Padoms №4: Attīstām uzmanību

Padoms №4: Attīstām uzmanību

03. Aug 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viena no svarīgākajām lietām, kas attiecas uz bērna labvēlīgu attīstību pirmajā dzīves gadā, ir veiksmīga uzmanības iemaņu veidošana. 

Tas ir vienkārši nepieciešams, lai bērniņš spētu iegūt jaunas zināšanas. Uzmanība nostiprinās pakāpeniski. 

Un no pašām pirmajām mazuļa dzīves dienām ir svarīgi pēc iespējas vairāk laika pavadīt kopā ar viņu, jo tieši caur jums viņš iemācās sadarboties ar apkārtējiem. 

Mūsdienās katrs trešais bērns cieš no uzmanības deficīta, viņam ir grūti koncentrēties, mācībās iet grūti, jā un arī uzvedību gribētos labāku, tāpēc vecākiem ir svarīgi no pašas mazuļa dzimšanas veltīt mazuļa attīstībai laiku. 

Mammas seja - tas ir pirmais uzmanīgās apskates objekts. Pēc iespējas biežāk turiet mazuli rokās. 

Pētījumi pierādījuši, ka vislabāk mazulis uztver jūs, ja atrodaties 25-30cm attālumā no viņa. Tieši tāds stāvoklis ir dabisks krūts ēdināšanas laikā. 

Un pat, ja jūs ēdināt mazuli ar pudelīti, vislabāk to darīt nevis gultiņā, bet turot viņu rokās. 

Divu mēnešu vecumā mazulis sāk atšķirt māmiņas sejā acu un mutes atrašanās vietu. Tāpēc biežāk skatieties mazulim acīs, smaidiet viņam. Parādiet viņam dažādas grimases, un pavisam drīz viņš sāks jūs atdarināt. 

No divu mēnešu vecuma mazuļa uzmanību pievērš kontrastējoši toņi. Pakariniet virs viņa gultiņas attēlu vai foto, kas ir melnbaltās krāsās. Viņam tā noteikti patiks, viņš uzmanīgi skatīsies uz to, bet jūs, savukārt, pastāstiet viņam, kas attēlots bildītē. 

Kas attiecas uz piekarināmām rotaļlietām virs gultas, ir dažādi speciālistu viedokļi.

Vieni saka, ka tas ir kaitīgi mazuļa redzei un attīsta šķielēšanu, bet citi, tieši pretēji, apgalvo, ka tas attīsta mazuļa redzes uzmanību. 

Mans ieteikums - viena rotaļlieta, kas piekarināta pareizi - 25cm attālumā, pareizā lenķī, lai mazulim nebūtu jāatmet atpakaļ galviņa, un, lai viņš to varētu saredzēt. Tai jābūt vienkrāsainai - sarkanai, dzeltenai vai zilai, un tā nekaitās, tā attīstīs viņa uzmanību. Rotaļliet laiku pa laikam jāmaina pret citu. 

Grabuļi arī ir attīstoši. Sākumā mazulis tam pieskarsies, izdzirdēs skaņu un pakāpeniski spēs saprast saikni starp kustību un iegūto efektu, tas ir  - attīstīsies darbības un seku sakarības izpratne. 

Lai attīstītu uzmanību, nevajag bērna priekšā nobērt rotaļlietu kalnu. Vienā reizē jābūt ne vairāk kā 3 rotaļlietām. 

Tāpat labas ir caurspīdīgas kolbas vai bumbas ar dažādiem pildījumiem (spīdošas vai vienkārši katra savā krāsā), to pārvietošanos ar interesi savām acīm vēro bērni. 

Nav obligāti jātērē nauda tādām rotaļlietām, var uztaisīt tās savām rokām - plastmasas pudeli piepildat ar bumbiņām, vai mazām, krāsainām pērlītēm. 

9-12 mēnešu vecumā var bērnam uztaisīt pašam savu kalniņu, no kura bumbiņas ripināt - no kartona kastes vāka, piemēram. 

Neskatoties uz to, ka mazulis ir spējīgs atšķirt māmiņas balsi vēl laikā, kad atrodas viņas puncītī, viņa dzirde pēc dzimšanas nav vēl pilnībā nostiprinājusies un izveidojusies. Attālums līdz skanošajam priekšmetam ideālā gadījumā būtu 1,5 metri. 

Pirmajos divos dzīves mēnešos bērns var nesaprast, no kuras puses nāk skaņa. Bet jau trešajā dzīves mēnesī viņš var pagriezt galvu trokšņa virzienā. Tikai, ja viņš atrodas tam no sāna, nevis aiz muguras.

Tas ir, bērna uzmanības attīstībai var pagrabināt grabulīti bērna labajā un tad kreisajā pusē pie austiņas, un, kad mazulis pagriež galviņu, paslavējiet viņu. 

