Par sievišķību un par iekšējo un ārējo realitāti

Par sievišķību un par iekšējo un ārējo realitāti

12. Jul 2012, 16:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā mēs zinām, dzīve sastāv no dualitātēm un pretrunām: no labā un ļaunā, kreisā un labā, siltā un aukstā, sievišķā un vīrišķā, dzīves un nāves un atkal dzīves jeb atdzimšanas. Šoreiz gribētu parunāt par sievišķību. 

 

Katra sieviete savu sievišķību „tapina un kaldina” pa savam, gan sekojot kaut kādām ārējām norādēm, gan meklējot savas atbildes sevī. Var mēģināt līdzināties kādai citai sievietei, kura, šķiet, ir sievišķības etalons (vismaz kādā noteiktā vecumā un dzīves posmā), un var savu sievišķību pretstatīt vīrišķībai, mijiedarbojoties ar vīrišķo, – arī tā var definēt savu sievišķību.

 

Ļoti liela loma sievišķības veidošanā ir meitenes mammai. Vai atceries, ko tava mamma tev teica? Vai tu domā par to, ko tu tagad saki savai meitai un kā tas ietekmēs viņas sievišķības meklējumus?

 

Manas paaudzes sievietes parasti sūdzas, ka viņu mātes darbā, dzīvē un komunisma celšanā bija tik aizņemtas, ka viņām nepietika ne laika, ne intereses pat ne domāt par sievišķību! Tā tas ir bijis un tur neko nevar mainīt, bet es gribētu, lai tu padomā: kādi vārdi tev bērnībā šai sakarā ļoti trūka un kurus tu tik ļoti būtu gribējusi no savas mammas dzirdēt (varbūt tu būtu gribējusi, lai tos tev pasaka tētis?). Pasaki tos sev skaļi tagad. Pasaki tos sev tagad tā, lai tu tos patiešām sadzirdi un tiem notici!

Tie būtu tie ārējās realitātes līdzekļi. Pie tiem, protams, ir pieskaitāmi arī konkrētajā sabiedrībā un laikmetā pastāvošie stereotipi, kultūras normas, masu informācijas līdzekļos tiražētie tēli par to, kādai ir jābūt „īstai” sievietei, laika gaitā tie mainās. Ne vienmēr šie stereotipi ir slikti paši par sevi, slikti ir tad, ja jauna un nenobriedusi personība šos tēlus pieņem par normu un/ vai par realitāti.

 

Tie ir tikai tēli, veids, kā patērēt skaistumu un kā likt patērēt preces un pakalpojumus, kuri, kā solīts, tevi tuvinās šim normētajam skaistumam. Slikti ir arī tad, ja šie tēli mūsos rada ciešanas, jo mēs tiem „neatbilstam”. Un ciešanas mēdz izpausties visdažādākā veidā – mēs vai nu par daudz ēdam, vai dzeram, varbūt jau gadiem nesarunājamies ar māsu, baidāmies no šefa, regulāri pārstrādājamies vai iesaistāmies gadījuma rakstura attiecībās ar švaku un mazliet bīstamu seksu.

 

Ja es apzinos savu vērtību, savas stiprās un vājās puses, savas vēlmes un aptuveni arī zinu ceļus pie tām, es varu savu dzīvi veidot pati, saskaņā ar tām vērtībām, kas man šķiet svarīgas. Man pieder brīvība savai dzīvei piešķirt tādu jēgu, kāda atbilst manai šī brīža vēlmēm un vajadzībām. Tad ārējā realitāte man nerada ciešanas, ja es gadījumā neatbilstu kādam no šiem tēliem vai kāda iedomām par to, kādai ir jābūt „īstai” sievietei.

 

Un, kas ir svarīgi, ja tu atrodi sevī spēku un brīvību veidot savu dzīvi šādi, apzināti, viss iet no rokas! Viss pēkšņi kļūst vienkārši, bet, nenoliedzami, šāda apņemšanās prasa gan drosmi, gan spēku, gan piepūli, galvenokārt jau īstenojot savas apņemšanās, strādājot pie to īstenošanas katru dienu.

 

Kundalinī jogas guru – Jogi Badžans ir teicis, ka sieviete visu zina. Vēl viņš ir teicis, ka sievietei vienmēr ir taisnība. Kā tas var būt? Jo ikvienai sievietei ir pieejams senais, universālais viedums, zināšanas un gudrība, tikai ne visas sievietes šo iespēju izmanto. Tā ir intuīcija!

 

Intuīcija ir tā, kas sniedz pareizās atbildes, tikai tajā vajag ieklausīties un tai ticēt. To var stiprināt, ja liekas, ka tās balstiņa ir par klusu. Un intuīcija ir tā, kas veido to iekšējo kodolu, ap kuru būtu jāgriežas visai sievietes dzīvei, jo tā ir saikne ar dvēseli. Tā pateiks priekšā, kas ir labs un kas nav, kas ir vajadzīgs, bet kas – lieks.

 

Es aicinu uz četru nodarbību ciklu, kurā mācīsimies, kā vairot savu iekšējo spēku un līdz ar to arī brīvību, meklēsim ceļu pie savas sievišķības. Es nesolu, ka pēc šīm nodarbībām, tu par sevi varēsi teikt, ka esi stipra, sievišķīga un laimīga, bet es zinu, ka tu zināsi ceļus, kā līdz tam nonākt. Joga ir perfekta tehnoloģija, tikai to vajag praktizēt. Katru dienu.

 

Nodarbībās mācīsimies, kādi vingrojumi veicina spēku, kur atrodas mūsu spēka avots, kā mainīt savu garastāvokli un kā pārvarēt sevi un paplašināt savas robežas. Lai piedalītos, iepriekšēja pieredze vai īpaša fiziska sagatavotība nav nepieciešamas.

 

Zinot, ko negribi, vari meklēt to, ko gribi. 

 

Agnese Guļāne, Kundalinī jogas skolotāja

Kāda pēc tavām domām ir sievišķība?

 

Vairāk par jogas centru lasi šeit!>>