Pārbaudi, vai tu ievēro 2 svarīgākos uztura pamatprincipus?!

Pārbaudi, vai tu ievēro 2 svarīgākos uztura pamatprincipus?!

11. May 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienas uzturs nodrošina organisma veselību un labu pašsajūtu. Tādēļ svarīgi, lai tas organismam piegādātu dažādas vielas, kas regulē vielmaiņas procesus, un enerģiju, kas nepieciešama organisma funkcionēšanai, kā arī būvmateriālu audu atjaunošanai. Kā to nodrošināt? Uzzini! 

Divus galvenos veselīga uztura pamatprincipus atklāj diētas ārsts, Dr. Andis Brēmanis.

1.princips

Viens no tiem ir daudzveidība produktu izvēlē. Dabā nav neviena tāda brīnumprodukta, kurā būtu iekļautas visas organisma darbībai nepieciešamās vielas.

Tādēļ mums jāapēd kaut kas no graudaugiem, lai nodrošinātos ar enerģiju.

Gaļa piegādās gan olbaltumvielas, gan dzelzi.

Savukārt piena produkti paralēli olbaltumvielām apgādās mūsu organismu ar kalciju un fosforu.

Zivis būs gan olbaltumvielu, gan labo tauku avots.

Dārzeņizaļumiaugļi un ogas piegādās virkni vitamīnu, mikroelementu, arī balastvielas un antioksidantus.

Tātad sava nozīme ir visām uztura piramīdā pārstāvētajām produktu grupām, un ilgstoši izslēdzot kādu no savas ēdienkartes, mēs varam saskarties ar dažāda rakstura vielmaiņas traucējumiem.

2.princips

Vēl būtiska ir mērenība šo produktu patēriņā! Protams, katram produktam ir savs mērs. Vairāk būtu lietojami pilngraudu produkti, dārzeņi, augļi, ogas.

Ļoti ieteicami ir piena produkti, arī gaļa, olas, zivis, tikai jau mazākos apjomos. Labs papildinājums ir rieksti, sēklas, pākšaugi.

Ja patērēto pienu vai kefīru mērīsim glāzēm, tad eļļu vai krējumu ar ēdamkarotēm. Savukārt, medu vai cukuru tējkarotēm, bet sāli - šķipsnām.

Šādi veidota daudzveidība būs arī interesanta baudījuma ziņā un problēmas neradīs ne svētkos apēsti pīrāgi, krustmātes plātsmaize, nobaudīta limonāde, vai šad tad ugunskurā uzcepta mednieku desiņa.

Protams, ja svētkus ielaiž ikdienā un šādi produkti sāk prevalēt pār citiem, tad gan gaidāmas zināmas veselības problēmas.

Kā tev izdodas ievērot šos abus uztura pamatprincipus?