NRA: Divi no gripas upuriem zīdaiņi

NRA: Divi no gripas upuriem zīdaiņi

27. Nov 2011, 21:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: Divi no gripas upuriem zīdaiņi

 

Gripa bīstamāka cilvēkiem ar hroniskām slimībām un bērniem

 

Divi no trim bērniem, kuri miruši gripas izraisītu komplikāciju dēļ, bija zīdaiņi, Neatkarīgajai apstiprināja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Gripas gaitu ir grūti prognozēt, taču smagas slimības formas, kuras progresē neparasti strauji un norit ar dzīvībai bīstamām komplikācijām, ir retas, norāda bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja profesore Dace Gardovska.


No gripas izraisītām komplikācijām, galvenokārt smaga plaušu iekaisuma, Latvijā miruši septiņi cilvēki. Bērnu slimnīca apstiprina, ka trīs gripas upuri ir bērni. Diviem no bērniem gripa bija pievienojusies citai grūti ārstējamai slimībai, un divi no bērniem bija zīdaiņi. Saslimšana bērniem strauji progresēja, un attīstījās ar dzīvību nesavienojamas komplikācijas.

 

Dace Gardovska stāsta, ka gripas gaitu ir grūti prognozēt. Tai raksturīga augsta temperatūra, kuru grūti regulēt. Ja slimības laikā bērns atsakās dzert, nākas braukt uz slimnīcu, lai nodrošinātu šķidrumu un mazuļi neciestu no organisma atūdeņošanās. Tomēr pati slimības norise lielākajai daļai bērnu ir labvēlīga. Bērniem ne vienmēr gripas simptomi ir tik tipiski kā pieaugušiem cilvēkiem, tāpēc reizēm to ir pat grūti atšķirt no citu vīrusu izraisītām slimībām.

 

"Retos gadījumos attīstās smagas slimības formas, kuras neparasti strauji progresē un norit ar dzīvībai bīstamām komplikācijām, kad tiek bojātas ne tikai plaušas, bet arī smadzenes, sirds muskulis un citi orgāni," saka D. Gardovska. Viena no nopietnākajām komplikācijām ir pneimonija, kuru var izraisīt gan pats gripas vīruss, gan citu mikroorganismu pievienošanās. Reizēm tā norit neparasti smagi, strauji progresē un ir grūti ārstējama. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un bērniem ar hroniskām slimībām, tomēr arī vesels cilvēks jebkurā vecumā ar gripu var slimot ļoti smagi, uzsver bērnu slimnīcā. Ja bērnam sākas gripa, vajadzētu konsultēties ar ārstu, jo iespējama pretvīrusu terapija, kuru var uzsākt tikai pēc ārsta nozīmējuma.

 

Latvijas Infektoloģijas slimnīcas informācija liecina, ka laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits pārsniedzis 550 pacientus, no tiem A tipa gripa apstiprināta 467 pacientiem (tostarp jaunā gripa A H1N1), B tipa gripa apstiprināta 89 pacientiem. Visā Latvijā gripas slimnieku skaits pārsniedzis 4000 cilvēku.

 

Kopš Latvijā reģistrēti pirmie saslimšanas gadījumi ar gripu, pacientu skaits ar gripas izraisītu plaušu karsoni palielinājies par 60 procentiem.

 

Īpaša uzmanība savai veselībai jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas – cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī bērniem. Ir jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, nevajadzētu atstāt bērnus lielveikalu rotaļlaukumos. Bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.

 

***

EPIDĒMIJA SĀKUSIES


GRIPAS EPIDĒMIJA sākusies (saslimušo skaits uz 100 000 iedzīvotāju)

Jelgavā 462

Jēkabpilī 319

Daugavpilī 315

Gulbenē 215

Valmierā 188

Rīgā 166

Gripas vidējais saslimstības rādītājs Latvijā ir 165 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju

Avots: LIC

 

Inga Paparde
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai

27. Jan 2011, 13:22

Sausmas!

27. Jan 2011, 12:49

Mēs tagad dzīvojamies un atpūšamies vienā no gripainākajām teritorijam Lavijā. Nekur apkārt gan nevazājamies, bet tāpat mazliet baisi....

princesemince princesemince 27. Jan 2011, 09:57

oi, vakar bijām Valmierā, pēcpusdienā bērnam sākās temperatūra ☹ es jau ceru, ka cits vīruss...

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 27. Jan 2011, 09:11

šausmas.
UN lai meitenīte veseļojās

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Tas ir šausmīgi!

Tikko atgriezos no Lietuvas, kur ir vēl smagāka epidēmija nekā pie mums. Mamyciuklubas.lt redaktores meitiņa arī ir smagā stāvoklī slimnīcā ar jauno gripu. Īpaši jāuzmana bērni ar hroniskām saslimšanām. Piemēram, astma, kas ir arī mūsu redaktores meitiņai, tāpēc arī ir tik smagi