Palīgā! Bērns lamājas!

Palīgā! Bērns lamājas!

09. Mar 2012, 16:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Situāciju, kad mazais atnāk no bērnudārza un pasaka kādu slikto vārdu ir piedzīvojusi ikviena mamma. Kā uz to pareizi reaģēt un kā palīdzēt aizmirst slikto vārdu lietošanu, skaidro psihoterapeite Aelita Vagale.

 

Pirmsskolas vecumā bērnu domāšana un valoda attīstās īpaši strauji. Tas ir iemesls, kādēļ jebkurš jauns vārds - gan TV reklāmās dzirdētais, gan sliktie vārdi no bērnudārza visai ātri atrod vietu bērna vārdu krājumā. Pret to nav jācīnās, kā arī sākumā (kad slikto vārdu lietošana tikko iesākusies) neizrādīt nekādu uzmanību – iespējams, pēc pirmajām pāris reizēm, neredzot vecāku emocionālo reakciju, šis vārds pazudīs. Ja nu tomēr vārds atkārtojas, jāpaskaidro, ka tam ir slikta nozīme, ka tas ir nepieklājīgs, tāpēc to nevajag lietot. Paskaidrojumam jābūt īsam, konkrētam un mierīgam, bez nosodījuma un sašutuma! Tas tāpēc, ka, visticamāk, bērns pat nezina šī vārda nozīmi. Pēc īsa paskaidrojuma vēlams novērst bērna uzmanību uz kaut ko citu, protams, interesantu un pozitīvu.

 

Jāatceras, ka ar cīņu un sodiem var panākt pretējo – mazais šo vārdu lietos ikreiz, kad vēlēsies saņemt uzmanību - kaitinot, dusmojoties, sabiedrībā, utt.

 

Aptuveni četru, piecu gadu vecumā bērnam var paskaidrot, ka šādus vārdus nevar lietot vai arī – kādās situācijās tos nevar teikt. Svarīgi arī, ko vecāki uzskata par lamāšanos, vai paši vecāki nelieto kādus vārdus situācijās, kad, piemēram, kaut kas saplīst, izlīst utt? Ja paši vecāki nelamājas, no bērnudārza atnestie vārdi izzudīs vai arī paliks tur, kur tie dzirdēti. Bērnudārza audzinātāja, visticamāk, pratīs ar šo situāciju tikt galā, ja vien vecāki viņu informēs, ka kaut kas tāds ir parādījies grupiņā. Reizēm bērni šādus vārdus saista ar noteiktām emocijām, kuras neprot izteikt. Tad vienkārši jāpalīdz atrast citi vārdi, kas ir jums visiem pieņemamāki.

 

Laura Blumberga, speciāli www.maminuklubs.lv

 

Vai Tavs bērns lamājas? Kā Tu rīkojies šādās situācijās?

taschinka taschinka 12. May 2011, 16:54

Mans dēls dzird visu,gan labo,gan slikto.Jaunus vārdus iegaumē ļoti ātri un ja tie vel tādi,kas reti dzirdēti,tad interesanti.
Bieži bērnu rotaļu laukumā no bērniem sadzird loti rupjus vārdus,tur atnāk tādi ap 10 gadiem bērni un tad tik klauses,katra teikuma galā pa kadam rupjam vārdam.Un tā kā dēls bērniem kā tādiem pievēršs uzmanību,tad attiecīgi šie briesmīgie vārdi nepaiet garām ausīm.Bija pat viens gadījums,kad ejot pa ielu viens vīrietis runaja pa mobilo un ejot mums garām pateica rupju vārdu,mans dēls uzreiz skaļā balsī atkārto,ka onkulis teica tā un šitā.
Dažreiz nepievēršu uzmanību,bet dažreiz stāstu,ka tā nevar runāt.
Tomēr,ja nepievēršs uzmanību tad lielāka iespējamība,ka aizmirsīs.
Ar nesmukajiem vārdiem,kas nav rupji bet ir nepieklājīgi iet vieglāk,tos kaut kā retāk izmanto,vienīgi,kad sāka iet bērnu dārzā,tad gan jaunus samācījies.
Grūti pasargāt bērnu no šādiem vardiem,ja visapkart visi tā runā.Ja jau par bērnu rotaļu laukumos,tad jau nav ko brīnīties,ka bērns samācās.
Aptuveni uz 2,6 gadiem sāka pievērst uzmanību tadiem rupjiem.

12. May 2011, 11:17

Manam ir tikai 2 gadi un 1 menesis un tad reizem jau ari iznak ara kads sliktais vards no sava Krusteva samacijas vardu B...nu tad reizem jau kad kaut kas nesanak tad nu pasaka es pirmaja diena ka pateica visu laiku apsaucu ka nedrikst bet tad ieveroju ka tas tiek biezak lietots ja es aizradu ko lidz parstaju aizradit sis vards ir looooti reti.
nu tagad ir jauns vards sakara ar to ka atrodamies anglija tv ari skatamies angliski un filma lamajas Fa.... vardu teica nu tad tas tagad reizem iznak ara..