Nodarbības bēbīšiem jau no 6 nedēļu vecuma

Nodarbības bēbīšiem jau no 6 nedēļu vecuma

01. Mar 2010, 21:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bēbīšu grupas nodarbību pamatā ir principi, uz kuriem balstās Prāgas - Vecāku - Bērnu - Programma (PEKiP), kas ļoti populāra Vācijā. Par spīti tā nosaukumam PEKiPs tomēr īsti nav programma, jo netiek piedāvāts nekas noteikts, standartizēts un nemainīgs, kā arī tā nav nekādā ziņā "izklaides programma". Drīzāk tā ir kā iespēja mazuļiem un vecākiem uzaugt kopā nemainīgā grupā, tātad drošā un stabilā vidē, un mācīties vienam no otra.

 

LĪNAs bēbīšu grupa sastāv no 5–10 mammām ar viņu līdzīga vecuma bērniem. Grupa paliek, ja iespējams kopā visa pirmā dzīves gada garumā. Grupas tikšanās notiek reizi nedēļā un ilgst 90 minūtes, no kurām pirmās un pēdējās 15 minūtes paredzētas brīvai komunikācijai, kā arī mazuļa ģērbšanai. 60 minūtes no nodarbības grupas process tiek psiholoģes vadīts.

 

LĪNAs bēbīšu nodarbības mēdz saukt par “pliko bēbīšu skoliņu”, jo mazuļi nodarbību laikā ir bez drēbītēm un autiņbiksītēm. Katra maza bērna mamma noteikti ir pamanījusi, ka zīdainis bez drēbītēm kustās daudz spontānāk un intensīvāk, viņš ir apmierinātāks un pēkšņi spēj izdarīt vairāk nekā apģērbts. Tāpat viņu iepriecina arī iespēja piedzīvot ādas kontaktu ar mammu, kas īpaši garajos rudens un ziemas mēnešos nesanāk nemaz tik bieži.

 

Grupas vadītāja parāda vecākiem ierosinājumu kādai spēlei (praktiski vai izdales materiāla veidā), kas atbilst tā brīža konkrētā bērna attīstībai. Būtiski ir, lai vecāki pamanītu sava bērna tā brīža vajadzības un uz tām arī atbilstoši reaģētu – t.i., spēlētos tad, kad mazulis to vēlas un par to priecājas, ļautu viņam gulēt tad, kad nāk miegs, un dotu paēst vai padzerties tad, kad mazulis ir izsalcis vai izslāpis.

 

Katrā nodarbībā mammām ir iespēja dalīties savās sajūtās, saņemot atbalstu gan no grupas vadītājas, gan pārējām grupas dalībniecēm, uzzināt ko par mazuļa tā brīža attīstību un iegūt atbildes uz saviem jautājumiem par visu uztraucošo saistībā ar mazuli. Ik nodarbībā māmiņas saņem arī kādu izdales materiālu par mazuļa audzināšanu, aprūpi vai citiem jautājumiem, ko iespējams izlasīt mājās un vēlāk atkal pārrunāt grupā.

 

Ko piedalīšanās bēbīšu nodarbībā sniedz bērnam?

 

Vispirms tā ir attīstību atbalstoša un veicinoša vide (telpa, rotaļlietas un vienaudžu sniegts pamudinājums), kas palīdz bērnam izdarīt nākamos soļus savā attīstībā. Nereti mazuļi tieši nodarbības laikā vai uzreiz pēc tās pirmo reizi, piemēram, apsēžas vai sāk rāpot.

 

Vēl nozīmīga ir citu, līdzīga vecuma bēbīšu klātbūtne. Brīva kontaktēšanās iespēja ar vienaudžiem tik agrīnā vecumā palīdz bērniem veidot pirmās tik nozīmīgās sociālās kompetences iemaņas. Ja mazulis ir vienīgais vai pirmais bērniņš ģimenē šādas iespējas izmantošana ir īpaši būtiska un noderīga vēlāk, uzsākot bērnu dārza gaitas.

 

Ko piedalīšanās bēbīšu nodarbībās nozīmē vecākiem?

 

  • rast laiku kopā būšanai ar savu bērnu
  • novērot mazuli un apzināti pamanīt viņa tā brīža attīstības nianses
  • rast idejas interesantākai kopā būšanai
  • dalīties savās sajūtās un pieredzē ar citiem vecākiem
  • saņemt atbalstu un iedrošinājumu, kā arī, ja nepieciešams, psiholoģisku palīdzību no grupas vadītājas

 

Vairāk informācijas un pieteikšanās pa tālruni 29451188, kā arī www.lina.lv