8 mēnešu vecumā bērns atšķir skaņas, kas nāk no aizmugures un piemērota būs spēle - no kurienes nāk skaņa?

Tāpat uzmanības attīstībai speciālisti iesaka mainīt bērna rotaļlietu kārtību viņa istabā, to pašu darot arī ar attēliem, kas ir pie sienas. Un tomēr mēbeles labāk nepārvietot, jo kaut kam jāpaliek nemainīgi savā vietā.

Uzmanības attīstībai piedāvāju jums, dārgās māmiņas, dažus spēļu piemērus, kas derēs mazuļiem no 8 mēnešu vecuma. 

1. Spēlējiet paslēpes. Parādiet mazulim rotaļlietu tā, lai viņš to pagūtu apskatīt, pēc tam apsedziet rotaļlietu ar lakatiņu. Astoņus mēnešus vecs bērniņš tikai sāk saprast, ka, ja priekšmets ir ar kaut ko apsegts, tas nekur nepazudīs. 

2. Vēl viena paslēpju variācija. Parādiet bērnam divas plaukstas - vienā no tām ir maza rotaļlieta, pēc tam aizveriet plaukstas un lūdziet atrast un parādīt plaukstu, kurā noslēpusies rotaļlieta. 

3. Skatieties attēlus grāmatās, stāstiet bērnam, kas tajās attēlots, izdomājiet stāstus par attēliem. Tas arī attīsta uzmanību. 

4. Spēlējiet ar mazuli spēli - kur ir tavs deguntiņš, kur ir mammas deguntiņš, kur lācīša deguntiņš. Tādā veidā attīstas ne tikai uzmanība, bet mazulis arī iemācās atrast un atpazīt ķermeņa daļas. 

5. Pētiet apkārtējo pasauli kopā ar mazuli. Lūdziet viņu parādīt ar pirkstiņu, kur ir saulīte, kur koks, un kur skrien sunītis. 

Un un, protams, pēc iespējas mazāk skatieties multfilmas, pēc iespējas vairāk dāvājiet māmiņas uzmanību bērnam!

Visiem vēlu labu noskaņojumu!

Sabīne Bakilina

JAUNS PROJEKTS: Izaugt kopā ar Huggies® Super Dry

KONKURSS!!!

Iesūti savu īpašo padomu!

Lai šī ideju krātuvīte izdotos patiesi vērtīga, ar redakcijas gatavotiem padomiem vien būs par maz, tāpēc mums būs vajadzīga tava palīdzība.

Ja katrs tajā ieliks daļiņu sevis, pēc tam kopīgi papildinātā rubrika varētu noderēt arī citiem vecākiem un praktiska pieredze taču ir kaut kas neizmērojams!

Tātad četru nedēļu laikā aicinām iesūtīt praktiskus padomus, vēlams ar fotogrāfijām, ko un kā darāt kopā ar bērnu savās mājās, lai palīdzētu mazulim.

Te nu jāsaka, ka vienalga, vai mazulim ir viens mēnesītis, viens gadiņš vai jau divi gadiņi - attīstīties. Jo galvenā doma jau ir un paliek tā pati- ko mēs, vecāki, varam sniegt, ierādīt, iemācīt savam bērnam, lai attīsītu viņa potenciālu!

IESŪT SAVU PADOMU ŠEIT!

Katra māmiņa var iesūtīt vairākus padomus, ieteikumus, blogus! Mēs par to tikai priecāsimies!

BALVU FONDS

Katru nedēļu - veicināšanas balva

Katru nedēļu katrā portālā - www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv - par nedēļas ieguldījumu mūsu ideju krātuvītē (vērtēsim gan aktivitāti, gan kvalitāti) viena māmiņa saņems veicināšanas balvu.

Katru nedēļu tās būs

dažādas galda spēles

no bērnu preču veikala "Princese" (Saharova iela, 8, Rīga)

 

Katru otro nedēļu papildus pasniegsim

masāžas paklājiņu no dizaina studijas Kabinetto

Katru reizi tie atšķirsies pēc savas faktūras

GALVENĀ BALVA

Visi iesūtītie padomi un blogi piedalīsies lielās balvas izspēlē -

mēneša abonementam uz attīstošajām nodarbībām Māmiņu Klubā

Tāpat kāda māmiņa saņems

lielo iepakojumu Huggies® Super Dry autiņbiksīšu,

kas sniegs aizsardzību mazulim līdz pat 12 stundām!

 

Izspēlēsim arī

vienu mobilā alfabēta komplektu

(to var pasūtīt pa e-pastu sabina.bakilina@gmail.com)

Konkurss norisināsies līdz 26.augustam ieskaitot

AUGSIM UN ATTĪSTĪSIMIES KOPĀ!