Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: No gripas var izvairīties

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: No gripas var izvairīties

29. Nov 2011, 18:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Pēc Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) datiem, šogad ar gripas izraisītajām komplikācijām miruši septiņi cilvēki, trīs no tiem bērni, turklāt divi zīdaiņi. LIC profesors Jāzeps Keišs aicina cilvēkus pašiem būt piesardzīgiem un izvairīties no saslimšanas ar gripu.

 

 

Šogad Latvijā aktīvi ir divi gripas vīrusi – A (jau pagājušajā sezonā izplatītā cūku gripa H1N1) un B gripas vīruss. Tas nozīmē, ka ārstēšanā un profilaktiski vajadzētu lietot tos preperātus, kas iedarbojas uz abiem šiem vīrusiem.

 

Pret šā gada gripas vīrusu efektīvi ir tikai divi medikamenti – neiraminidāzes inhibitori oseltamivirs un zanamivirs. Ārstu vairāk ieteiktais un biežāk lietotais ir oseltamivirs (tamiflu), ko aptiekās var iegādāties pret receptēm.

 

Profesors Jāzeps Keišs uzsver: "Praksē ir pierādījies, ka vissmagāk ar gripu saslimst cilvēki, kam jau ir kāda hroniska fona saslimšana, – diabēts, sirds un asinsvadu slimības, plaušu slimības. Tāpēc tieši šie cilvēki ir visaugstākajā riska grupā, un tieši viņiem īpaši jādomā, kā izvairīties no inficēšanās.

 

Viens no labākajiem veidiem ir vakcinēšanās. Faktiski to jau vajadzēja izdarīt pirms gripas epidēmijas sākšanās, taču potēties var arī tagad. Vienīgi dažas nedēļas vajadzētu ierobežot saskarsmi ar gripas slimniekiem un izvairīties no plašu pasākumu apmeklēšanas. Antivielas organismā izveidojas divu nedēļu laikā. Mūsu centrā lielākā daļa mediķu, kuri ikdienā saskaras ar gripas slimniekiem, ir vakcinējušies. Saslimšanas gadījumu starp mediķiem pagaidām nav."

{smallpic:1}

Latvijā pieejami divi recepšu medikamenti gripas ārstēšanai, kas jālieto pirmajās stundās, kad parādās slimības simptomi.

Otrs veids, kā nesaslimt, ir jau pieminētā pretgripas medikamentu lietošana. Tā kā specifiskie medikamenti nopērkami tikai pret receptēm, riska grupas cilvēkiem ieteicams doties pie sava ģimenes ārsta un lūgt izrakstīt recepti. Šos medikamentus var lietot profilaktiski vai arī turēt mājās un sākt lietot pie pirmajām gripas pazīmēm. Uz norādījumu, ka specifiskie medikamenti nav lēti, profesors teic: "Nu, tas gan katram pašam jāizvērtē, kas viņam svarīgāks!"

 

Daiga Stokenberga
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai