Meitiņa atsakās ēst

Meitiņa atsakās ēst

27. Nov 2010, 20:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas varētu būt pie vainas, ka 10 mēnešus veca meitenīte nevēlas ēst? Kā panākt, lai mazā pieņemas svarā? Konsultē pediatre Gerda Lielause.

 

Māmiņa jautā:

Ceru, ka varēsiet man palīdzēt- problēma ir tāda, ka mana 10 mēnešu vecā meita negrib ēst.Sākās ar to, ka ateicās ēst dārzeņus un nu jau arī negrib ēst putras.


Ar vīru jau pamazām sākam uztraukties, jo esam izmēģinājuši gan pašu vārītas putras, gan pirktās. Ūdeni viņa dzer daudz.Vienīgā normālā ēdienreize ir no rīta- pudelīte.Viņas svars ir 8.5kg un garums 70cm.Par garstāvokli arī nevaru sūdzēties- tiešām ir žiperīga.

 

1

 

Atbild bērnu ārste Gerda Lielause:

Pārskatiet bērna ēdienkarti. Vai meitiņa dienas laikā uzturā nesaņem dažādus našķus? Pēc nakts miega mazulis taču izdzer savu piena pudeli. Iesaku izmainīt ēdienkarti- sāciet rītu ar putru, lai piens paliek uzdzeršanai pēc pamatēdiena. Starp ēdienreizēm nepiedāvājiet kārumus, bet regulējiet katru nākamo kā nopietnu ēdienreizi. Jo biežāk bērns ēd, jo ātrāk viņš pieņemsies svarā. Tātad - dienā jābūt vismaz 5  ēdienreizēm.

 

Maziem bērniem tauki ir atļauti! Bagātiniet bērna ēdienkarti ar papildus taukvielām!

 

Bērnam ir jādzer pietiekoši daudz, tomēr ne tieši pirms ēšanas, lai "nenosistu" apetīti. Sekojiet līdzi, lai bērns uzņemtu arī pietiekoši daudz olbaltumvielu: ēstu piena produktus, gaļu, olas un zivis (šos abus pēdējos produktus  pēc 1 gada vecuma). Gatavojiet bērnam to, kas viņam īpaši garšo. Ēdienreizēs centieties panākt īpaši jauku atmosfēru. Ja mazulis pie galda niķojas un negrib ēst, palīgā var ņemt spēlmantiņas. Līdz 2 gadu vecumam variet arī bērnu barot pati, ja pats mazulis izēd pārāk maz. Piedāvājiet pirkstiņēdienus! 10 mēnešu vecumā bērns ir kustīgs, „noskrien” kalorijas, tādēļ svara pieaugums vairs nav tik liels, kā pirmajā pusgadā. Jūsu norādītie svara un auguma cipari attiecīgajā vecumā tiešām neliekas pataloģiski, bet bez zināma dzimšanas svara un auguma nevar pilnīgi objektīvi spriest, vai ir ķermeņa masas deficīts. Vislabāk tas būtu jāzin aJūsu bērniņa ārstam, kurš zina Jūsu meitiņu.

01. Mar 2010, 14:47

Dēlam 6 mēneši, sver 8 kg, 71 cm. Ar ēšanu it kā problēmu nav, bet piena maisījumu nelabprāt ņem. Ēdam Milupa bruciņas un putriņas. 4-5 ēdienreizes dienā.

01. Mar 2010, 11:22

Alise arī pēdējā laikā sākusi mazāk ēst-apetīte ir bet vairs neapēd tik lielas porcijas kā agrak.
Sudralapsa-mēs cenšamies ēst pie viena galda un kopā,bet viņai redziet vaig ēst no mana šķīvja-tur ir garšīgāk😃un no sava apēd pāris karotītes!!
Bet es daru,nedaudz līdzīgi kā Tu nosakuma pabaroju pati,cik apēd tik apēd un tad iedodu lai pati ed ar rokām,cenšās protams ar karoti bet beigas visu ēd tikai ar rokām.Jā barošanas kresliņu pēc tam nevar pazīt bet viss mazs ēd!!

01. Mar 2010, 10:34

Arī mums ap mazās 10.mēnesi parādījušās ēšanas problēmas- vairs negaršo putras, vienīgi brokastīs kaut kā apēd. Toties neatsakās no dārzeņiem, īpaši iecienīts ķirbis, tāpēc putru vietā dažādoju dārzeņus: kartupelis, ķirbis, puķukāposts, kālis dažādās kombinācijās, arī pievienojot gaļu. Esmu iemācījusi ar pirkstiem ņemt maizes drupatas, un kamēr mazā tās lasa un liek mutē, paspēju iedot karotīti ar ēdienu. Tā mums sanāk darba dalīšana: es dodu ēdienu, viņa uzkož maizīti.

01. Mar 2010, 07:30

VISMAZ piecas ēdienreizes?! Tad jau bērns jābaro no rīta līdz vakaram...