vecumu. Tad arī kauli paliek trausli. Neatkarīgi no tā vai ir vai nav veikti profilaktiski pasākumi, labāk šajā vecumā uzzināt savu kaulu blīvumu.

29. Sep 2009, 18:52

Šis ir labs ieteikums.Es zinu par ko runaju,jo manai mamītei ir osteoporoze.Tās šausmīgās sāpes,kad kauli sāk drupt.Un zāles kas jālieto nekādu labumu nedod,jo ir par vēlu un tās arī nav no lētajam.Tā kā,ja ir iespēja laicīgi pārbaudīties silti iesaku.