„Nē” smēķējošiem mazuļiem

„Nē” smēķējošiem mazuļiem

15. Feb 2010, 10:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, ka smēķēšana ir kaitīga, zina visi – gan nesmēķētāji, gan paši smēķētāji. Protams, katrs pieaugušais var bojāt sev veselību kā vien patīk – neaizliegsi. Tomēr, ko darīt, ja māmiņa nevēlas, ka viņas bērns ir spiests ieelpot smēķētāju cigarešu dūmus?

 

Smēķētājs bērnu spēļu laukumā

 

Pavisam parasts stāsts – ir darba dienas pēcpusdiena Pārdaugavā, un es dodos ar savu meitu pastaigāties. Tā kā mazulītei ļoti patīk šūpoties, nolūkoju spēļu laukumu un dodamies uz šūpolēm. Laukumā bez mums ir vēl viens bērns un viņa mamma.

 

Sākot šūpoties jūtu – jā, kāds smēķē. Lai arī cik man tai brīdī liktos neticami, tomēr pie paša spēļu laukuma izvietotajā soliņā ērti iekārtojusies acīm redzot zēna, kurš atradās laukumā, vecmāmiņa nekautrējās cītīgi smēķēt. Kaut gan aizrādīju, vai tomēr cilvēks nevarētu aiziet tālāk, lai vējš nepūš manam bērnam virsū cigarešu dūmus, dzirdēju tikai pavisam nelaipnas replikas. Kaut arī neesmu histēriķe un saprotu, ka bērnu no cigarešu dūmiem uz ielas nenosargāt, tomēr saniknoja fakts, ka pat bērnu spēļu laukuma nav iespējams uzturēties bez bažām, ka manai meitai uz to brīdi jākļūst par pasīvo smēķētāju. Diemžēl spēļu laukumu nācās pamest mums, ne kundzītei, kura turpināja kūpināt zilus dūmus. 

 

Kādu citu dienu dodoties uz vēl kādu spēļu laukumu, pie tā manīju zīmi, ka smēķēt un laist bērnu spēļu laukumā mājdzīvniekus aizliegts. Šoreiz gan spēļu laukuma tiešā tuvumā neviens nesmēķēja, tomēr pāris soļus tālāk uz soliņa, kas jau vairs nepiederēja spēļu laukuma teritorijai, alkohola pudeļu ielenkumā smēķēja kāda kundze redzamā alkohola reibumā...

 

Tas lika man aizdomāties – vai tiešām pie spēļu laukumiem izvietotie soliņi ir domāti smēķētājiem, vai tomēr māmiņām, kuras sēž un gaida, kamēr viņu mazuļi izspēlēsies, nekavējot laiku sev ar cigaretēm?

 

Smēķēšana sabiedriskās vietās – sodāma

 

Protams, man var oponēt un teikt, ka no vienas reizes nekas traks nenotiks, bērns nenoindēsies un vispār mašīnu izplūdes gāzes ir daudz kaitīgākas. Iespējams, tomēr pastāv likumi, kas regulē smēķēšanu sabiedriskās vietās.  Tādēļ, kāpēc gan šos likumus vajadzētu ignorēt, ja to pārkāpums ir sodāms? Bez tam – pasaule tiešām ir gana pilna ar kaitīgām lietām, tādēļ mammas un tēti, zināsim savu bērnu tiesības atrasties vidē, kur nesmēķē!

 

Vietas, kur nedrīkst smēķēt

 

Likums „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” paredz, ka  smēķēt aizliegts dažādās vietās. Bērnu vecākiem, pirms ar mazuli ratiņos pamest sabiedriskā transporta pieturu vai bērnu rotaļu laukumu, jo tur kāds smēķē, der atcerēties, ka smēķēt ir aizliegts:

- sabiedriskā transporta līdzekļu pieturvietu nojumēs;

- daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās;

- bērnu atpūtas un rotaļu laukumos; 

parkos, skvēros un peldvietās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

 

Ko darīt ar likumpārkāpējiem?

 

Pirmais solis vienmēr būs saruna – palūdziet, lai smēķētājs paiet tālāk, vai arī nodzēš cigareti. Man neizdevās, bet varbūt jums izdosies!

 

Otrais solis - ja esat noskaņoti kareivīgi un saruna nelīdz, jāsauc policija! Šajā likumā noteikto smēķēšanas aizliegumu un ierobežojumu kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija, kas arī vainīgo sauc pie likumos noteiktās atbildības. Tālrunis policijas izsaukšanai 112 vai 01.

 

„Ja maniet smēķētāju, kurš smēķē neatļautā vietā, un ja personām uz vietas sarunu ceļā neizdodas konfliktu atrisināt, ir pilnīgas tiesības ziņot policijai. Vienīgā problēma - kamēr policija ieradīsies notikuma vietā, pārkāpējs varētu būt jau prom.” Izklāsta Inese Tīmane, Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste.

 

Jāmin arī, ka sods par smēķēšanu neatļautās vietās ir līdz desmit latiem.

 

Rūpēsimies par savu bērnu veselību!

mamma27 mamma27 29. Jul 2009, 22:44

šitā ir laba tēma.es pat vienreiz kārtīgi izlamāju kaimiņa remonta strādniekus. nu kaut kāds vājprāts-ārā silts,a šie stāv un pīpē kāpņutelpā. un vēl daži pamanījās to darīt arī liftā. Nu tālākjau vairs nav kur nolaisties...............Sabiedriskās vietās es parasti izsaku skaļisavu viedokli,tā lai apkārt''ejie dzird, un ceru uz sapratni,ka nokaunēsies un aizies tālāk. bet brīžiem jau bail ko teikt,jo cilvēki mēdz būt agresīvi!!!

mamma27 mamma27 29. Jul 2009, 22:44

šitā ir laba tēma.es pat vienreiz kārtīgi izlamāju kaimiņa remonta strādniekus. nu kaut kāds vājprāts-ārā silts,a šie stāv un pīpē kāpņutelpā. un vēl daži pamanījās to darīt arī liftā. Nu tālākjau vairs nav kur nolaisties...............Sabiedriskās vietās es parasti izsaku skaļisavu viedokli,tā lai apkārt''ejie dzird, un ceru uz sapratni,ka nokaunēsies un aizies tālāk. bet brīžiem jau bail ko teikt,jo cilvēki mēdz būt agresīvi!!!

29. Jul 2009, 15:13

pati smēķēju, bet ciest nevaru, kad ir sapīpēta kāpņu telpa vai lifts.

29. Jul 2009, 12:12

Arī pati ne reizes vien esmu karojusi līdzīgās situācijās. Lai gan neuzskatu sevi par histēriķi, tomēr kaut kā vienmēr esmu piespiedusi smēķētājam doties prom, diemžēl, lielākoties ar lielu skandālu. Satrp citu, saukt policiju īsti nav jēgas, viņi var atbraukt arī tikai pēc stundas, kad jēga maza.
Lai gan pati esmu smēķētāja un vīrs arīdzan, vienmēr esam skatījušies kur un kā - gribas pieklauvēt pie smēķētāju veselā saprāta - nu nav nemaz tik grūti paiet maliņā vai uzvilkt dūmu vēlāk, kad mazais nebūs klāt.