Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: No tiešās saules īpaši jāsargā bērni

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: No tiešās saules īpaši jāsargā bērni

06. Jul 2010, 08:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dienās, kad gaisa temperatūra pārsniedz plus 25 grādu atzīmi, cilvēka organisms lielā karstuma un tiešas saules ietekmē nespēj regulēt ķermeņa temperatūru, tāpēc var pārkarst un iegūt karstuma dūrienu.

 

Tā kā turpmākajās dienās meteorologi, neraugoties uz prognozēm par īslaicīgu lietu, tomēr sola ļoti karstu un tveicīgu laiku, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atkārtoti brīdina – pārkaršanas gadījumā nekavējoties jāmeklē mediķu palīdzība.

Aizvadītajās brīvdienās 26 cilvēki guvuši apdegumus un citas karstuma radītas veselības problēmas, pārlieku ilgi uzturoties saulē, liecina NMP dienesta informācija. Trīs cilvēki sestdien miruši – diviem no viņiem bijušas sirds veselības problēmas, Neatkarīgā noskaidroja NMP dienestā.

 

Tāpēc mediķi iesaka cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, īpaši sirds asinsvadu, neuzturēties saules aktīvākajā laikā, tas ir, no pulksten 11 līdz 16, ārā vai uzturēties ēnā. Tas pats attiecas uz maziem bērniem, jo uzturēšanās saulē mazuļiem ir īpaši bīstama.

 

Karstā laikā bērniem ieteicams atrasties ēnā vai vēsās iekštelpās.

 

Bērnus nekādā gadījumā nedrīkst atstāt vienus automašīnā; jāraugās arī, vai bērna guļvietā notiek gaisa apmaiņa.

NMP dienesta mediķi atgādina par karstuma dūriena pazīmēm: tās ir galvassāpes, reibonis, pēkšņi paaugstināta ķermeņa temperatūra, miegainība, slikta dūša, bet dažkārt var būt arī vemšana, samaņas zudums vai krampji. Ja parādās šādi simptomi, nekavējoties jāmeklē mediķu palīdzība.

Lai arī cilvēki aktīvi apmeklē pludmales, mediķi aicina pārdomāt sauļošanās nepieciešamību ļoti karstos laika apstākļos, un to nekādā gadījumā nedarīt no pulksten 11 līdz pulksten 15,16 pēcpusdienā.  

 

Karstajā laikā ir jāpalielina šķidruma uzņemšana, turklāt tas jādara, pirms vēl cilvēks izjūt slāpes. "Ja ārsts ir ierobežojis uzņemtā šķidruma daudzumu vai ir kāda hroniska saslimšana, jāpavaicā ārstam, cik daudz šķidruma ieteicams dzert karstajā laikā," precizē NMP dienesta speciāliste Laura Bundule. Saulē sakarsis cilvēks nedrīkst strauji mesties aukstā ūdenī, nedaudz jāatvēsinās un tikai tad var doties peldēties.

NRA